Τα οικονομικά είναι ένα θέμα που “τσιμπάει “ακόμα και στις μέρες μας. Πολλοί αποφεύγουν να μιλάνε για τα οικονομικά τους, λες και είναι ταμπού.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Και πλέον η οικονομική ανεξαρτησία εκτός του ότι είναι αυτονόητη είναι και passe’. Τώρα το οικονομικό wellness είναι η νέα οικονομική πρακτική και φιλοσοφία.
Σύμφωνα με μια έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής, οι μισές περίπου εταιρείες προσφέρουν προγράμματα οικονομικής 'ευεξίας'. Ακόμα και τα πανεπιστήμια τους έχουν διαμορφώσει ειδικά προγράμματα οικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού για τους φοιτητές.
Ωστόσο, το οικονομικό αυτό wellness, συνδέεται με μια ευρύτερη ιδεολογία, που θέλει τους ανθρώπους να είναι καλά. Είναι δηλαδή, ένα κομμάτι μιας γενικότερης wellness φιλοσοφίας.
Τι είναι το οικονομικό wellness
Το οικονομικό wellness είναι μια νέα μορφή οικονομικής ευημερίας. Δεν πρόκειται απλά για μια ορθολογική χρήση των χρημάτων, προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και γενικά να είναι τακτοποιημένα τα οικονομικά σου.
Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Επίσης, δεν είναι πλουτισμός. Είναι ότι τα λεφτά αποκτούν μια διαφορετική χρήση. Δεν γίνονται σκοπός, αλλά μέσο. Μέσο για να κάνεις πράγματα που θέλεις.
Ουσιαστικά, εσύ βγάζεις χρήματα όχι για να γίνεις πλούσ@ ή να βγάλεις απλά τα προς το ζην. Χρησιμοποιείς τα λεφτά για να πετύχεις τους στόχους σου και να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.
Κι αν το σκεφτείς, το οικονομικό wellness εκπροσωπεί μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας, που μας πέρασαν οι γονείς μας, το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα και ο κυρίαρχος καταναλωτισμός.
Και γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η αλλαγή πορείας είναι εξίσου σημαντική. Γιατί δείχνει την αλλαγή οπτικής μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που σκέφτεται με έναν πιο υγιή τρόπο. Που δεν συμβιβάζεται και διεκδικεί. Αλλά διεκδικεί κάτι καλύτερο. Διαφορετικό, αλλά καλύτερο.
Το νέο χρήμα
Κι αφού το θέμα είναι το wellbeing, η ευεξία και η ευημερία, το οικονομικό κομμάτι θα λάβει κι αυτό τη μερίδα του λέοντος.
Το χρήμα πλέον δεν βγαίνει για να μπει στην τράπεζα για τις “δύσκολες” μέρες. Το νέο χρήμα μπαίνει στην τράπεζα για να είσαι μεν ασφαλής, αλλά και να μπορείς να το χρησιμοποιείς για να είσαι καλά.
Να έχεις την άνεση να πας ένα ταξίδι ή να πας σε μια συναυλία. Να αγοράσεις μια συνδρομή σε ένα γυμναστήριο. Να κάνεις εκείνο το μεταπτυχιακό, που τόσο ήθελες ή να σπουδάσεις ξανά.
Να έχεις χρήμα για να ξοδεύεις κι όχι απλά για να έχεις.
Κι αυτό αλλάζει με τη σειρά του την κοσμοθεωρία σου για την εργασία. Ακόμα κι αν δουλεύεις σε μια δουλειά, που δεν σου αρέσει, το χρήμα κι όλα αυτά που αντιπροσωπεύει για σένα, την κάνουν ανεκτή και υποφερτή.
Ξαφνικά ακόμα και η δουλειά γίνεται το μέσο. Το μέσο για μια καλύτερη ζωή, όπου εσύ είσαι ελεύθερος να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.
5 μυστικά για να βελτιώσεις το οικονομικό σου wellness.
#1 Μοίρασε το μπάτζετ σου
Για να είσαι δίκαι@ με τον εαυτό σου, αλλά και με τις υποχρεώσεις σου, χώρισε τα χρήματά σου σε έξοδα και έσοδα. Μόλις πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου και σου φύγει το άγχος, κάτσε σκέψου που θέλεις πραγματικά να ξοδέψεις τα λεφτά σου. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις περικοπές ή να πρέπει να διαλέξεις.
Διάλεξε λοιπόν, αυτό που θα σου προσφέρει περισσότερη χαρά.
#2 Ενημερώσου
Πολλά πράγματα θα είχαν αποφευχθεί αν είμασταν καλύτερα ενημερωμένοι. Γι’ αυτό κι εσύ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ενημερωθείς για τα οικονομικά σου.
Δεν είπαμε βέβαια να γίνεις λογιστής, αλλά να μάθεις κάποια βασικά και να γνωρίζεις για τους φόρους για προγράμματα, για επιδοτήσεις…
Αν δεν κατέχεις καθόλου, τότε φρόντισε ο λογιστής σου να είναι καλός και να σε ενημερώνει για όλα.
#3 Κάνε έξυπνες επενδύσεις
Πριν αγοράσεις οτιδήποτε, κάνε πρώτα μια έρευνα αγοράς. Γιατί κάθε αγορά είναι και μια επένδυση. Ψάξε για παράδειγμα, την πιο συμφέρουσα συνδρομή στο γυμναστήριο ή βρες τον οικονομικότερο πάροχο ενέργειας, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.
Γενικά, ψάξε λίγο που θα επενδύσεις τα λεφτά σου και τι κέρδος θα έχεις από αυτό.
#4 Τσέκαρε
Κάθε εβδομάδα, καλό είναι να ελέγχεις τους λογαριασμούς σου, την κίνηση των καρτών σου και γενικά κάνε ένα τσεκάρισμα. Δες αν σου μπήκαν σωστά τα χρήματά σου, αν οι κινήσεις των λογαριασμών είναι σωστές και γενικά να διασταυρώσεις ότι όλα είναι σωστά.
Υπάρχουν και απατεώνες, οπότε μην εφησυχάζεις.
#5 Κάνε αποταμίευση
Ναι, δυστυχώς η αποταμίευση στις μέρες μας είναι τελείως άκυρη πρακτική. Είτε γιατί δεν σου φτάνουν είτε γιατί τα ξοδεύεις, η αποταμίευση δεν είναι μια εύκολη πρακτική.
Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. “Μάζευε κι ας είναι και ρώγες”, έλεγαν οι παλιοί. Φτιάξε λοιπόν, έναν ψηφιακό κουμπαρά, έναν εφεδρικό λογαριασμό, που εκεί θα αποταμιεύεις σιγά σιγά ότι μπορείς. Ακόμα και πέντε ευρώ είναι σημαντικά.
Φτιάξε τη ζωή σου με μέσο τα χρήματα και όχι με βάση τα χρήματα.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί ξυπνάς μέσα στη νύχτα και 5 τρόποι για να σε ξαναπάρει ο ύπνος
Ο ευεργετικός ύπνος είναι αυτός πριν τα μεσάνυχτα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.