Αλήθεια εσύ έχεις υπολογίσει πόση ώρα περνάς μπροστά από μια οθόνη; Εγώ τις μέτρησα και ξαφνιάστηκα πραγματικά όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μιλάμε για λεπτά, αλλά για ώρες ολόκληρες. Αρκεί να σκεφτείς, πόσες ώρες ασχολείσαι καθημερινά με το κινητό σου, πόσες ώρες περνάς μπροστά στον υπολογιστή και στο τάμπλετ σου και τέλος, πόση ώρα βλέπεις τηλεόραση.
Βέβαια, η χρήση της οθόνης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, είτε για την κοινωνική μας ζωή, είτε για τα χόμπι μας. Όλα πλέον περνάνε μπροστά από τις οθόνες μας.
Ωστόσο, αυτή η παρατεταμένη χρήση, εκτός του ότι μειώνει την εγκεφαλική μας λειτουργία, μας προκαλεί κι ένα σωρό προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, ερεθισμό στα μάτια, πόνοι στη μέση και τον αυχένα, απώλεια ενέργειας ακόμη κι εθισμό.
Παράλληλα, επηρεάζεται σοβαρά και η κοινωνική και η ερωτική μας ζωή, καθώς συχνά επιλέγουμε να ασχοληθούμε με το κινητό μας, παραμελώντας έτσι τ@ν σύντροφό ή τους φίλους μας.
Όλα αυτά θα μπορούσαμε βέβαια να τα αποφύγουμε, αν αποφασίζαμε να αποτοξινωθούμε από αυτή την ψηφιακή εξάρτηση και να επανασυνδεθούμε με τον πραγματικό κόσμο, αλλά επειδή αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, παρακάτω σου παραθέτουμε 7 στάσεις γιόγκα, που θα καθαρίσουν τα τσάκρα σου και θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της υπερβολικής έκθεσης στην οθόνη.
Μην φοβάσαι, ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει γιόγκα οι παρακάτω ασκήσεις είναι για αρχάριους.
1. Η στάση της γέφυρας
Τέντωσε το σώμα σου σαν μια γέφυρα, με τα χέρια στο πλάι και τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω, αφήνοντας παράλληλα όλο το στρες να φύγει και πάρε βαθιές ανάσες. Το σώμα ξεπιάνεται, ο θώρακας ανοίγει, επιτρέποντας μας να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο. Ιδανικό για τους πόνους της πλάτης.
2. Η στάση της καθιστής στροφής
Κάθισε κάτω και βάλε το ένα σου πόδι πάνω από το άλλο, στο ύψος του μηρού, και λύγισε το γόνατό σου. Τοποθέτησε τον αντίθετο από το λυγισμένο σου πόδι, αγκώνα πάνω στο γόνατο και στρίψε τον κορμό σου προς την εξωτερική ελεύθερη πλευρά. Επανέλαβε από την αντίθετη πλευρά.
Θα δεις πόσο καλά θα νιώσεις, σχεδόν ανακουφιστικά.
3. Η στάση του σκύλου
Ξεκινάς καθισμένος στα τέσσερα, με τα πόδια μαζεμένα κάτω από τους γοφούς. Σιγά-σιγά άπλωσε τα χέρια σου λίγα εκατοστά μακριά από εσένα κι άνοιξε τις παλάμες σου, πιέζοντάς τες στο έδαφος. Παράλληλα, με αργό τρόπο ύψωσε τους γοφούς σου προς τα πάνω, σχηματίζοντας ουσιαστικά, ένα Λ. Παρέμεινε στη στάση αυτή όσο μπορείς και πάρε βαθιές ανάσες. Εδώ μπορεί να
κουραστείς λίγο, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα σε ανακουφίσει από τους πόνους στον αυχένα και τους πονοκεφάλους.
4. Η στάση του παιδιού
Ουσιαστικά με αυτήν την άσκηση, επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Κάθισε άνετα πάνω στα πόδια σου, άπλωσε το σώμα σου με τα χέρια τεντωμένα μπροστά, μέχρι να ακουμπήσει το στήθος πάνω στα γόνατά σου. Παραμένεις σε αυτή τη στάση και ηρεμείς.
5. Η στάση της καμήλας
Είναι η ιδανική στάση για να επανακτήσεις τη χαμένη σου ενέργεια. Ακούμπησε τα πόδια σου στο πάτωμα και στάσου όρθια σε ορθή γωνία, από τα γόνατα και πάνω. Σιγά-σιγά λύγισε προς τα πίσω τον κορμό σου, ακουμπώντας τα χέρια στις πατούσες σου και κοίταζε προς τα πάνω. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην πας υπερβολικά πίσω και τραυματίσεις την πλάτη σου.
6. Η στάση της Κόμπρας
Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το στρες και την κούραση, ενώ παράλληλα θα ανακουφιστείς από τους πόνους στην ωμοπλάτη και στη μέση.
Ξάπλωσε μπρούμυτα, τέντωσε τα πόδια σου με τα δάχτυλα να ακουμπούν προς τα κάτω. Κούμπωσε τη λεκάνη σου προς τα κάτω και ανασήκωσε τον κορμό σου προς τα πάνω στηρίζοντας με τα χέρια και τις παλάμες, να πιέζουν το έδαφος.
7. Η στάση του πολεμιστή
Η στάση πήρε το όνομά της από έναν γενναίο πολεμιστή, που γεννήθηκε από τις πλεξούδες του θεού Σίβα. Βοηθάει τόσο στην εξάσκηση της ισορροπίας και της εσωτερικής ηρεμίας, όσο και στην άμυνα του οργανισμού.
Στάσου όρθια με τα πόδια ανοιχτά (περίπου ένα μέτρο) και στρίψε το ένα πόδι ώστε να σχηματίσει ορθή γωνία με το σώμα. Χαλάρωσε τους ώμους και άπλωσε τα χέρια πλάγια με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω. Γύρισε το κεφάλι να κοιτάει στην πλευρά του λυγισμένου σου ποδιού και μείνε. Επανέλαβε και από την άλλη πλευρά.
Προσπάθησε να εντάξεις αυτές τις ασκήσεις στην καθημερινότητα σου, αφιερώνοντας λίγα λεπτά. Θ δεις ακόμα και αν δεν γίνεις γκουρού της γιόγκα, τουλάχιστον θα καθαρίσεις το σώμα σου από την αρνητική επίδραση του κολλήματος σου στην οθόνη.
Διαβάστε ακόμη:
11 τρόποι να διαχειριστείς την ανάγκη σου για overshopping
Γιατί το να μη μαλώνεις καθόλου με τον/την σύντροφό σου μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλό;
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.