Κάθε φορά που ανοίγουμε το κεφάλαιο εργασία δύο μεγάλες ανασφάλειες έρχονται στην επιφάνεια, πρώτον, το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε εύκολα δουλειά στις μέρες μας και δεύτερον, βρίσκουμε δουλειές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Θα εστιάσουμε στο δεύτερο πρόβλημα, στις δουλειές “φάντασμα”, ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο και με τον όρο “jobfishing”. Ψαρεύοντας δουλειές λοιπόν, είναι πολύ πιθανόν να μην “πιάσουμε” τίποτα, ή να πιάσουμε κάτι, το οποίο είναι καλύτερα να το αφήσουμε. Αναμφίβολα, στην εποχή που ζούμε εκτός από ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό θα πρέπει να διαθέτεις καλή κρίση και αντίληψη ώστε να μην καταλήξεις θύμα, μίας ανύπαρκτης εταιρίας.
Παράδειγμα jobfishing
Βιογραφικό, συνέντευξη, ξανά συνέντευξη, άγχος, στρες και στο τέλος καταλήγεις να δουλεύεις για εργοδότες, τους οποίους δεν έχεις δει ποτέ και φυσικά δεν πρόκειται να σε πληρώσουν και ποτέ. Η εποχή της τηλεργασίας έφερε στην επιφάνεια το φαινόμενο του jobfishing και δεν ήταν λίγοι οι ανυποψίαστοι που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να ξοδέψουν πολύτιμο χρόνο και ελπίδες χωρίς να εισπράξουν το μισθό που θα τους αναλογούσε. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Η περίπτωση της MadBird
Πρόκειται για μία εταιρία που διαφημίστηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Xρονικά, τοποθετείται κατά τη διάρκεια της πανδημίας (τι λέγαμε ποιο πάνω;). Το πρωτόκολλο της υποτιθέμενης εταιρίας έλεγε πως οι εργαζόμενοι το πρώτο διάστημα θα λάμβαναν κάποιο “training”, δηλαδή θα ήταν εκπαιδευόμενοι και θα λάμβαναν ένα αντίτιμο, το οποίο θα προέκυπτε από τα ποσοστά των πωλήσεων. Μετά το πέρασμα των έξι μηνών, η δήθεν εταιρία υποσχόταν στους εργαζομένους της σταθερό μισθό, τον οποίο θα λάμβαναν κάθε μήνα. Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους εργαζομένους της Madbird, οι οποίοι μετά το πέρας των 6 και παραπάνω μηνών, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μία απάτη και όχι μία πραγματική εταιρία. Η Madbird είναι απλώς ένα από τα πολλά παραδείγματα. Η ιστορία της είναι πραγματική και όχι μία ιστορία φαντασίας του Netflix. Αν ωστόσο θέλεις να εμβαθύνεις στην περίπτωση αυτή, μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες από το ΒΒC Three documentaries, καθώς υπάρχει σχετικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη Madbird.
Πως να μη γίνεις θύμα του jobfishing
Πολλές φορές από τον παρορμητισμό και τη χαρά μας, μας είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα red flags. Επειδή στην εποχή μας οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει μία ψεύτικη αγγελία εργασίας, θα πρέπει να είσαι υποψιασμέν@ κάθε φορά που επισυνάπτεις το βιογραφικό σου. Για το δικό σου καλό λοιπόν, πριν από κάθε συνέντευξη προετοιμάσου για το χειρότερο σενάριο, που δεν είναι να μην σε προσλάβουν αλλά να πέσεις θύμα μίας εργασιακής απάτης. Πως θα προετοιμαστείς; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του McLean στη σελίδα stylist.co.uk πριν να αποστείλεις το βιογραφικό σου κάνει μία εκτενή έρευνα σχετικά με την εταιρία, όπως σε ποιον ανήκει, το εργασιακό της καθεστώς, έδρα, αξιολογήσεις κτλ. Το να ξέρεις βασικές πληροφορίες είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι το μοναδικό μέτρο που θα χρειαστείς να πάρεις. Έχε στα υπόψιν, ότι ένας ασφαλής τρόπος να βρεις μία δουλειά είναι μέσα από το στενό σου κοινωνικό περιβάλλον. Όπως και να το κάνουμε, όταν πηγαίνεις σε μία συνέντευξη όπου εργάζεται κάποιος γνωστός σου, πηγαίνεις με λιγότερη ανασφάλεια και υποψία. Μία ακόμη συμβουλή που δίνει ο McLean είναι να αποκρύψεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως τον αριθμός του τραπεζικού σου λογαριασμού, μέχρι να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για μία ηθική και νόμιμη εταιρία. Γενικότερα, μέχρι να υπογράψεις το επίσημο συμβόλαιο πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση. Για το τέλος, αφήσαμε μία σημαντική λεπτομέρεια. Πολλοί από εμάς δεν προσέχουμε τα “ψιλά γράμματα” και τους όρους ενός συμβολαίου, λόγω (εσφαλμένης) εμπιστοσύνης και (επίσης εσφαλμένης) βιασύνης. Για αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά πριν να υπογράψεις αναζήτησε σημαντικές πληροφορίες στο συμβόλαιο, όπως τι αναφέρει για τη μισθοδοσία σου, ακόμα και ποια είναι η ακριβής ονομασία της εταιρίας.
Συνοψίζοντας…
Η αναζήτηση εργασίας είναι μία πολύ αγχωτική διαδικασία. Κάθε νέος επαγγελματικός κύκλος που ανοίγεται μπροστά σου φέρει μαζί του και ένα άγνωστο τοπίο, το οποίο καλείσαι να ανακαλύψεις. Καμιά φορά χρειάζεται να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας, άλλες πάλι μπορούμε να ακούμε και να ακολουθούμε το ένστικτό μας. Στο τέλος να θυμάσαι ότι καθένας μας θα βρει το δρόμο του, πριν όμως τον βρει δεν είναι κακό να τον χάσει, άλλωστε οι εμπειρίες είναι αυτές που μας ωριμάζουν.
Διαβάστε ακόμα
7 cool τρόποι για να φορέσεις τα αγαπημένα σου jeans, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες
3 συνταγές για τις οποίες χρειάζεσαι ένα ζουμερό μπιφτέκι κοτόπουλου και 20 λεπτά από τον χρόνο σου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.