ΚΑΙΡΟΣ

Φωτιές, όπως πάντα..

Η τοποθέτηση του κ. Χ. Στυλιανίδη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι γεγονός πως τάραξε την ακινησία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εν ολίγοις βρήκαμε στόχο για τα..βελάκια!

Η πρώτη μεγάλη, απειλητική, πυρκαγιά στο περιαστικό περιβάλλον της νότιας Αθήνας προκάλεσε τη συνήθη, γνωστή, ίσως και βαρετή συζήτηση. Εάν οι Υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί για την αντιπυρική πρόληψη, εάν οι Δήμοι ή η Περιφέρεια έχουν καθαρίσει τους δρόμους, τα οικόπεδα από τα ξερόκλαδα, την εύφλεκτη ύλη. Οι διαπιστώσεις δεν είναι απολύτως ενθαρρυντικές. Οι επιστολές αγωνίας και κάποιες φορές απόγνωσης από πολίτες, κυρίως των βορείων προαστίων, οι οποίοι έχουν ζήσει τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς καταφθάνουν καθημερινώς. Αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά, η αδυναμία Δημάρχων να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους. Η απορία, το πως καταφέρνουν να επανεκλεγούν παραμένει..

Και όμως το κεντρικό Κράτος χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί την Αυτοδιοίκηση μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να περισυλλεγεί η επικίνδυνη ξηρή μάζα. Η μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου στις νότιες πλαγιές του Υμηττού δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, αντιθέτως ενέτεινε το άγχος για τους προσεχείς μήνες. Το σημείο ανάφλεξης προβληματίζει ξανά, όπως και στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης το καλοκαίρι του 2021. Οι διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς από τον τοπικό υποσταθμό. Το ίδιο ισχυρίστηκε ο ΑΔΜΗΕ και για την τεράστια πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης πέρυσι ενώ υπήρξαν ενδείξεις που επιβεβαίωναν την ανάφλεξη από πυλώνες υψηλής τάσης.

Στο Κράτος του Υπαρκτού Ελληνισμού η διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών σταματά κάπου. Κάποια στιγμή, όλα ξεχνιούνται και μετά καλύπτονται από τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, οπότε τα σκεπάζει η λήθη. Μέχρι την επόμενη φορά. Αυτός είναι ο αέναος, διαρκής, κύκλος, του Κράτους που αρνείται να εντοπίσει υπεύθυνους, να παραπέμψει και να  δικάσει. Και όταν το κάνει, σπανίως, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλεί την προσοχή της κοινής γνώμης.

Στις ΗΠΑ, εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου χρεοκόπησε όταν διαπιστώθηκε ότι από μετασχηματιστή της άρπαξε φωτιά δάσος μέσα στο οποίο αποτεφρώθηκαν, μετά από πολυήμερη πυρκαγιά, δεκάδες κατοικίες. Υπάρχουν κοινωνίες στις οποίες λειτουργεί η έννοια της ευθύνης, του νόμου, της ποινής που επιφέρει στα παραπτώματα αλλά κυρίως η εφαρμογή και η τήρηση του Νόμου. Υπάρχουν και κοινωνίες όπου η λειτουργία των θεσμών διατηρείται χαλαρή για να μη ενοχλούνται οι πολίτες. Η ελληνική είναι υπόδειγμα..

Ποιος θυμάται άλλωστε πότε δικάστηκε και καταδικάστηκε εμπρηστής δάσους από δόλο; Θα αναρωτιέται εάν έχει γίνει ποτέ αυτό. Ελάχιστες φορές λένε τα στατιστικά στοιχεία αλλά και όταν έγινε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα ήταν στραμμένο κάπου αλλού. Αυτό που ενδιαφέρει, στη δική μας κοινωνία, είναι η εκτόνωση του θυμού τη στιγμή της κρίσης. Στην καταστροφή της Εύβοιας το 2021, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κάτοικος, είτε υποδυόμενος τον ρόλο του απηύθυνε χυδαία βρισιά κατά του Πρωθυπουργού. Θεωρήθηκε..μέγιστη αντιπολιτευτική πράξη και έτσι έληξε η δεκαήμερη ταραχή από την μεγάλη πυρκαγιά. Μετά ξεχάστηκαν όλα.

Η τοποθέτηση του κ. Χ. Στυλιανίδη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι γεγονός πως τάραξε την ακινησία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εν ολίγοις βρήκαμε στόχο για τα..βελάκια! Καλείται ο κυπριακής καταγωγής πολιτικός να οργανώσει τις Υπηρεσίες και να καταστήσει ουσιαστικά λειτουργικές, μετά την επέλαση του χιονιά που τις έπιασε στον ύπνο, αν και υπήρξε προειδοποίηση εγκαίρως. Μέχρι τότε ο υπουργός θα κρίνεται με αυστηρότητα όχι τόσο πολύ από τους αντιπάλους όσο από την παράταξη που στηρίζει την κυβέρνηση.
Οι μεταγραφές ενοχλούν διαχρονικά..

Τώρα, στις αρχές της περιόδου των πυρκαγιών, σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, κοιτάμε τον ουρανό, απευθυνόμαστε στο Θείο και προχωρούμε κάνοντας τον Σταυρό μας..

Θα πείτε λύνονται τέτοια πράγματα με την Μεταφυσική! Εννοείται πως όχι, αλλά ούτε και με τη γήινη πραγματικότητα στο Κράτος του Υπαρκτού Ελληνισμού..

ΥΓ: Αποφεύγω να θέσω, αυτή τη φορά, την παράμετρο της ιδιωτικής ασφάλισης των κατοικιών, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που έχουν κτιστεί κοντά σε περιαστικό δάσος. Είναι εντυπωσιακό να θεωρείται χαράτσι το ασφάλιστρο κατοικίας για οικοδομές στις οποίες έχουν επενδυθεί οικονομίες μιας ζωής! Η κυβέρνηση πάντως φοβήθηκε να προχωρήσει στη εφαρμογή του αναγκαίου μέτρου. Διάταξη που προέβλεπε το ασφάλιστρο σε νεόδμητες κατοικίες κοντά σε δασικές περιοχές αποσύρθηκε για να μην προκαλέσει. Δυστυχώς..