Η κυβέρνηση αρχίζει τη νέα περίοδο λαβωμένη από την πραγματικότητα. Ο μεγάλος, να μην πω κι ανίκητος, αντίπαλος! Θυμάμαι, πριν από δυο μήνες, εκείνους που μιλούσαν για την «παντοδυναμία» Μητσοτάκη. Πόσο άσχετοι με την κανονικότητα. Παντοδύναμη είναι πράγματι η καθημερινότητα, η πραγματικότητα η οποία πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Κυβέρνηση.
Η απογοήτευση πλάκωσε, μετά βεβαιότητας, μέρος ψηφοφόρων του Πρωθυπουργού. Δεν έχουμε δημοσκοπήσεις, ακόμη, που θα δείξουν την ποσότητα των πολιτών που νιώθουν πίκρα από τις κυβερνητικές επιδόσεις σε σειρά γεγονότων. Πρωταγωνιστούν γεγονότα, όπως οι πολυήμερες μεγάλες πυρκαγιές κι ο θανάσιμος τραυματισμός του οπαδού έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια από τους Κροάτες χούλιγκαν. Πιθανότατα οι πρώτες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου θα αποτυπώσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Κυβέρνησης.
Η βαριά μετά-καλοκαιρινή περίοδος επιφυλάσσει και κάτι παρήγορο. Βρισκόμαστε στην έναρξη της κυβερνητικής θητείας, οπότε λογικά υπάρχει χρόνος ανασυγκρότησης και ευθυγράμμισης του κυβερνητικού μηχανισμού. Η κεντρική κριτική στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου με τα μεγάλα γεγονότα περιστράφηκε κατά κύριο λόγο στην αποτυχία του κυβερνητικού «ροτέισον». Θεωρήθηκε ότι αλλάζοντας χαρτοφυλάκιο πολλοί υπουργοί που είχαν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές πολιτικής στην προηγούμενη θητεία τους βρέθηκαν στην παρούσα φάση σε άγνωστο πεδίο. Ή ακόμη ότι ορισμένοι τοποθετήθηκαν σε πόστα που δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.
Η κυβέρνηση, όπως πολλάκις έχει επισημανθεί πολύ προγενέστερα του διπλού εκλογικού θριάμβου, δεν έχει αντίπαλο. Η Αντιπολίτευση είναι από αδύναμη έως ανύπαρκτη. Δεν σημαίνει ότι ευνοείται έτσι η Κυβέρνηση. Απεναντίας, η απουσία Αντιπολίτευσης αναδεικνύει αδυναμίες και ελλείψεις. Είναι μια πραγματικότητα που προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός. Υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιδράσει αμέσως. Τώρα.
Δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Η δυσαρέσκεια, δεν θέλει και πολύ, να διογκωθεί περαιτέρω. Τα γεγονότα καθορίζουν την πραγματικότητα, και καλείται το Κράτος με τις Υπηρεσίες του να αντιδράσει.
Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα, η λειτουργία του Κράτους είναι ταυτισμένη με την λειτουργία της Κυβέρνησης. Ενδεχόμενη αναποτελεσματικότητα του Κράτους γίνεται αντιληπτή σαν αποτυχία της Κυβέρνησης.
Εδώ βρίσκεται το καλοκαιρινό δράμα του Πρωθυπουργού. Και ειδικά στο σκέλος της Πολιτικής Προστασίας. Δαπανήθηκαν ποσά για την αντιπυρική προετοιμασία, εν όψει του θέρους, αλλά φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν ήταν ο κατάλληλος σχεδιασμός και αρκετά τα μέτρα που λήφθηκαν. Στο επιχειρησιακό επίπεδο πιθανότατα θα πρέπει να μελετηθούν πρόσθετοι τρόποι οχύρωσης και άμυνας.
Όμως για ποια αντιπυρική προστασία θα μιλάμε εάν προηγουμένως δεν γίνει «συνείδηση» στους πολίτες ότι ο εμπρησμός, όχι μόνο ο «από πρόθεση» αλλά κι ο «εξ´ αμελείας» τιμωρείται; Παραδειγματικά! Για να τιμωρηθεί πρέπει να αλλάξει ο Νόμος. Προηγουμένως στις υποχρεώσεις της Αυτοδιοίκησης «πρέπει» χωρίς δεύτερη συζήτηση να προστεθούν ο καθαρισμός των οικοπέδων, των περιαστικών δασών και η αλλαγή αντίληψης και λειτουργίας των Δασαρχείων. Ο καθαρισμός των οικοπέδων ορίζεται ως υποχρέωση, χωρίς να τηρείται η εφαρμογή του. Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα γίνει πιο αυστηρή!
Οι φετινές μεγάλες πυρκαγιές δίνουν την αφορμή να ανοίξει, άλλη μια φορά, η κόντρα των Δασολόγων προς τους Πυροσβέστες. Μετά από ένα τέταρτο αιώνα, ήρθε η στιγμή να αξιολογηθεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ακολουθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στις κατασβέσεις. Από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, τον περασμένο Ιούλιο, ακούγονται φωνές για την αλλαγή του δασικού δόγματος και την ανάληψη της ευθύνης δασοπυρόσβεσης από τους Δασικούς. Θα αποφανθούν οι ειδικοί αφού μελετήσουν.
Υπάρχει ωστόσο η κλασική λεπτομέρεια: Η αναφορά συνοδεύεται από τη… μόνιμη ανάγκη προσλήψεων!
Εάν η μελέτη δείξει ότι χρειάζονται προσλήψεις, καμία συζήτηση. Επειδή τίποτε δεν έχει μελετηθεί στα
σοβαρά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Το αίτημα για προσλήψεις είναι μόνιμο και ενδεχομένως σε
κάποιες περιπτώσεις να καταντά γραφικό.
Παράδειγμα, ο καθαρισμός των δασών πάντως μπορεί να γίνει από ιδιωτικά συνεργεία. Αρκεί να
αποφασιστεί και να ανακοινωθεί προγραμματισμένα.
Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Α. Σκέρτσου απαντά πως εφαρμόζει κατά γράμμα την μελέτη
του καθηγητή Γκολντάμερ που κλήθηκε στην Ελλάδα μετά τη φρίκη στο Μάτι. Προσθέτει ότι έχει κάθε
καλή διάθεση να εμπλουτίσει την δασοπυρόσβεση με ο,τι άλλο μπορεί να προστεθεί.
Οι πολυήμερες, καταστροφικές πυρκαγιές πέραν όλων των άλλων προκαλούν ήττα και στο επικοινωνιακό
πεδίο. Οι εντυπώσεις των πολιτών σχηματίζονται εύκολα, ανατρέπονται δυσκολότερα.
Η επιτυχία χάνεται δυστυχώς μέσα στο σκηνικό ήττας. Υπήρξε επιτυχία, θα αναρωτηθείτε. Φυσικά.
Λειτούργησε αποφασιστικά η Υπηρεσία 112 και εκκενώθηκαν με απόλυτη επιτυχία περιοχές της
πυρόπληκτης Ρόδου και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το 112 κατακτήθηκε και η εμπέδωση του
οφείλεται στη συχνή εφαρμογή του.
Την Πέμπτη στη Βουλή οργανώνεται για πολλοστή φορά άλλη μια συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών για
την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν τρέφουμε σοβαρές ελπίδες.
Μακάρι, το πολιτικό σύστημα να μας διαψεύσει!
Και να δείξει τη σοβαρότητα του…
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.