ΚΑΙΡΟΣ

Φωτιά στα μπατζάκια των νομοταγών ιδιοκτητών ακινήτων πλησίον δάσους

Τα ακίνητα που χρειάζονται καθαρισμό ανέρχονται σε 2.000.000, αριθμός μάλλον υπερβολικός  

Μόλις διάβασα τα προληπτικά μέτρα για την πυροπροστασία οικοπέδων και κτισμάτων εντός ή πλησίον δάσους, προβληματίστηκα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τα οποία δικαιώθηκα. Κι αυτό, καθώς επί του πιεστηρίου, με δήλωση του αρμόδιου υπουργείου, τα μέτρα περιορίστηκαν για φέτος σε κοπή των ξερών κλαδιών και απομάκρυνση των χόρτων.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα ακίνητα που χρειάζονται καθαρισμό ανέρχονται σε 2.000.000, αριθμός μάλλον υπερβολικός, όπως θα φανεί από τις δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα με τίτλο «Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας ιδιοκτησίας».

Στη συνέχεια, άνοιξε η πλατφόρμα με τίτλο «ακαθάριστα οικόπεδα», όπου οι  ιδιοκτήτες θα ζητούν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους ή  θα γίνονται καταγγελίες για, μετά την καταληκτική ημερομηνία, ακαθάριστα οικόπεδα, οπότε θα επιβάλλονται μεγάλα διοικητικά πρόστιμα χωρίς όμως ποινικές ευθύνες, γιατί το άρθρο 433 του παλιού Ποινικού Κώδικα που τις προέβλεπε καταργήθηκε με το νέο ΠΚ. Δεν γνωρίζω αν θα εξετάζονται και ανώνυμες καταγγελίες, οπότε θα έχομε μια σύγχρονη «Boca di Leone».

Στην ουσία πρόκειται για μια απλή καταγραφή των ακινήτων με διαφόρους βαθμούς επικινδυνότητας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια εφαρμογή του Κτηματολογίου, αν  είχε ολοκληρωθεί.

Το θετικό είναι ότι δημιουργείται μια πλατφόρμα των επικινδύνων για πυρκαγιά ακινήτων με τις γνωστές ελληνικές ατέλειες, που δεν θα ενημερώνεται, γιατί στη χώρα μας δεν λειτουργεί το follow up και ότι κινήθηκε η σχετική αγορά σε βάρος των νομοταγών πολιτών ,που υπό το κράτος πανικού έσπευσαν να συμμορφωθούν.

Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις, γιατί μέχρι τις 21 Ιουνίου πρέπει να έχουν κατατεθεί στους οικείους δήμους έκθεση ειδικών επιστημόνων για τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές για  το συγκεκριμένο ακίνητο και μέχρι την 30 Ιουνίου ο ιδιοκτήτης να έχει καθαρίσει το οικόπεδο.  

Η μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης επισύρει πρόστιμο ανάλογου με το βαθμό επικινδυνότητας, το ύψος του οποίου αρχίζει από 250 ευρώ και μπορεί να ανέλθει σε σημαντικό ποσό.

Εξάλλου το κόστος για τη σύνταξη της έκθεσης επικινδυνότητας ποικίλει, γιατί είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο και μπορεί να ανέλθει σε σημαντικό ποσό, όπως και ο καθαρισμός του οικοπέδου και η απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού σε σημείο που για ορισμένους καθίσταται βάρος «αβάστακτο». 

Κατόπιν συνεννοήσεως μπορεί ο οικείος Δήμος να απομακρύνει τα προϊόντα καθαρισμού, αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό μπορεί να γίνει σε κάποιους δήμους σε προβλεπτό χρόνο, οπότε ο ιδιοκτήτης καταφεύγει σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ήδη στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί αρκετές αγγελίες για καθαρισμό των οικοπέδων από ιδιώτες, που σημαίνει πρόσθετο κόστος. Εξάλλου αν το οικόπεδο παραμείνει ακαθάριστο, τότε επεμβαίνει ο Δήμος, το καθαρίζει και επιβάλλει πρόστιμο και τις δαπάνες καθαρισμού που εισπράττονται μέσω Α.Α.Δ.Ε.

Σαφώς ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ταλαιπωρίας και μεγάλων δαπανών για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός  ή πλησίον δάσους  που οι περισσότεροι σπεύδουν να συμμορφωθούν προς την πυροσβεστική διάταξη για την αποφυγή των τεραστίων προστίμων με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα, γιατί η πρόληψη των πυρκαγιών απαιτεί τη συμβολή πολλών παραγόντων κυρίως της Πολιτείας.

Ο ΠΟΜΙΔΑ και ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλουν τα παραπάνω μέτρα ως άδικα, γιατί μετακυλίουν  τη κρατική ευθύνη στους πολίτες , θίγοντας ακόμα και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ενώ το ίδιο δεν κάνει αυτό που πρέπει για την πυροπροστασία.