Κλείσιμο

Υπάρχουν 7 διαφορετικοί τρόποι που ακούμε όσα μας λένε οι άλλοι - Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία...

Ο ήχος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συνδεθούμε με τον κόσμο γύρω μας

Αν ρωτούσαμε ποια είναι η πιο σημαντική αίσθηση, πολλοί από εμάς θα επέλεγαν την όραση, αλλά η ακοή είναι μια από τις πρώτες και πιο ζωτικές αισθήσεις μας.

Ο ήχος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συνδεθούμε με τον κόσμο γύρω μας. Σε εξελικτικούς όρους, η ακοή ήταν ζωτικής σημασίας για τους προγόνους μας κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες για να κυνηγήσουν και να βρουν θήραμα, ενώ στις μέρες μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να επικοινωνούμε με τους άλλους.

Τα μωρά γεννιούνται με πλήρως ανεπτυγμένη ακοή – σε αντίθεση με την όρασή τους, η οποία χρειάζεται λίγο χρόνο για να διαμορφωθεί – και όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για τις μαμάδες που βάζουν πριν γεννήσουν κλασική μουσική στο μωρό ή μπαμπάδες που μιλάνε στις φουσκωμένες κοιλίτσες.

Η ακρόαση είναι μια από τις πιο πολύτιμες δεξιότητές του ανθρώπου και είναι ένα δώρο που μπορούμε εύκολα να δώσουμε σε έναν άλλον άνθρωπο.

Ποια είναι τα διαφορετικά στυλ ακρόασης;

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν μας ακούνε πραγματικά. Ξέρεις αυτούς που απλώς περιμένουν μέχρι να τελειώσεις ό,τι λες -ή μερικές φορές δεν το κάνουν ούτε αυτό- για να μπορούν να μιλήσουν και να πουν τα δικά τους. Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και επτά διαφορετικά στυλ ακρόασης και είναι όλα χρήσιμα σε διαφορετικά σενάρια.

Ο τρόπος που ακούμε αλλάζει σε διαφορετικές καταστάσεις και ανάλογα με το ποιον/τι ακούμε και γιατί ακούμε.

  • Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι ίσως η πιο γνωστή μορφή ακρόασης, αλλά και αυτή που όλοι προσπαθούμε να επιτύχουμε. Η ενεργητική ακρόαση είναι όταν ασχολούμαστε πλήρως με το να ακούμε αυτό που λέει κάποιος. Επίσης τον κοιτάμε προσεκτικά παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου.

Μερικές φορές αναφέρεται κι ως αισθητηριακή ακρόαση επειδή πρέπει να δεσμεύσουμε όλες τις αισθήσεις μας. Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις, όπως το να γνέφουμε το κεφάλι ή ίσως να προσθέτουμε λόγια ενθάρρυνσης.

Η ενεργή ακρόαση σε οδηγεί πέρα από τις λέξεις. Είναι μια δυναμική εμπειρία. Είναι η ακρόαση που θα σε οδηγήσει να δώσεις ουσιαστικές απαντήσεις ή συμβουλές στον συνομιλητή σου.

  • Ενημερωτική ή κριτική ακρόαση

Αυτός ο τύπος ακρόασης μπορεί να είναι κάτι που κάνουμε ενστικτωδώς σε ένα εργασιακό περιβάλλον (μια συνάντηση ή μια συνέντευξη, για παράδειγμα). «Η κριτική ακρόαση είναι το σημείο που αξιολογείς, αναλύεις και αμφισβητείς όσα ακούς. Είναι μια χρήσιμη μορφή επίλυσης προβλημάτων, ανάθεσης καθηκόντων ή διευθέτησης εκκρεμοτήτων.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες από τον ομιλητή και να αξιολογήσει πράγματα όπως η καταλληλότητα για μια εργασία, για παράδειγμα.

  • Προκατειλημμένη ακρόαση

Υπάρχουν άνθρωποι που σε εκνευρίζουν, ό,τι κι αν λένε; Η προκατατειλημμένη ακρόαση αφορά τις φορές που ακούμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, με βάση τις κρίσεις, τις αξίες, τα φίλτρα ή τη σφαίρα της γνώσης μας. Είναι επίσης πιθανό να απορρίπτουμε οποιαδήποτε πληροφορία είναι αντίθετη με αυτό που πιστεύουμε επί του παρόντος.

  • Αμυντική ακρόαση

Η αμυντική ακρόαση είναι εκεί που πραγματικά κλείνουμε τα αυτιά μας και δεν ακούμε καθόλου. Στην πραγματικότητα απλώς περιμένεις να πεις την άποψή σου, ανεξάρτητα από το τι σου έχει πει ο άλλος. Αυτού του είδους η ακρόαση συχνά προηγείται από τις λέξεις «ναι, αλλά». Νευρολογικά, το «αλλά» τείνει να ακυρώνει ό,τι έχει ειπωθεί από την αρχή».

  • Αποσπασμένη ακρόαση

Ακούς ενώ ασχολείσαι με κάτι άλλο (όλοι το έχουμε κάνει). Ίσως ασχολούμαστε με κάποια άλλη δραστηριότητα ή απλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό που ακούμε. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ακούσουμε όλα όσα λέγονται και μπορεί να χάσουμε το νόημα ή ακόμα και σημαντικές πληροφορίες. Για το άτομο που μιλά, αυτό μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται υποτιμημένος ή παρεξηγημένος.

  • Ενσυναισθητική ακρόαση

Το ακριβώς αντίθετο της αποσπασμένης ακρόασης, η ενσυναίσθητη ακρόαση χρησιμοποιείται συχνά όταν συζητάμε με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα. Μπορεί να ακούμε με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση τους φίλους όταν μας λένε τις ανησυχίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα συναισθήματα που εκφράζονται και να ανταποκριθούμε με τρόπο που επιτρέπει στους άλλους να καταλαβαίνουν ότι κατανοούμε ή θέλουμε να μοιραστούμε το πρόβλημα τους. Αυτός ο τύπος ακρόασης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τύπους θεραπείας όπου βοηθά στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας.

Πηγή: Savoir Ville