Τους χρησιμοποιούμε συνήθως ως μέρος της συμπεριφοράς μας με σκοπό την αυτοπροστασία μας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες από αυτές τις αμυντικές στρατηγικές κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν. Δηλαδή αντί να μας προστατεύουν σαμποτάρουν ακούσια τη ζωή μας. Θέλουμε για παράδειγμα να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά θάβουμε τα συναισθήματά μας αντί να τα επεξεργαζόμαστε. Θέλουμε να έχουμε μια γενικότερη θετική νοοτροπία, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Θέλουμε να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, αλλά αντίθετα, μένουμε μακριά τους από τον φόβο μας.
Εδώ θα δεις ποιοι είναι οι πέντε πιο κοινοί μηχανισμοί άμυνας που πιθανώς να σαμποτάρουν και τη δική σου ζωή:
-
Απώθηση
Το να απωθείς τα συναισθήματά σου στα βάθη του ασυνείδητου σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λίγο καλύτερα αυτή τη στιγμή, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον μελλοντικό εαυτό σου; Η αλήθεια είναι ότι δεν προστατεύεις έτσι τον εαυτό σου από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Στην πραγματικότητα κάνεις η ίδια σαμποτάζ στον εαυτό σου αφού τους επιτρέπεις να παραμείνουν μαζί σου περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο. Εάν δεν δώσεις ποτέ στον εαυτό σου τον χρόνο και τον χώρο για να αισθανθείς πραγματικά τα συναισθήματά σου, τότε πως θα γίνει η επεξεργασία τους για να μπορέσεις να προχωρήσεις;
-
Άρνηση
Το να αρνείσαι την πραγματικότητα και τα γεγονότα της ίσως σε βοηθάει στο να πιστεύεις πως έτσι αποφεύγεις όλα τα άβολα συναισθήματα που σχετίζονται μαζί τους. Όσο όμως αρνείσαι την πραγματικότητα, μένεις στάσιμη. Επίσης, δεν μαθαίνεις κάτι από αυτό που σου συμβαίνει όταν το αρνείσαι. Προσπάθησε να παραδεχτείς, έστω αρχικά μόνο στον εαυτό σου, το τι ακριβώς σου συμβαίνει. Και σιγά σιγά θα το επεξεργαστείς και θα μπορέσεις να το ξεπεράσεις.
-
Εξιδανίκευση
Αυτός είναι ένας μηχανισμός άμυνας που χρησιμοποιούμε συνήθως στις ερωτικές και συντροφικές μας σχέσεις. Εξιδανικεύουμε τον άλλον για να μπορέσουμε έτσι να δικαιολογήσουμε τον ίδιο, τα λάθη του και τη συμπεριφορά του. Αυτό όμως κάνει κακό στη δική σου ζωή γιατί δέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αξίζουν ή δεν σου ταιριάζουν με τη λογική -τι δική σου λογική- πως ο άλλος είναι πανίσχυρος ή παντοδύναμος.
-
Πρόβλεψη
Ίσως πιστεύεις ότι η εστίαση σε οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στη ζωή σου θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για αυτό το χειρότερο σενάριο. Ή ίσως πιστεύεις πως έτσι θα το αποτρέψεις. Αλλά μάθε πως δεν είναι έτσι. Αυτό που κάνεις είναι σαμποτάρεις τη ζωή σου και να δίνεις δύναμη στους φόβους σου. Προσπάθησε να δίνεις σημασία μόνο στα πράγματα που περνάνε από το χέρι σου.
-
Μόνωση
Σίγουρα σου έχει τύχει και εσένα να έχεις βιώσει μια τόσο οδυνηρή εμπειρία, να σε έχουν προδώσει για παράδειγμα, και μετά να υψώνεις τείχη σε όλους τους γύρω σου. Να μην αφήνεις κανέναν να σε πλησιάσει έχοντας τον φόβο πως θα σου συμβεί ξανά το ίδιο. Η αλήθεια είναι όμως πως ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορείς να είσαι επιφυλακτική, αλλά όχι τελείως αρνητική σε όλες τις εμπειρίες. Έτσι χάνεις όλη την διασκέδαση στη ζωή σου!
Πηγή: Savoir VilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.