Ο ψηφιακός κόσμος γίνεται λίγο πιο ανθρώπινος, με περισσότερο συναίσθημα. Η παρουσία των γυναικών κι ο ρόλος τους στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές. Ιδέες, συναισθηματική νοημοσύνη, αποφάσεις, όραμα και έργο μέσα από την οπτική και την προσέγγιση των γυναικών μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν άλλες προοπτικές και δυναμική. Σήμερα εργάζονται περισσότερες από 100 γυναίκες στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λένε όμως ορισμένες από γυναίκες που πρωταγωνιστούν στον ψηφιακό χώρο με αφορμή τον εορτασμό την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Νίκη Τσούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ
«Σε επίπεδο ιεραρχίας παρατηρείται ασθενής παρουσία και σε αυτόν τον χώρο, όπως συμβαίνει και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Αντίθετα, στο επίπεδο των γυναικών που είναι στον χώρο της Πληροφορικής ως εργαζόμενες τα ποσοστά μπορεί να είναι 50-50. Στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι της παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες, το οποίο είναι και το ζητούμενο της ψηφιακής εποχής και μεταρρύθμισης. Στο κομμάτι της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών μέσα από την συναισθηματική οπτική και προσέγγιση που διαθέτουν οι γυναίκες όχι μόνο στο να εξερευνήσουν και να δούνε ποιοι είναι οι τομείς όπου υπάρχουν κενά σε τέτοιους είδους υπηρεσίες αλλά και να δώσουν την δέουσα προτεραιότητα. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει, έχουν προσαρμοστεί στη νέα εποχή και στο κομμάτι των σπουδών τους αλλά και στην αύξηση χρήσης των τεχνολογιών στην καθημερινότητά τους».
Θέμις Ζαμάνη, επικεφαλής τμήματος υλοποίησης έργων, Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Έργων Υποδομών Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ)
«O ρόλος της γυναίκας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικός, όσο και σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων. Κάθε οργανισμός καλείται να καλύψει μία θέση εργασίας με συγκεκριμένα προσόντα και τεχνικές δεξιότητες. Αυτό που θεωρώ ότι έχει να προσφέρει η γυναίκα είναι οι δεξιότητες που δεν σχετίζονται μόνο με τις τεχνικές γνώσεις του ατόμου αλλά με την προσωπικότητά του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν να προσαρμόζεται και να συνεργάζεται αρμονικά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας ομάδας. Είναι ικανότητες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην τυπική εκπαίδευση. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η υπομονή, η συμπόνια, η αποτελεσματικότητα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αποτελούν χαρακτηριστικά που οι γυναίκες έχουν περισσότερο καλλιεργημένα.
Ο χώρος της τεχνολογίας και της πληροφορικής -εσφαλμένα κατά τη δική μου άποψη- θεωρείται ένας τομέας που απευθύνεται αποκλειστικά στον αντρικό πληθυσμό. Οι γυναίκες αποθαρρύνονται από μικρή ηλικία να ακολουθήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών, όπως αυτό της πληροφορικής, εξαιτίας των προβαλλόμενων προτύπων που κατευθύνουν σε αυτές τις επιστήμες τους άντρες. Επίσης, οι σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες στον κλάδο της τεχνολογίας είναι αναλογικά λίγες σε σχέση με τις αντίστοιχες ανδρικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά πρότυπα για τις γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια καριέρα στην πληροφορική. Είναι ένα στερεότυπο, αλλά η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει γιατί αν κοιτάξω γύρω μου οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται. Από τις σπουδές μου μέχρι και σήμερα τόσο στον εργασιακό μου χώρο όσο και στα έργα που συμμετέχω το ποσοστό συμμετοχής είναι σχετικά μικρό. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, παραμένουν κάποιες ανισότητες. Εμπόδιο αποτελεί και ο συνδυασμός προσωπικής ζωής, οικογένειας και εργασίας και πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη σωστής υποστήριξης για να μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Η ίδια η τεχνολογία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Δεν είναι φτιαγμένη για τους άντρες ή για τις γυναίκες. Τις ίδιες ευκολίες και δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι δύο. Κάτι που έχει κερδίσει έδαφος λόγω της πανδημίας και είναι παγκόσμια τάση είναι η εργασία εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία προσφέρει νέες ευκαιρίες εργασίας, αλλά πολλές γυναίκες δείχνουν ότι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να ισορροπήσουν το χρόνο μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων. Τέλος, η τεχνολογία δίνει πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε εργαλεία ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων επιτρέποντας και στις γυναίκες να εξελιχθούν και να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση του ψηφιακού μέλλοντος και με δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Βάσω Τζοβλά, προϊσταμένη στην διεύθυνση υποστήριξης λειτουργίας συστημάτων δημόσιας διοίκησης
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει να κάνει με φύλα. Χρειάζεται ταλαντούχους ανθρώπους που να έχουν διαφορετική οπτική στα θέματα, να έχουν νέες ιδέες, να θέλουν να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν. Επομένως δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά έχει να κάνει καθαρά με το άτομο με ταλέντα που έχει, τις δεξιότητές του, τις γνώσεις του. Στην πραγματικότητα αυτό που χρειαζόμαστε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτός από τις τεχνικές γνώσεις και τις ψηφιακές δεξιότητες είναι ανθρώπους που να μπορούν να συντονίσουν, να έχουν όραμα, δεξιότητες που οι γυναίκες σαφώς και διαθέτουν. Έχουν οργανωτικές ικανότητες, επικοινωνιακές δεξιότητες, φαντασία και δημιουργικότητα.
