ΚΑΙΡΟΣ

Τα τρία απλά βήματα για να κόψεις τη ζάχαρη από τον καφέ ή το τσάι

Ζάχαρη: είναι παντού. Προστίθεται σε όλα τα είδη συσκευασμένων τροφίμων ενώ θα έλεγε κανείς ότι εμφανίζεται με πολλά “ψευδώνυμα” στις ετικέτες τροφίμων (ναι το σιρόπι καλαμποκιού, η σουκρόζη, το μέλι, ο οργανικός αφυδατωμένος χυμός από ζαχαροκάλαμο, η δεξτρίνη, η μαλτόζη κτλ υπονοούν την παρουσία ζάχαρης στο προϊόν). Ακόμη, λοιπόν, κι αν προσπαθείς ενσυνείδητα να την αποφύγεις, μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι και τόσο εύκολο.

Και πού εντοπίζεται μια από τις μεγαλύτερες, για πολλούς, δυσκολίες; Στον πρωινό καφέ.

Είτε προτιμάς τον καφέ είτε το τσάι, το να τα συνοδεύεις με κάποιο γλυκαντικό ή απλά με την πατροπαράδοτη ζάχαρη, είναι μια συνήθεια που πρέπει να σπάσεις. Ειδικά αν πίνεις πολλά φλιτζάνια από το αγαπημένο σου ρόφημα μέσα σε μια τυπική ημέρα.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να περιορίσεις τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά χωρίς να κάνεις τον καφέ ή το τσάι λιγότερο νόστιμο; Με μια απλή διαδικασία τριών βημάτων.

Βήμα 1: Αξιολόγησε τις συνήθειές σου
Προτού αρχίσεις να προσπαθείς να μειώσεις, ρίξε μια ειλικρινή, χωρίς επικρίσεις, ματιά στο πού βρίσκεσαι. Το να γνωρίζεις πόση ακριβώς ζάχαρη προσθέτεις στον πρωινό καφέ σου ή στην κούπα τσάι που θα πιείς το απόγευμα, είναι το άλφα και το ωμέγα.

Το θέμα προφανώς δεν είναι να νιώσεις τύψεις ή ντροπή για την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεις, αλλά να αντιληφθείς πού βρίσκεσαι, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στα κατάλληλα διορθωτικά βήματα.

Βήμα 2: Μείωσε σταδιακά τη χρήση γλυκαντικών ουσιών
Αν σου αρέσει το ρόφημά σου πολύ γλυκό, η προσπάθεια να μειώσεις με τη μία όλες τις γλυκαντικές ουσίες (μέλι, ζάχαρη, σιρόπι, ζαχαρούχα κρέμα γάλακτος κτλ) μπορεί να σε τρομάξει και ενδεχομένως να σε αποθαρρύνει. Δοκίμασε, λοιπόν, μια προσέγγιση χωρίς πίεση.

Ίσως την πρώτη εβδομάδα να καταναλώνετε τον καφέ σας μόνο με τη ζαχαρούχα κρέμα γάλακτος και να αφήσεις εκτός τις άλλες μορφές ζάχαρης. Στη συνέχεια, μετά από μερικές εβδομάδες, δοκίμασε να μειώσεις την ποσότητα της κρέμας. Ίσως μάλιστα στο τέλος να καταφέρεις να την αφαιρέσεις εντελώς από το μενού. Ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, μια μείωση είναι εφικτή as long as you take it one step at a time. Δίνοντας πάντα στον εαυτό σου τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να συνηθίσει. Το σοκ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Βήμα 3: Συνεχίστε να πειραματίζεστε
Δεν χρειάζεται να φτάσεις το ρόφημά σου σε μηδενική γλυκύτητα, αν αυτό πρόκειται να σου στερήσει την απόλαυση του πρωινού καφέ (και συνεπώς ένα από τα λίγα κίνητρα για να σηκωθείς από το κρεβάτι). Απλώς μείωσε όσο μπορείς τη ζάχαρη που χρησιμοποιείς. Κάθε μείωση της ζάχαρης είναι μια νίκη και για κάθε τέτοια νίκη αξίζεις όλα τα credits που μπορείς να σου δώσεις. Παράλληλα, συνέχισε να αναζητάς τρόπους για να μειώσετε περισσότερο τη ζάχαρη σε όλες τις μορφές της. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσεις ένα ελαφρύτερο ή πιο σκούρο καβούρδισμα αν πίνεις καφέ ή διαφορετικές γεύσεις τσαγιού.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Frances Largeman Roth, “Η αλλαγή του τύπου της κρέμας γάλακτος που προσθέτεις μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσική ζάχαρη, όπως η λακτόζη στο γάλα και την κρέμα γάλακτος, μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να έχουν πιο γλυκιά γεύση χωρίς να προστεθεί επιπλέον ζάχαρη”. Έτσι, αν σήμερα πίνεις μαύρο καφέ με προσθήκη ζάχαρης, το να ανακατέψεις μια ελαφριά σταγόνα γάλα ή κρέμα γάλακτος, μειώνοντας παράλληλα την προστιθέμενη ζάχαρη, μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη μετάβαση σε χαμηλότερη γλυκύτητα.

Τέλος, μια άλλη καλή πρακτική είναι να μην βιαστείς να καταναλώσεις το ρόφημά σου, παρά να πάρεις όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για εκτιμήστε το άρωμα, το χρώμα και τις διαφορετικές γευστικές νότες του. Αυτό όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο καφές ή το τσάι αυτό καθ’ αυτό, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθειά σου να τρως πιο ευσυνείδητα (αυτό που λέμε intuitively).

Και ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις
Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις. Και αυτό είναι το να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά. Η αντικατάσταση με ένα τεχνητό γλυκαντικό μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η στέβια για παράδειγμα, είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Και γιατί αυτό μπορεί να σαμποτάρει στην προσπάθειά σου να μειώσεις τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι; Γιατί πολύ απλά, συνηθίζοντας σε κάτι ακόμη πιο γλυκό από τη ζάχαρη, μάλλον αυξάνεις παρά περιορίζεις την επιθυμία για γλυκό. Και κάπως έτσι καταλήγεις να υπονομεύεις την προσπάθειά σου να σταματήσεις να τρως τη μερέντα με το κουτάλι από το βάζο.

Αν και ακόμη και αυτό, είναι οκ μερικές φορές.

Διαβάστε ακόμη:

Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή σου να σβήνεις εκκρεμότητες από τις λίστες σου;

Oι νέες τάσεις της διακόσμησης είναι εμπνευσμένες από τα ‘70s
 

Πηγή: Savoir Ville