ΚΑΙΡΟΣ

Πώς να καταλάβεις αν η αυτοφροντίδα σου λειτουργεί (και τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί)

Οι ανάγκες αυτοφροντίδας τείνουν να διαφέρουν αρκετά από άτομο σε άτομο

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η αυτοφροντίδα για την ψυχική μας ευεξία, αλλά πώς άραγε μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό λειτουργεί και τί θα μπορούσαμε να κάνουμε αν δεν λειτουργεί;

Από τη θρεπτική διατροφή έως την σωματική άσκηση, τα βασικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι πάνω κάτω κοινά.

Ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες πρέπει να δώσουν προσοχή, η σωματική ευεξία, ως επί το πλείστον, είναι κάτι που τους βοηθάει όλους. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που χρειάζονται για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι κάποια από αυτά, αλλά οι ανάγκες αυτοφροντίδας τείνουν να διαφέρουν αρκετά από άτομο σε άτομο.

Είτε πρόκειται για διαλογισμό, yoga ή απλώς ένα ζεστό μπάνιο, υπάρχουν πολλές δημοφιλείς δραστηριότητες αυτοφροντίδας. Το να βρεις μια ρουτίνα selfcare που να λειτουργεί για εσένα και σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα, μπορεί να απαιτεί κάποιο πειραματισμό. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διαλογίζονται για να ηρεμήσουν, άλλοι προτιμούν να ασχοληθούν με έντονη γυμναστική για να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχει “σωστός” τρόπος για να φροντίζεις τον εαυτό σου, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρεις μια ρουτίνα που να ταιριάζει σε εσένα και τις ανάγκες σου. Αν λοιπόν αισθάνεσαι δυσαρεστημένη από την τρέχουσα ρουτίνα σου ή δεν είσαι σίγουρη αν η αυτοφροντίδα σου είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε να είναι, εδώ θα δεις πώς μπορείς να καταλάβεις αν η αυτοφροντίδα σου λειτουργεί – και πώς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσένα και τις ανάγκες σου.

Πώς πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι η αυτοφροντίδα;

Για να καταλάβεις αν η αυτοφροντίδα σου αποδίδει ή όχι, θα πρέπει να ξέρεις περισσότερα πράγματα για το πώς θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι. Εξάλλου, το «φάσμα» της καλής ευεξίας είναι πιο πολύπλοκο απ’όσο φαίνεται. Θα πρέπει το selfcare να σε κάνει ευτυχισμέν@ ή απλώς καλά;

Η αυτοφροντίδα μας λοιπόν, θα πρέπει να μας αφήνει να αισθανόμαστε ανεβασμένοι, χαλαροί, επαναφορτισμένοι και η ευεξία μας να ενισχύεται. Αν οι δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν μας κάνουν να νιώθουμε έτσι, τότε θα είναι καλύτερο να δοκιμάσουμε κάτι άλλο και να πειραματιστούμε.

Αν δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις πώς αισθάνεσαι μετά από μια συνεδρία αυτοφροντίδας, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις: Πώς είναι τα επίπεδα ενέργειάς σου; Πώς είναι η ψυχική σου κατάσταση; Μιλάς ευγενικά στον εαυτό σου ή τον «μαλώνεις»; Πώς είναι οι σχέσεις σου; Έχεις την ενέργεια να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους ή νιώθεις ότι σε καταβάλλει; Ελέγχοντας τον εαυτό σου μέσω των ερωτήσεων, σύντομα θα διαπιστώσεις αν φροντίζεις τον εαυτό σου με τον σωστό τρόπο.

Υπάρχει η «τέλεια» ρουτίνα αυτοφροντίδας;

Δεν υπάρχει η «τέλεια» ρουτίνα αυτοφροντίδας και είναι πιθανό οι ανάγκες σου για αυτοφροντίδα να εξελίσσονται από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις μια σειρά από δραστηριότητες που σε εξυπηρετούν ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μπορεί αυτές να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και να είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που λειτουργεί για εμάς τη μία εβδομάδα, τον επόμενο μήνα μπορεί να είναι διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε όλοι

διαφορετικοί, με διαφορετικές προσωπικότητες και υπόβαθρα, και ως εκ τούτου έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε μια σειρά από ρουτίνες αυτοφροντίδας στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε αναλόγως με το τι ανάγκες έχουμε κάθε φορά.

Η «τέλεια» ρουτίνα αυτοφροντίδας είναι αυτή που σου επιτρέπει να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου, να χαλαρώσεις και να επαναφορτιστείς. Για να πάρεις ιδέες μπορείς να μιλήσεις με άλλους ανθρώπους για αυτό, να κάνεις έρευνα στο διαδίκτυο ή να διαβάσεις κάποιο σχετικό βιβλίο και να δοκιμάσεις τι ταιριάζει σ’ εσένα. Σημαντικό όμως είναι να μην αποκλείεις δραστηριότητες που δε δούλεψαν στο παρελθόν. Κάθε μέρα αλλάζουμε και είναι σημαντικό να δίνουμε ξανά ευκαιρίες σε δραστηριότητες που δεν μας εξέφραζαν παλιά. Για παράδειγμα μπορεί να θεωρείς ότι δε σου ταιριάζει το να διαβάζεις βιβλία. Μπορεί όμως με το κατάλληλο είδος βιβλίου και το ιδανικό αναγνωστικό περιβάλλον, να γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια.

Κάνε μια λίστα με όλες τις μορφές selfcare που ξέρεις ότι λειτουργούν για εσένα και ίσως φτιάξεις μια λίστα με αυτά που θα ήσουν περίεργα να πειραματιστείς. Το να βρεις ποιες μορφές αυτοφροντίδας λειτουργούν για εσένα μπορεί να είναι μια συναρπαστική πρόκληση και ένας τρόπος να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου!

Διαβάστε ακόμα

Με αυτόν τον τρόπο η μουσική βελτιώνει την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωσή σου

Αντιμετώπισε κάθε Σαββατοκύριακο σαν διακοπές και δες τι θα συμβεί

 

Πηγή: savoirville.gr