Του Βασίλη Χιώτη

Η είδηση έρχεται από την Γαλλία και μας προκαλεί έκπληξη εδώ στην Ελλάδα: 

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και θα  την εκτίσει με κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι!

Η είδηση δεν προκάλεσε καμιά έκπληξη στη Γαλλία, διότι εκεί έχουν αποδεχθεί εδώ και δεκαετίες οι πολίτες, πως οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται κι εφαρμόζονται για όλους ανεξαιρέτως.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Αλλά προκαλεί έκπληξη στην Ελλάδα, διότι εδώ έχουμε αποδεχθεί πως οι νόμοι υπάρχουν μόνο για τους ανίσχυρους και τα κορόιδα. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταδικαστεί κανένας που έχει περάσει από κορυφαίο πολιτικό αξίωμα, διότι ανεξαρτήτως με το εάν είναι ένοχος η αθώος, η δίωξη του και μόνο, θα θεωρηθεί εκδικητική πράξη πολιτικού ρεβανσισμού.

Στην Ελλάδα δεν τιμωρείται όμως και κανένας άλλος που έχει κατοχυρώσει ασυλία, όχι από τους νόμους, αλλά από το παρελθόν.

Στην Ελλάδα δεν έχει διωχθεί ποτέ συνδικαλιστής που παρακινεί τον κλάδο του να αγνοήσει νόμους ψηφισμένους από το Κοινοβούλιο, όπως κάνουν τώρα οι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης που καλούν σε αποχή-απεργία από την διαδικασία αξιολόγησης.

Στην Ελλάδα δεν έχει διωχθεί ποτέ διαδηλωτής που καταλαμβάνει αυθαίρετα τον δρόμο ή την πλατεία, ενώ υπάρχει νόμος που λέει ότι οι διαδηλώσεις επιτρέπονται μόνον εφόσον κατατεθεί αίτημα στην Αστυνομία.

Στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ διωχθεί γιατρός ή δικηγόρος που προσπαθεί να αποκομίσει προσωπικά οφέλη διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις  , θέτοντας σε κίνδυνο είτε την δημόσια υγεία, είτε την δημόσια τάξη.

Γενικώς στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η εφαρμογή των νόμων δεν είναι υποχρεωτική, γιατί σπανίως τιμωρούνται οι παραβάτες. Και πειθαρχούν μόνο όταν διαπιστώνουν ότι είναι βέβαιο ότι θα τιμωρηθούν, όπως συνέβη πρόσφατα με την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, η παλαιότερα με την ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα. 

Αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως αυτή την νοοτροπία θα την πατάξει. Είναι μια από τις κορυφαίες δεσμεύσεις της, για την οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κι αν δεν το πράξει, αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί κι εκείνη. 

Δυόμισι χρόνια τώρα δεν το έχει επιτύχει. Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα αντιληφθεί την σοβαρότητα της δέσμευσής της αυτής, και θα προσπαθήσει πιο φιλότιμα…