Επειδή ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί και διαλειτουργικότητα, να καθίσουμε οι φορείς μεταξύ μας για να δούμε τις ανάγκες μας, τι πληροφορίες έχει ο ένας για να βοηθήσει και τον άλλο ώστε να φτιάξουμε υπηρεσίες για τον πολίτη, οι γυναίκες τα καταφέρνουν εξαιρετικά καλά σε συνεργασίες και συνομιλίες, έχουν αυξημένες οργανωτικές ικανότητες, έχουν μάθει ούτως ή άλλως να λειτουργούν κάτω από πίεση και να κάνουν πολλαπλές εργασίες».
Σοφία Δεμπεγιώτη, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας του υπουργείου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέλος της επιτροπής ισότητας στον δήμο Αθηναίων
«Η γυναίκα έχει εμπλακεί πολύ ενεργά από τα φοιτητικά της χρόνια στην ψηφιακή εποχή όμως πολύ λίγες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ιεραρχίας. Βέβαια, στην ΓΓΠΣΔΔ δεν υπάρχει η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Οι γυναίκες είναι σε ίσο επίπεδο με τους άντρες, σε γνώσεις, σε δεξιότητες και βέβαια όσον αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών, έχουν πολλές ιδέες. Αυτό που προσφέρουν οι γυναίκες στον ψηφιακό κόσμο είναι ότι προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα και με περισσότερη ευαισθησία τα θέματα της ψηφιακής διακυβέρνησης».
Παναγιώτα Ξυμητήρη Αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΔΔ)
«Η γυναίκα από τη φύση της είναι οπλισμένη για να είναι δυναμική και φροντίζει για τα πάντα. Πολύ περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο που πέρα από την αντίληψη που έχουν όλοι οι άνθρωποι θέλει υπομονή, μεθοδικότητα και θέλει συναίσθημα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί πολλοί έχουν παρερμηνεύσει και νομίζουν ότι όλα θα μπορεί να γίνουν μέσα από ρομπότ. Ο άνθρωπος όμως θα έχει πάντα τον κεντρικό ρόλο σε όλα. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να πιστεύουν ότι μέσα από αυτήν την ψηφιακή εξέλιξη να φτάσουμε σε έναν χώρο που θα χάσει ο άνθρωπος την δουλειά του. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όμως γιατί χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται ποτέ τίποτε. Δειλά-δειλά θα ήθελα να πώς ότι έχουμε ξεκινήσει να κατακτούμε τον ψηφιακό χώρο γιατί πάντα υπήρχε αυτή η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών, ωστόσο η παρουσία των γυναικών είναι πολύ έντονη ακόμη κι αν ο αριθμός των γυναικών είναι μικρός, η τοποθέτησή τους είναι καίρια που μπορεί να προσθέσει και να βοηθήσει σε κάποια ζητήματα».
Κωνσταντίνα Χατζάκη, γενική γραμματέας της διοικούσας επιτροπής της Ομοσπονδίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η προσφορά της γυναίκας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα μπορεί να είναι τεράστια. Ειδικά στην εποχή μας έχουμε κατακτήσει πολλά. Πιστεύω ότι η τεχνολογία κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μάς βοηθάει γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε και λιγότερους αποκλεισμούς. Έχουμε γυναίκες διευθύντριες, σε θέσεις ευθύνες, θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν πια βγει μπροστά. Η δε προσφορά της είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των αντρών καθώς έχουμε εξισωθεί σε πολλά πράγματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.