Τα συμπτώματά του είναι τα ίδια σε όλους, με ίσως κάποιες εξαιρέσεις, που αντιδρούν διαφορετικά. Πάντως τις ταχυκαρδίες, τις ιδρωμένες παλάμες, την ταχυκαρδία και το σφίξιμο στο στομάχι και το σώμα δεν τα γλιτώνει εύκολα κανείς.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισής του, οι οποίοι συνδέονται με τις συνήθειές μας και τα χόμπι μας. Συνήθως υπάρχουν τρεις κατηγορίες, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο.
Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτοί που όταν στρεσάρονται, τους βγαίνει ο Τσιτσιπάς από μέσα τους. Τρέχουν, παίζουν τένις, πάνε για μπάσκετ, παίζουν πινγκ πονγκ και τελοσπάντων, κάνουν όλα αυτά τα αθλητικά και μερικές φορές τα ακόμα πιο ακραία.
Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων είναι οι πιο ζεν. Κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, κοιμούνται νωρίς, πίνουν πολύ νερό και λίτρα τσάι matcha, κάνουν γιόγκα και τρώνε υγιεινά.
Και υπάρχει και η τρίτη κατηγορία, που δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω, κάνει μάλιστα τα αντίθετα. Αυτοί οι άνθρωποι τρώνε ότι βρουν μπροστά τους -έχω φάει γαριδάκια με παγωτό-, πάνε για κοκτέιλ, καπνίζουν, παραγγέλνουν και γενικά κάνουν οτιδήποτε ανθυγιεινό μπορούν, για να γεμίσουν το σώμα τους με τοξίνες και να ισοφαρίσουν το πνευματικό τους στρες.
Με όποιο τρόπο και να αποσυμπιέζεται κανείς, δεν μας πέφτει λόγος. Η ουσία είναι να το ρίχνει και λίγο έξω, να φροντίζει να περνάει καλά, και να ξεχνάει, έστω και για λίγο, όλα αυτά, που τον στρεσάρουν.
Το πρόβλημα είναι ότι, το στρες είναι στην καθημερινότητά σου και πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι με τρόπους, που μακροπρόθεσμα, περισσότερο θα σε ωφελήσουν παρά θα σε βλάψουν. Αν δηλαδή, κάθε βράδυ γυρνάς τσίτα στο άγχος και τα νεύρα και ανήκεις στην τρίτη κατηγορία, τότε πολύ σύντομα θα έχεις να αντιμετωπίσεις κι έξτρα προβλήματα, που θα έχουν να κάνουν με την υγεία σου.
Γιατί όμως, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι έχουμε ανάγκη από όλα αυτά τα ανθυγιεινά;
Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι, όταν αγχωνόμαστε, ο εγκέφαλός μας παράγει μια ουσία το νευροπεπτίδιο Υ -είναι η ουσία που ανταποκρίνεται στο συναίσθημα του στρες- το οποίο μας κάνει να θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό ή λιπαρό.
Μόλις καταναλώσουμε αυτές τις τροφές, αμέσως αισθανόμαστε ικανοποίηση, που στη γλώσσα των νευροβιολόγων αυτό σημαίνει ότι, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα κύτταρα που έχουν να κάνουν με την ευχαρίστηση και που καλύπτουν το αίσθημα δυσφορίας, που μας προκαλεί το άγχος.
Είναι δηλαδή καθαρά θέμα χημείας. Εσύ δε φταις σε τίποτα, απλά ο εγκέφαλός σου παίζει ύπουλα παιγνίδια. Είναι σα να σου λέει “Έχεις άγχος; Φάε μια πίτσα, πιες μια μπίρα, κάνε κάτι που σε ευχαριστεί”. Φυσικά στις άλλες κατηγορίες λέει “Πάρε δέκα κάμψεις, ή κάνε τη στάση του πιθήκου” αλλά αυτό είναι άσχετο και δεν πρέπει να σε απασχολεί.
Γενικά, το στρες είναι μια κατάσταση, η οποία μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου. Αν όμως, αυτό συνδυαστεί και με μια λάθος αντιμετώπιση, τότε αυτό σημαίνει ότι θα φτάσεις πολύ πιο γρήγορα σε αυτές.
Αυτό λοιπόν, που πρέπει να σε απασχολεί, είναι πώς θα ξεμάθεις τον εγκέφαλό σου να αντιδρά έτσι και να δίνει τις σωστές, τις υγιεινές εντολές.
Η νέα καθημερινότητά σου
Φυσικά και υπάρχουν άπειροι τρόποι να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. Ωστόσο, όποιον και να διαλέξεις θα πρέπει να τον βάλεις για τα καλά στη ζωή σου. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να επιμείνεις σε αυτό, μέχρι να το συνηθίσεις και να σου γίνει ρουτίνα.
Αν για παράδειγμα, αποφασίσεις ότι θα τρέχεις κάθε απόγευμα για μισή ώρα, θα πρέπει να το τηρήσεις μέχρι τέλους. Μέχρι να σου γίνει συνήθεια, κι όταν αισθάνεσαι το άγχος να σε πνίγει, μηχανικά να αποφασίζεις να πας για τρέξιμο.
Βασική αρχή σε αυτό, είναι να βρεις κάτι που πραγματικά θα σε ευχαριστεί και θα σε αποσυμπιέζει. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γιόγκα ή τένις ή γενικά κάποιου είδους άσκηση. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χαρά στα πιο απίθανα πράγματα.
Το σημαντικό είναι να αντικαταστήσεις τη γρήγορη κι εύκολη ικανοποίηση, που σου δίνει το έτοιμο φαγητό, το ποτό και γενικά όλες αυτές οι επιβλαβείς συνήθειες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα τις κόψεις δια παντός.
Όχι σίγουρα δεν εννοούμε αυτό. Αυτό που προτείνουμε είναι να σταματήσεις να τις χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, για να ανακουφίζεσαι από το στρες σου.
Άλλωστε, η ικανοποίηση της “ζαβολιάς” είναι πιο μεγάλη όταν δεν γίνεται καθημερινά.
Διαβάστε ακόμη:
Στη νέα σειρά ‘The Baby’ το horror συναντά την κωμωδία με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο
Γιατί να προσθέσεις τη λέξη ‘frandinavian’ στο fashion λεξιλόγιό σου
Πηγή: SavoirvilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.