Κλείσιμο

«Οι 50 αποχρώσεις του... ροζ»: Τα ερωτικά σκάνδαλα που συντάραξαν την Μεσαιωνική Ευρώπη

Ροζ σκάνδαλα που συγκλόνισαν τις τοπικές κοινότητες και αφορούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων και ιερέων.

Παρά τη φήμη του ερωτικού συντηρητισμού της, η Μεσαιωνική Ευρώπη απέκρυπτε επίσης τις εκφάνσεις της σεξουαλικότητας της εποχής που προκαλούσαν αναταραχές.

Ροζ σκάνδαλα που συγκλόνισαν τις τοπικές κοινότητες και αφορούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων και ιερέων.

Αβελάρδος και Ελοΐζα

Τον πρώιμο 12ο αιώνα, ο Πέτρο Αβελάρδος στην Ελλάδα, ξεχώριζε ως ένας εξέχων φιλόσοφος στην Ευρώπη. Οι ομιλίες του προσελκύαν πλήθη ακροατών, και οι μαθητές του ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν για να ακούν τα μαθήματά του. Ωστόσο, σε ηλικία 37 ετών, ο γάλλος φιλόσοφος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου στο Παρίσι.

Σε αυτήν την περίοδο, ερωτεύτηκε την 15χρονη μαθήτριά του, την Ελοΐζα. Αυτή η ερωτική σχέση ανάμεσά τους προκάλεσε αναταραχή, καθώς η Ελοΐζα ήταν ανιψιά του Φιλμπέρ, του ιερέα της Παναγίας των Παρισίων. Ο Φιλμπέρ απαιτούσε τον γάμο ανάμεσα στους δύο αυτούς ερωτευμένους. Παρόλο που αρχικά συμφώνησαν σε μια μυστική γαμήλια τελετή, τα πνεύματα μεταξύ τους οξύνθηκαν όταν γεννήθηκε το παιδί τους, Αστρολάβος. Ο Φιλμπέρ αποκάλυψε το μυστικό γάμο, πιθανότατα για να δυσφημήσει τον φιλόσοφο.

Η Ελοΐζα αρνήθηκε την σχέση τους και ο Αβελάρδος την έστειλε σε ένα μοναστήρι με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αυτό, ωστόσο, προκάλεσε τον θυμό του Φιλμπέρ, ο οποίος υπέθεσε ότι ο Αβελάρδος ήθελε να απαλλαγεί από την ανιψιά του. Το 1117, μια ομάδα εξαγριωμένων ανδρών, με εντολή του Φουλβέρτου, επιτέθηκε στο υπνοδωμάτιο του Αβελάρδου και τον ευνούχησε.

Κατερίνα Χετζελντόρφερ

Προς τα τέλη του 15ου αιώνα, ένας νεαρός άνδρας εγκαταστάθηκε στην πόλη Σπάιερ της Γερμανίας, ζώντας μια ξέφρενη και γεμάτη περιπέτειες καθημερινότητα.

Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, συνήθιζε να συνάπτει εφήμερες ερωτικές σχέσεις και παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες. Παρότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συνηθίσει τις παράξενες συμπεριφορές του, το 1477 αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μυστικό: ο νεαρός άνδρας ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα, και το όνομά της ήταν Κατερίνα Χετζελντόρφερ.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας δίκης, κατά την οποία έγινε αντιληπτό ότι είχε κατασκευάσει και φορούσε ομοίωμα ανδρικού οργάνου από δέρμα, βαμβάκι και ξύλο. Το ομοίωμα αυτό είχε εξαπατήσει τις γυναίκες με τις οποίες συνευρίσκονταν, αφού δεν είχαν καταλάβει την αλήθεια. Στο τέλος, η Κατερίνα Χετζελντόρφερ καταδικάστηκε σε θάνατο δια πνιγμού, ενώ οι ερωμένες της εξορίστηκαν, καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν πέσει θύματα απάτης.

