Διαβάζετε αυτές τις γραμμές σε ένα laptop ή ένα desktop ή -το πιο πιθανό- στο κινητό σας τηλέφωνο. Η ζωή σας είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία και τις εξελίξεις που έχουν απλοποιήσει πολλά πράγματα. Στις κορυφαίες θέσεις αυτής της λίστας είναι η επικοινωνία.
Μπορούμε να μιλήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, με όποιον θέλουμε, σε όποιο σημείο του πλανήτη και μάλιστα δωρεάν, μέσω διαφόρων εφαρμογών. Πράγμα που πριν λίγες δεκαετίες ήταν αδύνατο. Το ‘80 για παράδειγμα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη δεν θα μπορούσε να έχει τον προπονητή που την κοουτσάρει από το 2022.
Ο Μπρεντ Βάλανς ζει στην Αυστραλία. Η καλύτερη Ελληνίδα βαδίστρια όλων των εποχών που θα μας εκπροσωπήσει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ζει στην Καρδίτσα.
Η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 20χλμ και τα 35χλμ βάδην, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2022 και στα δυο αγωνίσματα, τρίτη στον κόσμο το 2023 στα 35χλμ και μέλος της Stoiximan Belle Équipe εξηγεί πώς η τεχνολογία εξαφανίζει τα 15.136 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από τον προπονητή της, κατά τους 9 μήνες που δεν βρίσκονται στην ίδια ήπειρο.
«Στην Αυστραλία πάω για τρεις μήνες το χρόνο, όταν εκεί είναι καλοκαίρι. Δηλαδή, τα δικά μας Χριστούγεννα. Όλον τον άλλον χρόνο κάνω το πρόγραμμα μου στην Καρδίτσα και με παρακολουθεί ο προπονητής μου, μέσω του smartwatch που φοράω».
Δεν είναι η πρώτη και δεδομένα δεν θα είναι η τελευταία περίπτωση πρωταθλήτριας/πρωταθλητή, που δεν έχει καθημερινή εκ του σύνεγγυς επαφή με τον προπονητή της.
«Κατά το παρελθόν υπήρχαν αθλητές που έκαναν προπονήσεις δια αλληλογραφίας. Τους έδιναν οι προπονητές το πρόγραμμα, εκείνοι το ακολουθούσαν και με αλληλογραφία ενημέρωναν για την απόδοση τους. Το σύστημα αυτό βασιζόταν στις αυτοαναφορές, δηλαδή όσα είχαν να καταθέσουν οι αθλητές επί της δυνατότητας τους να ακολουθούν το πρόγραμμα. Δεν υπήρχε προσωπική επίβλεψη του προπονητή, που δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμπιστευτεί όσα έγραφαν οι αθλητές».
Τώρα, το «έξυπνο ρολόι» που έχει γίνει δεύτερο ‘δέρμα’ ενημερώνει τον Βάλανς για την πλήρη κατάσταση της, χωρίς να χρειάζεται να πει λέξη η Αντιγόνη. Προφανώς και καταθέτει και όσα βιώνει η ίδια, όπως εκτελεί τις οδηγίες κατά τις καθημερινές βιντεοκλήσεις που κάνει με τον προπονητή της.
«Το αξεσουάρ αυτό παρέχει αναλυτική εικόνα της κάθε προπόνησής μου. Μόλις συνδεθεί ο προπονητής μου -από το κινητό του- με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, ενημερώνεται για τα πάντα. Από τις αναπνοές, τον καρδιακό παλμό -ποιος είναι δηλαδή, ο βαθμός δυσκολίας της προπόνησης-, τη θερμοκρασία του σώματος μου (σε συνάρτηση με το βαθμό της δυσκολίας της πίστας) και τα βήματα, ως τη διάμετρο κάθε βήματος».
Πρακτικά πώς γίνεται αυτό; «Πριν αρχίσω την προπόνηση κάθε πρωί -μπορεί ας πούμε να έχω να κάνω 10 χιλιόμετρα-, ενεργοποιώ το smartwatch και έτσι αρχίζει η καταγραφή των πάντων. Μόλις ολοκληρώσω, αποθηκεύω τα δεδομένα. Τότε είναι προσβάσιμα και από τον προπονητή μου». Δεν τα βλέπει σε real time «γιατί αυτό ούτως ή άλλως δεν θα εξυπηρετούσε κάπου, αφού δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι.
Στα θετικά της μεθόδου μας ανήκει και ότι δεν περιμένει να του πω εγώ πώς ένιωσα. Πριν επικοινωνήσουμε ξέρει τα πάντα. Επίσης, εξαφανίζει την πιθανότητα να ξεχάσω να του πω κάτι. Να μη θυμάμαι μια λεπτομέρεια. Αφότου λοιπόν, δει τα δεδομένα της προπόνησης μου, επικοινωνούμε με βιντεοκλήση και μετά τη συζήτηση μας γίνονται τροποποιήσεις, εάν κριθούν ως απαραίτητες».
Κοντολογίς, η Αντιγόνη κάνει κάθε ημέρα ένα τσεκ απ. Ξέρει πώς λειτουργεί κάθε κομμάτι του οργανισμού της, ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Φυσικά, όλο αυτό χρειάζεται και τον απαραίτητο χειρισμό. Δεν είναι πολύ απλό. Τι εννοώ; Αν υπάρχει μια ημέρα που δεν είναι τόσο καλή για εσένα, πρέπει να ξέρεις να το διακρίνεις». Η ημέρα που μπορεί να μην είναι τόσο καλή είναι μία που εκείνη νιώθει κουρασμένη «ή τρέχω σε λάσπη ή σε κακή ποιότητα αέρα ή ό,τι άλλο.
Πάντα υπάρχουν μικροαλλαγές που μπορώ να κάνω και μόνη μου. Είμαι έμπειρη, ώστε να ξέρω πώς και πότε πρέπει να αλλάξω πράγματα. Το πρόγραμμα μου είναι πολύ βαρύ. Έτσι, μια ημέρα μπορεί να ‘κόψω’ κάτι που θα το ‘προσθέσω’ στην επόμενη. Για παράδειγμα, την ημέρα του Απριλίου που ήταν στο πικ η αφρικανική σκόνη, δεν προπονήθηκα στο 100%. Κάλυψα αυτό το ‘κενό’ την επομένη».
Είναι χρήσιμο να γίνει κατανοητό πως εν αντιθέσει με τους ερασιτέχνες δρομείς (όλους όσους τρέχουμε γιατί είναι η δραστηριότητα που μας ευχαριστεί και μας αποσυμπιέζει -και παράλληλα σκεφτόμαστε διάφορα), η Αντιγόνη είναι «focused» σε όσα πρέπει να κάνει.
Το σώμα της, αλλά και το μυαλό της είναι επικεντρωμένα στο βάδην και όσα κατόπιν μελέτης και εμπειρίας φανεί πως τη βοηθούν να φτάσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως λέει «θέλει πραγματικά πολλή προσήλωση η κάθε προπόνηση και ο κάθε αγώνας».
Αυτή η συνθήκη που προφανώς περιλαμβάνει και ειδική διατροφή, ισχύει για όλο το χρόνο, εξαιρουμένων 10 ημερών το καλοκαίρι «που επειδή είμαστε μαθημένοι στο πρόγραμμα μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα σε αυτό το μικρό διάστημα».
Δεν «κλείνει» τόσο εύκολα ο διακόπτης.
«Όχι, δεν είναι τόσο απλό».
Και μάλλον για αυτό δεν έχουμε αγωνιστεί όλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ιστορίες των μελών της Belle Équipe της Stoiximan.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.