ΚΑΙΡΟΣ

Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο

Του Δημήτρη Γκιόκα

Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί αφενός να εκμεταλλευτεί την περίοδο χάριτος των πολιτών προς το πρόσωπό της, αφετέρου να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα βελτίωσης, ιδιαίτερα στο κομμάτι της οικονομίας και της ασφάλειας.
Κάποιες αποφάσεις της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποιες όμως μαρτυρούν πως η νοοτροπία του κράτους – φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης ζει και βασιλεύει.

Τα θετικά βήματα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1.    Οι μειώσεις φόρων.
2.    Το ξεπάγωμα μεγάλων επενδύσεων.
3.    Η συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο ανθρώπων της αγοράς.
4.    Η προεργασία που είχε γίνει σε βασικά νομοσχέδια.
5.    Η προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών.
6.    Η κατάργηση του ασύλου και η επαναφορά των συμβουλίων ιδρύματος.
7.    Η εξαγγελθείσα ψήφος των απόδημων Ελλήνων.

Από την άλλη μεριά, κάποιες ενέργειες ακολουθούν δυστυχώς κακές συνήθειες προηγούμενων ετών. Πιο συγκεκριμένα:

1.     Πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο, παρά την προεκλογική δέσμευση για ολιγομελές σχήμα. Μάλιστα κάποιοι διορίστηκαν όχι τόσο λόγω ικανοτήτων, αλλά για να μη διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.
2.    Οι γενικοί γραμματείς επιλέχθηκαν χωρίς ανοιχτές διαδικασίες “open gov”.
3.    Σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου διορίζονται μεταξύ άλλων αποτυχημένοι πολιτευτές και βασικά στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας.
4.    Συνεχώς κατατίθενται στη βουλή νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ δε λείπουν και οι… νυχτερινές τροπολογίες. 
5.    Η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) τέθηκε υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, ενώ διορίστηκε πρόεδρός της άνθρωπος του στενού περιβάλλοντός του.
6.    Η ΕΥΠ το ίδιο, με επικεφαλής κάποιον που δεν καλύπτει ούτε τα τυπικά προσόντα. Αντί να αλλάξει ο προτεινόμενος άνθρωπος, άλλαξε φωτογραφικά ο νόμος! 
7.    Οι ανεξάρτητες αρχές συνεχίζουν να υφίστανται καίριες παρεμβάσεις και εν τέλει να μην είναι και τόσο ανεξάρτητες.
8.    Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δεν τόλμησε να φτιάξει ένα πραγματικό επιτελικό κράτος με λίγους χιλιάδες υπαλλήλους κι όλες τις άλλες υπηρεσίες σε αποκεντρωμένες διευθύνσεις.
9.    Το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές και δε βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, που λειτουργεί με κρατικοδίαιτο μάνατζμεντ και πλουσιοπάροχες αμοιβές, εκτός ενιαίου μισθολογίου, λόγω της θέσπισης… «προσωπικής διαφοράς».

Η μεγάλη πρόκληση είναι η χώρα να ανακάμψει και να προοδεύσει. Να εξαλείψει παράλληλα το πελατειακό κράτος και τις άλλες χρόνιες παθογένειες που την ταλαιπωρούν. Έτσι θα αποκαταστήσει την εικόνα και την ισχύ της διεθνώς και θα φέρει πίσω τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν στα χρόνια της κρίσης. Αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός της στόχος. 

Ο Δημήτρης Γκιόκας, είναι Οικονομολόγος, υπ. CFA dimitrisgiokas.blogspot.gr