Ο Μακιαβέλι, ο Ντα Βίντσι και οι «Τρύπες της Αλήθειας»

Κατά την περίοδο του 15ου αιώνα, η ηγεσία της Φλωρεντίας εφήρμοσε την πρακτική των "τρυπών της αλήθειας", τα οποία ήταν κυριολεκτικά κουτιά που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να αποστέλλουν ανώνυμα καταγγελίες μέσω αυτών των κουτιών, με σκοπό να ερευνηθούν από τις αρχές.

Η πρακτική αυτή άφηνε εντούτοις περιθώριο να εκφράζονται υπαινιγμοί και κατηγορίες, πολλές φορές αδίκως, σε βάρος πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νικολό Μακιαβέλι, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδείξει την αθωότητά του όταν κατηγορήθηκε άδικα για εμπλοκή με μια νεαρή εταίρα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκάνδαλο έλαβε χώρα στις 9 Απριλίου 1476, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης Λεονάρντο Ντα Βίντσι κατηγορήθηκε για την ύπαρξη ερωτικής σχέσης με έναν 17χρονο νεαρό, Γιάκοπο Σαλταρέλι.

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην πόλη και οι "Αξιωματούχοι της Νύχτας", φύλακες των ηθών, κλήθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση. Ευτυχώς για τον Ντα Βίντσι, αποδείχθηκε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, κι έτσι κατάφερε να διατηρήσει την καριέρα και τη φήμη του.

Η σπηλιά των οργίων

Κατά την ύστερη περίοδο του μεσαίωνα στην Ευρώπη, η Καθολική Εκκλησία θεώρει τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ως τα πιο σοβαρά αδικήματα και προωθεί την αποκάλυψή τους από αιρετικούς.

Ένα περίφημο παράδειγμα περιλαμβάνει έναν γερμανό αιρετικό με το όνομα Λέπτσετ, ο οποίος αποκαλύπτει δραστηριότητες και επαφές που λαμβάνουν χώρα σε μια σπηλιά κοντά στην Κολωνία.

Σε αυτή την περίπτωση, ένας κλάδος της αιρετικής κοινότητας των Καθαρών, αφιερωμένος στον Εωσφόρο, κατηγορείται για τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με τον Λέπτσετ, στην εσωτερική "λειτουργία" αυτής της κοινότητας στη σπηλιά, λάμβαναν τόπο απίστευτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων ομοφυλοφυλικών πρακτικών. 

Ο βασιλιάς, ο γιος του, η μέλλουσα νύφη του και ο αδελφός της

Ο νεαρός Ριχάρδος, γνωστός και ως Λεοντόκαρδος, και η πριγκίπισσα της Γαλλίας, Αλίκη, βρίσκονταν όσον αφορά τις συμπεριφορές τους στο «μικροσκόπιο» από μικρή ηλικία.

Από τα 9 της χρόνια, η Αλίκη ζούσε στο παλάτι του Ριχάρδου, του μελλοντικού συζύγου της. Παρόλα αυτά, όταν έφτασε τα 16 της, ο πατέρας του Ριχάρδου και βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Β', αρνήθηκε να εγκρίνει τον γάμο τους.

Φήμες που κυκλοφόρησαν υποστήριζαν ότι ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με την νεαρή πριγκίπισσα.

Η αντίδραση του Πάπα ήταν έντονη και απείλησε με απειλές για αφορισμό της Αγγλίας, αν ο γάμος δεν πραγματοποιούταν.

Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Ζ', πίεσε τον Άγγλο ομόλογό του να επιστρέψει την κόρη του, αν δεν γίνει ο γάμος.

Ο Ερρίκος συμφώνησε εν τέλει στον γάμο, αλλά το κλίμα είχε ήδη φορτιστεί αρνητικά.

Τα πράγματα περίπλεχθηκαν κι άλλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ριχάρδος είχε σχέση με τον αδελφό της Αλίκης, τον Φίλιππο.

Τελικά, ο Ριχάρδος αρνήθηκε να παντρευτεί την Αλίκη μετά τον θάνατο του πατέρα του, με το επιχείρημα ότι είχε γεννηθεί ο ετεροθαλής αδελφός του.

Πηγή: MUST