Ο διαφωνών δεν το ψηφίζει. Είναι απλά τα πράγματα και στην πολιτική, όχι μόνο στη ζωή. Αν διαφωνείς, δεν απέχεις. Δεν το ψηφίζεις. Και όχι δια της απουσίας σου αλλά με γενναίο τρόπο, το καταψηφίζεις. Ειδικά όταν πρόκειται για νομοσχέδιο που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τουλάχιστον θέτει κάποιους όρους για αλλαγές σημαντικές.
Στην πολιτική, όμως, κυριαρχεί η λογική και όχι η επιθυμία. Και αυτό, μάλλον, είναι σωστό καθώς ο ρεαλισμός αποτελεί τη Σολομώντεια λύση. Αλίμονο αν οι ηγέτες καθόριζαν την κυβερνητική στάση με βάση το επιθυμητό τους. Μετρούν τα δεδομένα και προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις. Για να μη δημιουργηθεί ρήξη και στην κοινωνία και στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.
Για αυτό η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάση. Πολιτική με προοπτική. Ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα όλη αυτή η συζήτηση να μην έχει νόημα. Δεν λέω το τετριμμένο πως «θα ξεχαστεί» αλλά οι καθημερινές συνθήκες θα επιβάλουν του «λόγου το αληθές». Και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το μέλλον των παιδιών. Μπορεί να διαφωνούν πολλοί με την απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά καμία πολιτική απόφαση δεν λαμβάνεται αβρόχοις ποσίν. Προσμετρούνται όλες οι παράμετροι και στο τέλος διαμορφώνεται μια βασική πρόταση. Η οποία με τη σειρά της εφαρμόζεται στην πράξη. Στην πολιτική όλα μετρώνται από την πράξη. Αρνητικώς ή θετικώς.
Το αποτέλεμα, όμως, προσώρας είναι ένα και κρατούμενο: άνοιξε η συζήτηση και όταν στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, αρχίσει ο διάλογος επί του νομοσχεδίου, τότε επί της αρχής θα κριθούν πολλά και πολλοί. Και όχι μόνον και αποκλειστικά για την κυβερνώσα παράταξη. Για όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Και θα αναπτυχθεί εκ νέου μια κοινοβουλευτική, πλέον, συζήτηση κατά την οποία θα ακουστούν τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Αυτή είναι και η βάση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Επί της αρχής!
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.