Κλείσιμο

Παντρεμένοι, αλλά σε χωριστά σπίτια - Η τάση που επικρατεί στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το 2017 εκδόθηκαν 19.120 διαζύγια στη χώρα μας 

Σε μια εποχή που τα διαζύγια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όροι όπως «separation marriage» και «weekend marriage» καταλαμβάνουν μέρος των συζητήσεων σε κάποια μέρη του κόσμου.

Στην Ιαπωνία, πολλοί επιλέγουν να ζήσουν χωριστά, παρά το γεγονός ότι είναι παντρεμένοι, προκειμένου να έχουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Κάποιοι άλλοι προβαίνουν σε μια συμφωνία που αφορά να βρίσκονται μόνο τα Σαββατοκύριακα και συνεχίζουν να ζουν χωριστές ζωές σε ξεχωριστές κατοικίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να έχουν πιο «εύκολες» και πιο ευέλικτες σχέσεις.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το 2017 εκδόθηκαν 19.120 διαζύγια σε σχέση με τα 11.013 που εκδόθηκαν το 2016.

Στο άρθρο του globalnews.ca η ψυχολόγος, Rebecca Cobb, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, εξηγεί πως οι λόγοι και ο τρόπος που τελειώνουν οι σχέσεις είναι συχνά «περίπλοκος και πιθανότατα όχι μια απλή απάντηση». Το να έχεις τον δικό σου χώρο και χρόνο μέσα στον γάμο μπορεί πιθανώς να ανανεώσει τη διάθεση, ανάλογα βέβαια με το τι κάνουν οι άνθρωποι με το χρόνο τους χωριστά, σύμφωνα με την Cobb.

«Αν εξερευνήσουν νέα πράγματα, αναπτύξουν νέες φιλίες και αναζωογονήσουν τις υπάρχουσες διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους, τότε… όταν οι σύντροφοι περνούν χρόνο μαζί, έχουν νέες συναρπαστικές εμπειρίες και νέες πτυχές του εαυτού τους να μοιραστούν μεταξύ τους, στοιχεία που μπορεί να ανανεώσουν το πάθος τους στη σχέση» είπε η Cobb στο Global News.

Παντρεμένοι, αλλά σε χωριστά σπίτια

Τι ακριβώς είναι ένας χωριστός γάμος;

Ο όρος είναι γνωστός ως «sotsukon» στην Ιαπωνία — είναι «ένας φθηνότερος, ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσεις κανείς χώρο σε έναν γάμο».

Η βασική πτυχή αυτής της ρύθμισης είναι ότι παρέχει στους ανθρώπους ευελιξία. «Μερικά ζευγάρια συνεχίζουν να μένουν στο ίδιο σπίτι αλλά μαγειρεύουν και καθαρίζουν σαν συγκάτοικοι. Άλλοι επιλέγουν να ζουν σε χωριστά σπίτια, αλλά συναντιούνται τακτικά ή βοηθούν ο ένας τον άλλον σε διάφορα, όπως θα έκαναν σε έναν κανονικό γάμο», αναφέρει σε άρθρο του το κορεάτικο portal, Savvy Tokyo.

Το άρθρο προσθέτει: «Ενώ κάποιοι από εμάς θα συνεχίσουμε να έχουμε γάμους που μας ικανοποιούν, κάποιοι άλλοι γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες μας πιθανόν κάποια στιγμή δεν θα καλύπτονται πια. Μπορείτε είτε να προχωρήσετε σε μια νέα φάση, κάτι σαν αποφοίτηση ή να τερματίσετε τη σχέση».

«Οι άνθρωποι διαφέρουν στον βαθμό στον οποίο εκτιμούν την αυτονομία και την ανεξαρτησία. Έτσι, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν αυτό το είδος σχέσης και να τα πάνε καλά με αυτό» αναφέρει η Cobb. 

«Νομίζω ότι αυτό που υποδηλώνει η τάση είναι ότι οι οι σχέσεις μπορεί να αλλάζουν και να γίνονται κάπως πιο ευέλικτες και πως οι άνθρωποι διερευνούν άλλους τρόπους για να έχουν σχέσεις που μπορούν να λειτουργήσουν για αυτούς», είπε.

Φυσικά αυτές οι τάσεις συνοδεύονται από ανησυχίες και αντιδράσεις.

«Για τους ανθρώπους που ζουν χωριστά, υπάρχει πάντα μια ανησυχία… Υπάρχει φόβος ότι χάνουν στιγμές από τη ζωή του συντρόφου τους… Έτσι, εάν ο ένας σύντροφός βιώνει προσωπική ανάπτυξη αλλά ο άλλος όχι, τότε αυτό στην πραγματικότητα είναι δυνητικά απειλητικό», εξήγησε η Cobb.

Επίσης, αυτού του είδους οι επιλογές μπορούν να γίνουν πολύ ακριβές για ορισμένους και μπορεί να μην είναι εφικτές μακροπρόθεσμα. Οι ασφαλείς και υγιείς σχέσεις είναι μια ισορροπία μεταξύ εγγύτητας και αυτονομίας και μάλλον αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ζητούμενο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που επέλεξαν ή και όχι τον γάμο.

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: γάμος