Η κατάθλιψη είναι ένα θέμα επίκαιρο κυρίως αυτό τον καιρό και την μετά-covid εποχή, που διανύουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση -επιστημονική και μη- σχετικά με το που οφείλεται η κατάθλιψη ή ποιοι παράγοντες την επιδεινώνουν.
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μια ευρεία αντίληψη ότι η κατάθλιψη συνδέεται με την σεροτονίνη. Ότι δηλαδή, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο προκαλούν μια χημική ανισορροπία, που ευθύνεται για την εμφάνιση της κατάθλιψης.
Αυτή η υπόθεση όμως, ακριβώς επειδή είχε κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη, φάνηκε τελικά αδύναμη. Νέες μελέτες απέδειξαν, ότι αυτά τα δύο δεν συνδέονται.
Η ανάλυση ομπρέλα και το πρόβλημα Σεροτονίνη
Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επανεξέτασε 17 προηγούμενες έρευνες -εξ ού και η «ομπρέλα»- και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατάθλιψη και σεροτονίνη τελικά δεν συνδέονται.
Οι μελέτες βασίστηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, τα οποία είχαν κατάθλιψη, αλλά και δεν είχαν. Οι αναλύσεις και οι μετρήσεις σεροτονίνης, που πραγματοποιήθηκαν ήταν πραγματικά πολλές και εξειδικευμένες.
Εξετάστηκαν επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως οι νευροδιαβιβαστές, η κληρονομικότητα και άπειρα άλλα πράγματα, σχετικά και μη.
Κι αφού επανεξέτασαν προηγούμενες έρευνες, η ομάδα κατέληξε στο ότι, επιστημονικά δεν θεμελιώνεται καμία σύνδεση της κατάθλιψης με την σεροτονίνη. Αυτό αυτομάτως δημιούργησε και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη.
Ειδικότερα, πολλά αντικαταθλιπτικά στοχεύουν στην παραγωγή σεροτονίνης, κάτι που τελικά φάνηκε από την έρευνα, ότι είναι αναποτελεσματικό και περιττό.
Ο αντίλογος
Πάνω σε αυτό πολλοί ειδικοί, συνιστούν να μην σταματούν την αγωγή τους οι ασθενείς, τουλάχιστον έως ότου μελετηθούν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
Επίσης, πολλοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας ομπρέλα, λόγω του σχεδιασμού της, αλλά και της ποιότητας των εξαγόμενων συμπερασμάτων. Μάλιστα ορισμένοι επιστήμονες , σύμφωνα με το Science Media Center,αντιδρούν και θεωρούν ότι η σεροτονίνη έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς, οπότε και δεν πρέπει να απορρίπτεται σαν έγκυρη επιστημονική φαρμακευτική αγωγή.
Η Dr. Livia de Picker, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ψυχιατρικό Τμήμα Έρευνας του Πανεπιστημίου του Antwerp, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Science Media Centre, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία ένδειξη ότι η χρήση σεροτονίνης ως αντικαταθλιπτικό είναι αναποτελεσματική. Τουναντίον, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που αντιδρά ο εγκέφαλος στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οπότε, μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτά, εφόσον μάλιστα είναι αποτελεσματικά.
Γενικά, η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που ακόμα χρήζει μεγάλης και ευρείας έρευνας. Κι αυτό γιατί στον άνθρωπο όλα συνδέονται μεταξύ τους. Μια σωματική δυσλειτουργία μπορεί να πυροδοτήσει μια ψυχική και τούμπαλιν.
Γι’ αυτό είναι σωστό να μένουμε πιστοί στην κρίση του γιατρού, ο οποίος ξέρει καλύτερα.
- «Εμείς οι ηθοποιοί μένουμε πάντα παιδιά»: Η Φίνος Φιλμ θυμάται τη Ρένα Βλαχοπούλου - Δείτε βίντεο
- H εξ αγχιστείας αδερφή της Μέγκαν Μαρκλ κατέθεσε αγωγή για τον ισχυρισμό της ότι μεγάλωσε ως μοναχοπαίδι
- «Το σώμα κάθε γυναίκας είναι έτοιμο για παραλία»: Η διαφημιστική καμπάνια της Ισπανίας, και οι αντιδράσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.