Του Γιώργου Πιτερού*
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την ανοσοποίηση έναντι του νέου κοροναϊου έχει αναμφισβήτητα διχάσει. Ποσοστά ανεμβολίαστων και εμβολισμένων φιγουράρουν καθημερινά στα ΜΜΕ, ενώ η πρώτη ερώτηση που κάνουμε πλέον σε φίλους η συγγενείς είναι η εξής: «Το έκανες το εμβόλιο»;
Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ πόσοι εμβολιάστηκαν και συγκεκριμένα γιατί μας ενδιαφέρει αν οι γνωστοί μας έχουν ήδη εμβολιαστεί;
Μιλώντας με συναδέλφους από άλλες χώρες διαπίστωσα ότι ίσως είμαστε από τις λίγες χώρες που μας ενδιαφέρει τόσο πολύ αν «χτίσαμε το τείχος ανόσιας».
Τι μας κάνει λοιπόν να αναρωτιόμαστε αν οι γύρω μας εμβολιάστηκαν η όχι; Έχουμε άραγε την ίδια απορία για τον εμβολιασμό μας για άλλες νόσους όπως για παράδειγμα της ηπατίτιδας, όπου τα αντισώματα πέφτουν απότομα μετά από κάποια χρόνια;
Πάψαμε να ρωτάμε αν θα πάμε διακοπές και πού, πάψαμε να ρωτάμε αν είμαστε καλά, αν έχουμε σχέση ή πώς τα πάμε με τη σχέση μας, αν τα πάμε καλά με την εργασία μας..
Σίγουρα ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ για ανθρώπους που τα έχουν σε υψηλή θέση στην καθημερινότητα τους έπαιξε σημαντικό ρόλο. Επιπλέον όμως ο φόβος της ασθένειας υπάρχει ακόμα στο μυαλό μας, δεν έχει φύγει και δε θα φύγει εύκολα.
Φαίνεται να διχάζεται ο κόσμος σε δύο μεγάλα στρατόπεδα, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Προνόμια και ευκολίες μετακίνησης στους πρώτους, αγωνία και αντίδραση για τους άλλους. Οι καλοί και οι κακοί. Οι πειθαρχούντες και οι απείθαρχοι. Οι ασφαλείς και οι επικίνδυνοι.
Η κοινή λογική λέει ότι από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα στην πλειοψηφία της προτείνει τον εμβολιασμό μας επιβάλλεται να εμβολιαστούμε για να αποφύγουμε σοβαρή νόσηση από το νέο κοροναϊο.
Γιατί τότε ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στο σύνολο του;
Αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες περιπτώσεις αντενδείξεων για λόγους υγείας, η πλειοψηφία αντιδρά. Αντιδρά σε πολιτικές, αντιδρά σε μέτρα που επιβλήθηκαν και επιβάλλονται, αντιδρά σε ανθρώπους που μιλούν για την αναγκαιότητα των εμβολίων και δεν έχουν σχέση με την ιατρική κοινότητα (παράδειγμα οι πολιτικοί και οι influencer), φοβάται όλο αυτό τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον εμβολιασμό και κυρίως τον τρόπο που αυτός διαφημίζεται.
Αναρωτιέμαι αν έχουν αναρωτηθεί οι άνθρωποι για τα έκδοχα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των λοιπών εμβολίων που γίνονται καθημερινά, αν έχουν αναρωτηθεί για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των αντιβιώσεων που λαμβάνουν για έναν απλό βήχα η κρυολόγημα χωρίς την οδηγία ειδικού.
Μήπως να δούμε γιατί είναι τόσο θυμωμένοι; Μήπως να δούμε γιατί αντιδρούν; Μήπως να αλλάξει τακτική η ιατρική κοινότητα και να προσεγγίσει πιο ανθρώπινα τον πληθυσμό; Τιμωρίες και μισαλλοδοξίες δε χωράνε στη μάχη αυτή.
Ο Γιώργος Πιτερός, είναι Ψυχιατρος Επιμελητής Β ΕΣΥ , ΚΥ Γλυφάδας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.