ΚΑΙΡΟΣ

Taylor Swift Vs Beatles: Πωλήσεις άλμπουμ, βραβεία, ρεκόρ Γκίνες - Ποιος κερδίζει σε αυτή τη… μουσική μάχη;

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η Swift είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το «Time»

H Taylor Swift και η πετυχημένη περιοδεία της «Eras Tour»… ταξιδεύουν αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως είναι λογικό η εμφάνιση της «βασίλισσας της ποπ» θα κυριαρχήσει στα βρετανικά πρωτοσέλιδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι έχει αλλάξει στη μουσική βιομηχανία μετά το «φαινόμενο Taylor Swift». 

Η περιοδεία της είναι ένας πολιτιστικός και οικονομικός κολοσσός. Είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pollstar για το τέλος του 2023, και ήδη ξεπερνά το ρεκόρ που είχε θέσει ο Sir Elton John και το «Farewell Yellow Brick Road», το οποίο διήρκεσε από το 2018 έως το 2023 και απέφερε 939 εκατ. δολάρια. Αρκετοί ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια μέχρι να τελειώσει!

Η Swift είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το «Time». Η πρώτη δισεκατομμυριούχος της μουσικής που τα κατάφερε, αποκλειστικά μέσω της σύνθεσης και της δισκογραφίας της. Μια ποπ σταρ που καταλαβαίνει τη δύναμη του «φαίνεσθαι», αλλά και μια τραγουδοποιός και στιχουργός της οποίας τα λόγια μελετώνται ως ποίηση σε όλο τον κόσμο. Είναι εδώ και καιρό η μεγαλύτερη σύγχρονη μουσική σταρ στον πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να είναι η… μεγαλύτερη όλων των εποχών;

Για να υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει κάποιος να δει τα στοιχεία από τους Beatles. Πρόκειται για το συγκρότημα που άλλαξε τη φύση της βιομηχανίας, το οποίο θεωρείται εδώ και καιρό ως το μουσικό σχήμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της μουσικής.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Swift επανακυκλοφόρησε το πέμπτο άλμπουμ της, το 1989, τον δίσκο που σηματοδότησε πραγματικά το πέρασμά της από την απίστευτα επιτυχημένη σταρ της κάντρι στο ποπ φαινόμενο. Διαθέτοντας επανεκτελέσεις κομματιών που παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων επιτυχιών της μέχρι σήμερα, όπως τα Shake It Off, Blank Space και Bad Blood, το 1989 (Taylor's Version) ακολούθησε αναπόφευκτα όλα τα υπόλοιπα και πήδηξε στην κορυφή των charts σε όλο τον κόσμο.

Το «Now And Then» κατέκτησε την κορυφή των charts, φυσικά. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με τη Swift στην κατηγορία των άλμπουμ, η καλλιτέχνις κράτησε τη θέση της. Φυσικά, τα άλμπουμ των Beatles ήταν επανεκδόσεις, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι και για τη Swift μιλάμε, ουσιαστικά, για επανεκτελέσεις. Για τους Swifties, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα όλων εποχών. Για τους οπαδούς των Fab Four, δεν θα υπάρξει ποτέ άλλο σχήμα που να κάνει τη διαφορά.

Μπορούν να συγκριθούν τα επιτεύγματά τους; Είναι δύσκολο. Η Swift και οι Beatles έφτασαν στο απόγειο της φήμης τους (και η Swift μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη εκεί) σε διαφορετικές εποχές. 

Στην κορυφή των charts

Στη μάχη αυτή κερδίζουν οι Beatles… Όσον αφορά στα singles, παραδόξως, η Swift δεν είχε τόσα πολλά από όσα θα περίμενε κανείς να ανέβουν στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρώτο της ήταν το «Look What You Made Me Do» το 2017. Το Anti-Hero, από το Midnights, έγινε το δεύτερο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, ενώ το Is It Over Now? (Taylor's Version) και το Fortnight, η πρόσφατη συνεργασία της με τον Post Malone, προστέθηκαν στη λίστα τον τελευταίο χρόνο. 

Οι Beatles, από την άλλη πλευρά, άρχισαν να σημειώνουν νούμερα ένα από νωρίς. Το πρώτο, το From Me To You, ήταν το τρίτο τους single, που κυκλοφόρησε το 1963, και ακολούθησαν επιτυχίες όπως τα She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Can't Buy Me Love, Help!, All You Need Is Love, Hey Jude... και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Για τα άλμπουμ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Beatles έχουν στην πραγματικότητα περισσότερα νούμερο ένα στις ΗΠΑ απ' ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα, εκτός από ένα από τα 12 στούντιο άλμπουμ τους, βρέθηκαν στην κορυφή των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο - το Yellow Submarine έφτασε στο νούμερο τρία το 1969.

Εκτός από το ντεμπούτο της, Taylor Swift, που κυκλοφόρησε το 2006, όλα τα άλμπουμ της Swift έχουν φτάσει στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το τέταρτο άλμπουμ της, το Red, που έγινε το πρώτο της κορυφαίο στα charts, και όλα τα υπόλοιπα έκτοτε ακολούθησαν.

Ρεκόρ πωλήσεων

Οι Beatles έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις για οποιοδήποτε συγκρότημα, με τις πωλήσεις όλων των εποχών να υπολογίζονται από τη δισκογραφική εταιρεία EMI σε πάνω από 1 δισ. δίσκους και κασέτες μέχρι σήμερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Beatles παίρνουν τη νίκη, με περισσότερες πλατινένιες και χρυσές πωλήσεις από τη Swift. Αλλά στις ΗΠΑ, εκείνη προηγείται κατά πολύ. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο αθροίζουν λίγο κάτω από 295 εκατ. πιστοποιημένες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ποιος «σπάει» τα μεγαλύτερα ρεκόρ;

Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, η Swift κατέχει σήμερα, τουλάχιστον, 77 ρεκόρ, ενώ οι Beatles 29. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να είναι ακόμα περισσότερα από αυτά, καθώς τα ρεκόρ συνεχώς καταρρίπτονται και πρέπει να σημειωθεί ότι με το streaming, τον πληθωρισμό και τα πολλά βραβεία τα δεδομένα αλλάζουν. 
 

Πηγή: skai.gr