ΚΑΙΡΟΣ

Τελικά το χρήμα φέρνει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Το χρήμα τελικά μπορεί να φέρει την ευτυχία. Αρκεί να βγάζεις αρκετά κάθε χρόνο. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Matthew Killingsworth, καθηγητής ψυχολογίας του The Wharton School στο University of Pennsylvania, η έρευνα του οποίου διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερους μισθούς εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στην καθημερινότητα αλλά και συνολικά στη ζωή τους. Πολλοί θα θεωρήσουν το συμπέρασμα αυτό αυτονόητο, όμως προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ο θετικός συσχετισμός ανάμεσα στις οικονομικές απολαβές και την ευτυχία κορύφωνε γύρω στα 75.000 δολάρια (περίπου 70.000 ευρώ) τον χρόνο. 

Ο Killingsworth λέει ότι οι προηγούμενες έρευνες έκαναν λάθος. Ο συσχετισμός δεν κορυφώνει. 

«Αυτό που βρήκα είναι ότι ο συσχετισμός βασικά αυξάνεται σταθερά, με έναν ελαφρώς πολύπλοκο τρόπο. Οι ανάλογες αλλαγές στα εισοδήματα έχουν ίσο αντίκτυπο στην ευτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα δολάριο έχει την ίδια σημασία για τον Jeff Bezos και για κάποιον που παίρνει τον βασικό μισθό. Αλλά σημαίνει ότι 10% περισσότερα χρήματα ίσως να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο σε όλους», λέει ο Killingsworth στο CNBC. 

Στην έρευνά του, ο Killingsworth αποφάσισε να μελετήσει αυτό το νούμερο των 75.000 δολαρίων. Πρόκειται για ένα νούμερο που προέκυψε από μία μελέτη του Princeton University του 2010 και η οποία διδάσκεται σε φοιτητές ψυχολογίας ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν κανείς περνά το φράγμα των 75.000 δολαρίων, το να κερδίζει ακόμα περισσότερα χρήματα δεν τον κάνει αισθητά πιο ευτυχισμένο στην καθημερινή ζωή του. 

Η μελέτη του Killingsworth, όμως, δείχνει ότι η προσωπική ικανοποίηση μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται όσο αυξάνονται τα ετήσια εισοδήματα. Το χρήμα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την ευτυχία, όμως οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα συχνά νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους, λέει ο καθηγητής. 

«Όταν έχεις χρήματα, έχεις επιλογές και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Αγοράζεις βιολογικές φράουλες στο σούπερ μάρκετ; Μπορείς να παραιτηθείς από μία δουλειά που δεν σου αρέσει ή μένεις γιατί δεν έχεις την πολυτέλεια να μην δουλεύεις; Δίνεις τέλος σε μία σχέση όταν έχεις οικονομικούς δεσμούς με τον άλλο;», εξηγεί. 

Όπως και η μελέτη του 2010, ο Killingsworth ζήτησε από 33.000 άτομα να εκτιμήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας τους με βάση δύο παράγοντες: Το πώς πιστεύουν ότι πηγαίνει η ζωή τους και το πώς νιώθουν ανά πάσα στιγμή. 

Η διαφορά είναι ότι η μελέτη του Killingsworth χρησιμοποίησε μια ειδικά φτιαγμένη εφαρμογή που κάθε μέρα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν πώς νιώθουν ακριβώς τη στιγμή εκείνη. «Οι μνήμες των ανθρώπων δεν είναι τέλειες. Ένα από τα πλεονεκτήματα στον σχεδιασμό αυτής της έρευνας είναι ότι φτάνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σωστή μέτρηση. ΄Πώς νιώθεις τώρα;’. Οι άνθρωποι μπορούν να το απαντήσουν αρκετά εύκολα, ενώ όταν ρωτάς ‘Πώς ένιωσες χθες; Πώς ένιωσες τον τελευταίο μήνα;’, τόσο κάνουν έναν πιο σύνθετο υπολογισμό στο μυαλό τους», σημειώνει ο Killingsworth. 

Υπάρχει, βέβαια, μία παγίδα. Τα χρήματα επηρεάζουν περισσότερο την ευτυχία εκείνων που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο χρήμα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που εμφάνισαν υψηλά επίπεδα ευτυχίας με υψηλές απολαβές, είπαν ότι εκτιμούν την ικανότητα να ξοδεύουν ελεύθερα για την οικογένειά τους, τα ταξίδια κτλ. 

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, ίσχυε το αντίστροφο. «Εάν κοιτάξω όλους τους ανθρώπους που είπαν ότι τα χρήματα δεν είναι πολύ σημαντικά, το εάν είχαν πολύ χαμηλό εισόδημα, ή ένα μέσο εισόδημα ή και πάρα πολύ υψηλό, αυτό δεν είχε σημασία για την ευτυχία τους. Όσοι είπαν στην έρευνα ότι τα χρήματα δεν έχουν σημασία, είχαν δίκιο», αναφέρει ο καθηγητής. 

Άρα η μελέτη τον οδήγησε στο εξής συμπέρασμα: Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αλλά δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. 

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Αυτό που ισχύει γενικά είναι ότι τα περισσότερα χρήματα είναι καλύτερα», λέει ο Killingsworth. Όμως προσθέτει: «Δεν θα συμβούλευα κάποιον να κάνει δεύτερη και τρίτη δουλειά, γιατί τα χρήματα είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες, ένα στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο της ευτυχίας». 

Πηγή: Money Review