Sensitive striver: Η πτυχή της προσωπικότητας που προσθέτει πίεση και άγχος

Αν έχεις ενσυναίσθηση και νοιάζεσαι για τους άλλους γύρω σου, την απόδοση σου, αλλά και το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, τότε η ευαισθησία σου αυτή μπορεί να έχει κακή επίδραση στην ψυχική σου υγεία

Μιλάμε για εκείνες τις μέρες που νιώθεις πως πρέπει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να τα πας καλά στο μάθημα, στη δουλειά, σε μία δική σου «αποστολή» και να θριαμβεύσεις.

Τα συναισθήματα του «sensitive striver» (ευαίσθητου «αγωνιστή») είναι κάτι που βιώνουν όλοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό καθώς έχει γίνει κομμάτι της κουλτούρας και του δυτικού πολιτισμού, δηλαδή το να είσαι φιλόδοξος και να κάνεις τα πάντα προκειμένου να πετύχεις.

Δεν αρκεί να είσαι απλά καλή, πρέπει να είσαι τέλεια, στη δουλειά, την οικογένεια, τη σχέση σου, ένα υπόδειγμα επιτυχίας. Όλα αυτά φυσικά προσθέτουν πίεση και άγχος και καμιά φορά σε κάνουν να ξεχνάς τα θέλω σου προκειμένου να ικανοποιήσεις τα «επίκτητα» goals σου.

Ειδικά αν έχεις ενσυναίσθηση και νοιάζεσαι για τους άλλους γύρω σου, την απόδοση σου αλλά και το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα τότε η ευαισθησία σου αυτή μπορεί να έχει κακή επίδραση στην ψυχική σου υγεία. 

Σύμφωνα με τη leadership coach, Melody Wilding, ως sensitive strivers χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι που δίνουν πάντα το 100% του εαυτού τους, σε ό,τι και να κάνουν ενώ είναι πιο δημιουργικοί, χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους ενώ είναι πολύ συγκεντρωμένοι, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα ενώ είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί και σαν δάσκαλοι.

Η ενσυναίσθηση, ο τρόπος που βιώνεις τα συναισθήματα σου αλλά και το νοιάξιμο σου για όλα πολλές φορές είναι καταστροφικά καθώς δεν σε αφήνουν να λειτουργήσεις αλλά αντίθετα πέφτεις σε μια λούπα υπερανάλυσης για το παραμικρό.

Το να είσαι ευαίσθητος δεν είναι πάντα καλό, ειδικά αν έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα να ικανοποιήσεις τους άλλους κάνοντας πράγματα που είναι αρεστά και κατ’ επέκταση μπορεί να σε βοηθήσουν να έχεις μεγαλύτερη αποδοχή.

Φυσικά αυτό αναπόφευκτα επιφέρει συναισθηματικό burnout αφού η ανάγκη να αγγίξεις την τελειότητα και να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα αφήνει τη δική σου, προσωπική ευτυχία σε δεύτερη μοίρα και σε κάνει να παραμελείς τα δικά σου θέλω, τι θα σε έκανε  πραγματικά χαρούμενη. 

Η ανάγκη λοιπόν να έχεις αποδοχή και να είσαι πετυχημένη ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό σου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική αλλά και σωματική σου εξάντληση και να βάζεις μόνη σου υπερρεαλιστικούς στόχους στον εαυτό σου, προκειμένου να καταφέρεις να έχεις την επιτυχία και αποδοχή που θες από το περιβάλλον σου.

Έτσι, βυθίζεσαι όλο και περισσότερο στις ανασφάλειες σου, την πίεση και το άγχος να τα καταφέρεις και να φανείς αντάξια των προσδοκιών.  

Αν λοιπόν νιώθεις συχνά πως πρέπει να διατηρήσεις την εικόνα που θες να έχουν οι άλλοι για σένα κάνοντας όλο και περισσότερα, εξαντλώντας τον εαυτό σου και τις δυνάμεις του ίσως ήρθε  η στιγμή να κάνεις μια παύση έτσι ώστε να ανασυνταχθείς και να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου, τις αξίες σου, τον εαυτό σου.

Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι είναι να γράφεις σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις, τους στόχους, τα θέλω σου, ό,τι σε απασχολεί, ο διαλογισμός αλλά και η υπνοθεραπεία. Στο The Holistic Awareness Center θα βρεις διάφορες εναλλακτικές θεραπείες που θα ταιριάξουν στις ανάγκες σου και θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καθημερινότητα σου λίγο καλύτερη, αλλάζοντας από μέσα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τις ανάγκες του οργανισμού σου και να τις διαχειρίζεσαι, είτε με βοήθεια είτε μόνη.

Άλλωστε μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου αλλάζοντας ότι δεν σου αρέσει, αρκεί να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις!  

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: άγχος