Μετά την πτώση της ιρανικής μοναρχίας, η οικογένεια Pahlavi, που κάποτε ήταν η αυτοκρατορική οικογένεια, βίωσε μια περίοδο δυστυχίας και ταραχής. Αυτή η περίοδος οδήγησε στον θάνατο του Σάχη και στο πρόωρο χαμό των δύο παιδιών του, που έζησαν υπό την σκιά της κατάθλιψης.
Το ερωτικό παραμύθι ανάμεσα στον τελευταίο Σάχη της Περσίας και την τρίτη σύζυγό του θεωρήθηκε κάτι που θα μπορούσε να ανήκει στις "Χίλιες και μία νύχτες", σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της εποχής.
Τον Μάιο του 1959, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού του στη Γαλλία, ο Mohammad Reza Chah Pahlavi, που ήταν ήδη επί δεκαοκτώ χρόνια στον θρόνο του Ιράν, γνώρισε την Farah Diba, μια νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής που είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της, την Τεχεράνη, για να ζήσει στο Παρίσι.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις έξι μήνες αργότερα, οι ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες τους. Ο γάμος τους οργανώθηκε επίσης με βιαστικό τρόπο και πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου.
Ο Σάχης είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η πριγκίπισσα Φαουζιά της Αιγύπτου, η οποία είχε μια εκθαμβωτική εμφάνιση που θύμιζε σταρ του Χόλιγουντ.
Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η όμορφη Σοράγια Εσφαντάρι. Καμία από αυτές τις δύο γυναίκες δεν μπόρεσε να του χαρίσει τον επιθυμητό διάδοχο, και οι δύο γάμοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο.
Η απόκτηση ενός διαδόχου ήταν η μεγάλη ευθύνη της νέας βασιλικής συζύγου, της Farah Pahlavi.
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον γάμο της με τον Σάχη, η Farah φέρνει στον κόσμο στις 31 Οκτωβρίου 1960 έναν γιο, τον Reza, ο οποίος στο μέλλον θα γίνει ο επόμενος διάδοχος του θρόνου της Περσίας. Ακολούθησαν τρία ακόμα παιδιά, η Farahnaz το 1963, ο Ali-Reza το 1966 και η Leila το 1970. Η Farah κατάφερε να σπάσει τον αρνητικό κύκλο και να φέρει ελπίδα για την επιβίωση της αυτοκρατορικής οικογένειας Pahlavi.
Η ζωή της αυτοκρατορικής οικογένειας ήταν γεμάτη ρομαντισμό και πλούτο, με την καθημερινότητά τους να περιλαμβάνει πολλούς προορισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς, η Περσέπολη, όπου βρισκόταν το θρόνος της Περσίας, το Saint-Moritz στην Ελβετία για χειμερινά αθλήματα και το ανάκτορο τους στην Κασπία Θάλασσα για καλοκαιρινές διακοπές.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο Σάχης έχασε την υποστήριξη του σιιτικού κλήρου λόγω των εκσυγχρονιστικών πολιτικών και της προσέγγισής του προς το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η αυταρχική διακυβέρνηση, η δράση της μυστικής αστυνομίας, η διαφθορά και η επιρροή της Δύσης στην πολιτική της χώρας προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή που εκδηλώθηκε με την Ιρανική Επανάσταση. Ωστόσο, η πιο σημαντική ανησυχία για την οικογένεια ήταν η σοβαρή ασθένεια του ίδιου του Σάχη.
Το 1974, ο Σάχης έλαβε μια σοβαρή διάγνωση: ανίατο καρκίνο. Παρά την επιδείνωση της υγείας του, κράτησε την ασθένειά του κρυφή για πολλά χρόνια. Μέχρι το 1978, η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί σημαντικά. Ενώ η χώρα του βρισκόταν σε κατάσταση εξέγερσης, εκείνος ήταν αδύναμος και ανίκανος να παρέμβει ή να πάρει αποφάσεις. Βυθισμένος στην καρέκλα του, παρακολουθούσε τα γεγονότα χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 1979, μετά από πολλούς μήνες αγωνίας, η μοναρχία του Ιράν κατέρρευσε και η χώρα μετατράπηκε σε Ισλαμική Δημοκρατία με ηγέτη τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην εξορία της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθώς έγινε ανεπιθύμητη σε πολλές χώρες.
Ο Σάχης, που ήταν βαριά άρρωστος, εξακολούθησε να είναι ζωντανός. Στις 27 Ιουλίου 1980, ο Σάχης άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάιρο. Αν και η οικογένειά του επιθυμούσε να τον θάψει στο Ιράν, αυτό δεν επιτράπηκε. Έτσι, ο φίλος της οικογένειας, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, διοργάνωσε μια επιβλητική κηδεία για τον αποβιώσαντα, αντάξια του μεγαλείου ενός ηγεμόνα.
Μετά τον θάνατο του Σάχη, ο γιος του, ο Reza, μόλις 20 ετών τότε, ανέλαβε την ηγεσία της οικογένειας και τον αγώνα για την ανακτούμενη θέση του θρόνου στο Ιράν. Μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται η μεγάλη περιουσία που κατέχει η οικογένεια σε καταθέσεις και μετρητά.
Η Farah Pahlavi αποχώρησε για το Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Παραμένει πάντα όμορφη και κομψή, ενώ διατηρεί έντονη δημοφιλία στον κόσμο των αριστοκρατικών κυκλωμάτων. Η οικογένεια συνεχίζει να αντιμετωπίζει ατυχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας. Εκτός από τις συνεχείς απειλές στη ζωή τους.
Η Leila, η νεότερη κόρη της οικογένειας, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Brown και ακολούθησε μια καριέρα ως μοντέλο για τον Valentino. Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη και το χαμόγελο της, έζησε πολλές δυσκολίες. Πάσχοντας από κατάθλιψη και νευρική ασθένεια, η Leila Pahlavi βρέθηκε νεκρή σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο σε ηλικία 31 ετών, έχοντας υπερβεί την ποσότητα των βαρβιτουρικών φαρμάκων.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ali-Reza, ο νεότερος γιος, ακολούθησε τον ίδιο τραγικό δρόμο. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Βοστώνη, σε μια λίμνη αίματος, έχοντας αυτοκτονήσει με ένα πυροβόλο όπλο.
Ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο Reza Pahlavi, κατάφερε να ξεφύγει από αυτήν τη σκοτεινή μοίρα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αμερική και ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν, μια σκιώδη κυβέρνηση στην εξορία, στην οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του προέδρου. Ζει μόνιμα στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, αφοσιωμένος στα θέματα της πατρίδας του, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που έχει δει το Ιράν.
Ο Reza Pahlavi συνεχίζει να διεκδικεί τον θρόνο της Περσίας και δραστηριοποιείται ενεργά στην πολιτική σκηνή, εργαζόμενος για την επίτευξη δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα του.
- Ελένη Φουρέιρα: Η επιστροφή στη σκηνή μετά τη γέννηση του γιου της - Τι είπε για τον Μποτία
- Η Beyoncé ανέβασε στη σκηνή την 11χρονη κόρη της Blue Ivy και το κοινό την αποθέωσε - Δείτε βίντεο
- Ο θησαυρός της Meghan Markle: Τα πανάκριβα κοσμήματα της πριγκίπισσας Diana που έχει στην κατοχή της- Δείτε βίντεο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.