ΚΑΙΡΟΣ

Διαδικτυακές τραπεζικές απάτες - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Η σύγχρονη ζωή σε όλες της εκφάνσεις της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταχεία ανάπτυξη του διαδικτυακού χώρου.  Μέσα στο κλίμα αυτό, οι απάτες μέσω διαδικτύου απασχολούν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας,  οι οποίοι προβαίνοντας σε ένα απλό «κλικ» έχουν δει τεράστια χρηματικά ποσά να «κάνουν φτερά» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Συνήθης τρόπος αφαίρεσης ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων αποτελεί το αποκαλούμενο ως ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing) το οποίο συνιστά προσπάθεια παράνομης απόσπασης προσωπικών πληροφοριών (αριθμός χρεωστικής κάρτας, κωδικοί πρόσβασης).

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση και συγκεκριμένα σχεδόν υπερδιπλασιασμός των περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης, αφού οι δράστες μέσω ευρηματικών τρόπων, προβαίνουν στην αποστολή ιδιαίτερα αληθοφανών μηνυμάτων, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε μέσω sms/ ή μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων προερχόμενα δήθεν από τράπεζα, και περιέχοντα «links» που οδηγούν σε απατηλές ιστοσελίδες δήθεν τραπεζικών ιδρυμάτων. Εξαιτίας της πειστικότητας αυτών, ο εντοπισμός του δόλιου χαρακτήρα τους είναι αρκετά δυσχερής.

Μια ακόμη διαδεδομένη μέθοδος ηλεκτρονικής απάτης που συνδέεται με την απόσπαση χρηματικών ποσών από τους δράστες, αποτελούν οι αγγελίες πώλησης αντικειμένων π.χ. αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα. Αφού οι δράστες έρθουν σε επικοινωνία με τους πωλητές, τους εκφράζουν το άμεσο ενδιαφέρον τους για την αγορά του προϊόντος και την απόδοση προκαταβολής ζητώντας αρχικά έναν τραπεζικό λογαριασμό. Στη συνέχεια ζητούν τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας του πωλητή καθώς και το ΟΤP (Οne Time Password) της τράπεζάς του, προκειμένου να προβούν δήθεν σε μεταφορά στη χρεωστική κάρτα για να φανούν τα χρήματα «άμεσα». Έτσι καταφέρουν να πείσουν το θύμα «αδειάζοντας» κατ΄αυτόν τον τρόπο τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Για να προστατευθούμε από αυτές τις ενέργειες, είναι αναγκαίο αρχικά να γνωρίζουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η αξιοποίηση των στοιχείων λογαριασμού μας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα δεν πρόκειται να μας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς μας, μέσω email ή μέσω sms ή μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Τέλος, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ορθογραφία των πιθανόν απατηλών μηνυμάτων προτού δοθούν στοιχεία λογαριασμών, αφού τις περισσότερες φορές τα απατηλά μηνύματα παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τα αυθεντικά μηνύματα τραπεζικών ιδρυμάτων.   

Στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια ενέργεια σε βάρος μας θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα που τηρούμε τον λογαριασμό μας αλλά και με τις αρμόδιες αρχές. Με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες η ταυτότητα του δράστη δύναται να αποκαλυφθεί αφού οι ενέργειές του αφήνουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αξιοποιήσιμα ηλεκτρονικά ίχνη. Σημαντικό είναι σε αυτό το σημείο να τονισθεί πως πρέπει να δράσουμε άμεσα και να διατηρήσουμε όλα τα στοιχεία της συναλλαγής που πραγματοποίησε ο δράστης, αφού τυχόν καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της δυνατότητας ανεύρεσης της ταυτότητάς του και συνεπακολούθως στην απώλεια δυνατότητας διεκδίκησης των παρανόμως αφαιρεθέντων χρηματικών μας ποσών.