ΚΑΙΡΟΣ

7 τρόποι να διατηρήσεις την ευεξία σου όταν δουλεύεις από το σπίτι

Είσαι κι εσύ “θύμα” της πανδημίας και δουλεύεις από το σπίτι; Σου είπαν ότι θα είναι για λίγο και τελικά κράτησε για πάντα; Κάνεις κι εσύ zoom, ενώ είσαι αραχτ@ στο κρεβάτι;

Ωστόσο, καλή και η ξεκούραστη εργασία, καλό και το ξάπλωμα -και το πάπλωμα- αλλά, η αλήθεια είναι ότι αυτή η νέα συνθήκη έχει επιπτώσεις στην υγεία σου και κυρίως στο σώμα σου.

Η κακή στάση του σώματος, το τέντωμα του καρπού, το βάρος του υπολογιστή πάνω σου και η έλλειψη άσκησης των ποδιών, είναι οι κύριοι λόγοι που ευθύνονται, για πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, για κράμπες στα πόδια, ακόμα και για το τσούξιμο στα μάτια.

Φυσικά, όλα αυτά μπορείς να τα αποκτήσεις δουλεύοντας κανονικά στο γραφείο σου, αλλά δυστυχώς όταν είσαι σπίτι σου, νιώθεις λίγο πιο άνετα και ξεχνιέσαι. Δε σηκώνεσαι αρκετά συχνά -εκτός αν πρέπει να επισκεφτείς το ψυγείο ή την τουαλέτα-, δεν κάθεσαι σε καρέκλα γραφείου, οπότε βουλιάζεις στον καναπέ ή στο κρεβατάκι σου, καμπουριάζεις και γενικά, δεν έχεις μια σωστή στάση σώματος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αν και νομίζεις ότι είσαι χαλαρά, το σώμα σου στρεσάρεται και πιέζεται.

Ποιoς είπε ότι μένοντας σπίτι δεν μπορείς να διατηρήσεις την ευεξία σου;

Το να μένεις στο σπίτι δεν είναι κατάρα. Ίσα-ίσα πού μπορεί να αποδειχθεί ως μια περίοδος αποτοξίνωσης από την ξέφρενη ζωή των υποχρεώσεων, της βαβούρας, της κίνησης, του άγχους. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να προσέξεις λίγο παραπάνω το σώμα σου, χωρίς κόπο αλλά με τρόπο.

Φτιάξε τη σωστή στάση στο σώμα σου

Τοποθέτησε τον υπολογιστή σου στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να μην καμπουριάζεις και να έχεις χαλαρούς τους ώμους. Κράτα την πλάτη σου ίσια και μην σκύβεις. Τοποθέτησε τα πράγματα, που θα χρειαστείς κοντά σου για να μη χρειαστεί να σηκώνεσαι συνέχεια και να τεντώνεσαι.

Κάνε ένα διάλειμμα

Για να μπορείς να ξεκουράζεσαι και να ξεπιάνεσαι, καλόν είναι να κάνεις συχνά διαλείμματα. Πέρα από το γεγονός ότι, η κίνηση κάνει καλό και τονώνει το κυκλοφορικό σου σύστημα και οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος, αποσυμπιέζεις τη λεκάνη σου και χαλαρώνεις τους γοφούς σου.
Χρησιμοποίησε μαξιλάρια

Αν χρησιμοποιείς το κρεβάτι σου για γραφείο, τότε εξοπλίσου με πολλά μαξιλάρια. Στήριξε με αυτά τη μέση και την πλάτη σου, έτσι ώστε να την κρατάς σε μια σταθερή θέση. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις μαξιλάρια κάτω από τα πόδια ή τα γόνατά σου, καθώς και κάτω από τους αγκώνες σου.

Πάρε ένα υποπόδιο

Εάν αφήνεις τα πόδια σου κρεμασμένα για πολύ ώρα, είναι πιθανό να αρχίσουν να σε πιάνουν κράμπες. Ειδικά, αν έχεις φλεβίτιδα, τότε οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγεις να τα αφήνεις σε αυτή τη θέση για πολλή ώρα. Τοποθέτησε ένα σκαμνάκι, ένα σκαμπό, ακόμα κι ένα κουτί. Αν πάλι δεν σε βολεύει κάτι τέτοιο, τότε προσάρμοσε την καρέκλα σου έτσι ώστε, να φτάνεις να ακουμπάς τα πόδια σου κάτω.
Αγόρασε το ιδανικό πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι βασικά καθημερινά εργαλεία. Βρες το ιδανικό για σένα, που δε θα κουράζει τα χέρια σου και δε θα επιβαρύνει τους καρπούς σου.

Βάλε προστατευτική οθόνη

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, σίγουρα δε μετράς ακριβώς πόσες ώρες περνάς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου. Η αλήθεια είναι όμως ότι, η παρατεταμένη και υπερβολική χρήση, κουράζει τα μάτια και συχνά προκαλεί τσούξιμο, θολούρα, πονοκέφαλο. Με τις προστατευτικές οθόνες, περιορίζεις την ακτινοβολία και το φως που δέχεσαι και σε συνδυασμό, με τακτά διαλείμματα ξεκουράζεις το οπτικό σου νεύρο.

Φρόντισε να μη σε πάρει ο ύπνος

Προσπάθησε να τηρείς συγκεκριμένα ωράρια ύπνου και να διαχωρίζεις τις ώρες εργασίας από αυτές της χαλάρωσης. Μπορεί να είσαι στο αναπαυτικό σου κρεβατάκι, με το αφράτο σου πάπλωμα, αλλά μην ξεχνάς ότι είσαι σε ώρα εργασίας. Μπορεί να νομίζεις εκείνη τη στιγμή ότι θα ξεκουραστείς για λίγο, αλλά τελικά θα γίνεις πολύ χειρότερα. Ουσιαστικά, με το να βάζεις τον εγκέφαλό σου σε sleep mode σε άστατα διαστήματα, χαλάς τη διαύγειά σου και μειώνεις την ενέργειά σου.

Διαβάστε ακόμα:

Η δερματολόγος εξηγεί τα οφέλη του μανδελικού οξέως στην καταπολέμηση της ακμής

Κι όμως η σωστή ενυδάτωση των μαλλιών είναι σημαντικότερη απ’ όσο νομίζεις

Πηγή: Savoir ville