ΚΑΙΡΟΣ

Η ιστορική ένταξη της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαλλοφωνίας

Του Νικόλαου Θεολόγου Παπαδόπουλου

Κάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου, περισσότεροι από 500.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν τους δεσμούς τους με την Γαλλία μέσω της γαλλικής γλώσσας.

Η πρώτη φορά που έγινε λόγος για «γαλλόφωνη κοινότητα» ήταν το 1880 από τον Γάλλο γεωγράφο Ονεσίμ Ρεκλύ, ο οποίος αναφέρεται στην κοινότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την γαλλική γλώσσα. 

Τι είναι όμως ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας και ποια η δράση του; 

Η ίδρυσή του χρονολογείται στις 20 Μαρτίου του 1970 και σύνθημά του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλεγγύη). Το στοιχείο που αποτελεί συνδετικό κρίκο των μελών του Οργανισμού είναι η γαλλική γλώσσα ενώ οι αξίες τις οποίες υπερασπίζεται είναι μεταξύ άλλων η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δράση του τοποθετείται στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής αποσκοπώντας στην ειρήνη, την συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερο ρόλο στην ευρύτερη φιλοσοφία του Οργανισμού έχει η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών. Μάλιστα, δεν πρέπει να παραλειφθεί πως μεταξύ των 40 φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι μισές είναι γαλλόφωνες.

10η Σύνοδος Κορυφής, Μπουρκίνα Φάσο

Το 2004, η Ελλάδα έθεσε την δική της υποψηφιότητα κι έγινε συνεργαζόμενο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας. Τα κίνητρα της Ελλάδος πίσω από την απόφαση να γίνει το 54ο κράτος - μέλος του Οργανισμού, προκύπτουν αφενός από την θετική αξιολόγηση της προοπτικής να ενταχθεί η χώρα σε ένα διεθνές χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης με κοινή γλώσσα την γαλλική.

Αφετέρου δε, πρόκειται για μια απόφαση επηρεασμένη από το ιστορικό παρελθόν, καθώς η γαλλική αποτέλεσε την πρώτη ξένη γλώσσα των Ελλήνων. 

Εκείνες τις ημέρες, ο κ. Βαληνάκης, ο Έλληνας εκπρόσωπος κατά τη 10η Συνάντηση Κορυφής των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας επισήμανε την ανάγκη για μια Ευρώπη των λαών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει, είναι επιλογή μας να ταχθούμε υπέρ της διατήρησης του ευρωπαϊκού γλωσσικού πλούτου και κατά της μονογλωσσίας που θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα ασφαλώς και την ελληνική γλώσσα. Το σύνθημα του οργανισμού για μια Ευρώπη των λαών, των γλωσσών και των πολιτισμών, εκφράζει απολύτως την ελληνική πλευρά. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια φωνή, αλλά όχι σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια γλώσσα».
Μεγάλο ενδιαφέρον διατηρεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα αφιέρωσε σημαντικά κονδύλια για την προβολή της γαλλικής γλώσσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσπάθεια που αναγνωρίστηκε κι εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τον Παρατηρητή Γαλλικής Γλώσσας Ερβέ Μπουρζ ο οποίος σχολίασε αναφορικά με το εξής: «Σπανίως έχουμε δει σε Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο σθεναρή υπεράσπιση της γαλλικής γλώσσας».

11η Σύνοδος Κορυφής, Βουκουρέστι

Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 2006 κατά την 11η Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι. Από την στιγμή της πλήρους ένταξής της και μετά, η Ελλάδα συνεισφέρει διατηρώντας ενεργό ρόλο, αναφορικά με την προώθηση των σκοπών της Γαλλοφωνίας. Πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή της αφορά δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Εκείνη την περίοδο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ανακήρυξη της χώρας μας ως πλήρους μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού της Γαλλοφωνίας στο Βουκουρέστι, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η 11η Σύνοδος Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας που πραγματοποιείται εδώ στο Βουκουρέστι βρίσκει την Ελλάδα πλήρες μέλος του Οργανισμού αυτού. Και τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογισθεί κανείς το παρελθόν, το παρόν και ιδίως το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Το ρόλο πλέον ενός Οργανισμού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει θωράκιση της Δημοκρατίας, προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράλληλα εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης σε όλο τον κόσμο.»

37η Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Συνέλευση Γαλλοφωνίας, Κονγκό

Κατά την 37η Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας, η οποία έλαβε χώρα στο Κονγκό μεταξύ 6 και 8 Ιουλίου του 2011, η Ελλάδα απέκτησε καθεστώς πλήρους μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.