Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε, και υπερηφανευόμαστε μάλιστα, για την αγάπη μας για τον προγραμματισμό – είτε πρόκειται για την προετοιμασία των γευμάτων όλης της εβδομάδας είτε οτιδήποτε άλλο. Ο προγραμματισμός είναι γενικά ακίνδυνος – είναι θα λέγαμε ευχάριστο το να έχουμε στόχους και σχέδια.
Αλλά για κάποιους από εμάς, ο προγραμματισμός είναι μια ανθυγιεινή και οριακά εμμονική συνήθεια.
«Ως γυναίκες, έχουμε συχνά πολλούς ρόλους στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει την επιθυμία να ελέγξουμε κάθε πτυχή για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάνω από όλα», λέει ηLaura Caunter, μέλος του Life Coach Directory. «Όταν σχεδιάζουμε, νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και αυτό μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία για τις συνέπειες και τα αποτελέσματα. Συχνά, η ανάγκη να έχεις τον έλεγχο των συνεπειών και των αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει στον υπερβολικό προγραμματισμό».
Ένας «εμμονικός προγραμματιστής» είναι κάποιος που πρέπει να έχει τον έλεγχο του των πάντων από την αρχή μέχρι το τέλος, προσθέτει η Laura. «Μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τις απόψεις ή τις ιδέες άλλων ανθρώπων και τους αρέσει να οργανώνουν τα πάντα με τον δικό τους τρόπο». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα, προσθέτει. «Μπορεί να ασκούν υπερβολική πίεση στους εαυτούς τους για να πάνε όλα τέλεια και η ιδέα ότι κάτι δεν μπορεί να προγραμματιστεί μπορεί να τους πανικοβάλλει».
Η ειδικός προσωπικής ανάπτυξης Tammy Whalen Blake, έφτασε στα άκρα τη συνήθεια του προγραμματισμού, κάνοντας μια επιχείρηση βοηθώντας άλλους να κάνουν σχέδια. Για τη δική της ζωή, η Tammy έχει ένα 10ετές πρόγραμμα, ένα πενταετές πρόγραμμα, ένα μονοετές πρόγραμμα, ένα τριμηνιαίο, ένα μηνιαίο πρόγραμμα και ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο μερικές φορές είναι ωριαίο.
«Η αποφασιστικότητα και η προσωπική ανάπτυξη είναι βασικές αξίες για μένα, και για να συμβεί αυτό, πρέπει να προγραμματίσεις», λέει η Tammy. «Δεν θα περιέγραφα [τη σχέση μου με τον προγραμματισμό] ως εμμονική, αλλά μάλλον ουσιαστική». Παρόλα αυτά, λέει ότι μπορεί συχνά να φτάσει σε κάποια «εμμονικά όρια». Όταν προγραμματίζει εκδηλώσεις για τον κοινωνικό της κύκλο, η Tammy συνήθως σκέφτεται μια «κάτοψη», μια ατζέντα δηλαδή. Όσο αφορά τις ερωτικές της σχέσεις, ο σχεδιασμός της ερωτικής της ζωής οδήγησε την Tammy να βρει τον ιδανικό σύντροφο ζωής αφού σχεδίασε αυτό που αποκαλεί το ραβδόγραμμα “Mr 100%”. Εάν οι πιθανοί σύντροφοι δεν πληρούσαν το ελάχιστο όριο οποιασδήποτε κατηγορίας της Tammy – συμπεριλαμβανομένης της ελκυστικότητας, της καλής υγείας, την οικειότητα και πολλά άλλα – δεν θα προχωρούσε.
«Η διαδικασία του dating έγινε ευχάριστη και μου επέτρεψε να επικοινωνήσω τι είναι σημαντικό για μένα και τις σχέσεις μου», εξηγεί η Tammy.
Ωστόσο, ο προγραμματισμός δεν είναι πάντα παραγωγικός.
Αλλά, πότε ακριβώς μια συνήθεια προγραμματισμού μετατρέπεται από ακίνδυνη διασκέδαση σε ανθυγιεινή και καταστροφική συνήθεια;
«Όταν η ανάγκη να έχεις τον πλήρη έλεγχο υπερισχύει όλων των άλλων», λέει η Laura. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις περιλαμβάνουν το άγχος που προκαλείται από την υπερβολική ανησυχία, αισθήματα απογοήτευσης ή θυμού και έλλειψη ευελιξίας – αδυναμία να λάβεις υπόψη τις απόψεις ή τις ιδέες των άλλων – που μπορεί να δημιουργήσει σπασμωδικές σχέσεις με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα ή συναδέλφους. «Είναι σημαντικό να κάνεις σχέδια, διαφορετικά η ζωή σε αποδιοργανώνει και σε αποπροσανατολίζει. Ωστόσο, όταν ο προγραμματισμός γίνεται βασική συνήθεια στη ζωή κάποιου, η συνήθεια αυτή γίνεται ανθυγιεινή», προσθέτει η Yuko Nippoda, ψυχοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του UK Council for Psychotherapy (UKCP).
«Μπορεί να είναι ανθυγιεινό αν οι άνθρωποι προσπαθούν να προγραμματίσουν τα πάντα φανατικά», προσθέτει η Yuko. Εάν κάποιος κάνει ένα λεπτομερές πρόγραμμα διακοπών πολύ νωρίτερα, ας πούμε, εάν φτιάχνει συνεχώς λίστες και σκέφτεται τα σχέδια έκτακτης ανάγκης Β ή Γ σε περίπτωση που το σχέδιο Α πάει στραβά. Για αυτούς, είναι σχεδόν σαν η λίστα προγραμματισμού τους να είναι η Βίβλος».
«Η συμβουλή μου θα ήταν να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους», λέει η Laura. «Συχνά, ο υπερβολικός σχεδιασμός μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους, ανέφικτους στόχους που οδηγούν σε αισθήματα αποτυχίας όταν δεν επιτυγχάνονται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Όταν θέτουμε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους και δίνουμε στον εαυτό μας τον κατάλληλο χρόνο για να τους ολοκληρώσει, αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα κίνητρα και αυξάνει την παραγωγικότητα».
Κοίτα προς τα μέσα και αναρωτήσου: κάνεις σχέδια που σου προκαλούν χαρά και άνεση ή αισθάνεσαι υποχρεωμένος να προγραμματίζεις τα πάντα από φόβο και το θεωρείς επιπλέον βάρος; Σύμφωνα με τη Yuko: «Εφόσον απολαμβάνεις το να κάνεις σχέδια και αποκτάς ενέργεια κάνοντας αυτό, είναι υγιές, αλλά αν γίνει ενοχλητική αυτή η συνήθεια και επηρεάζει τη ζωή σου, ίσως χρειαστεί να αναζητήσεις βοήθεια.»
Όπως λέει η Yuko «κανείς δεν είναι τέλειος και είναι εντάξει να κάνεις λάθη. Είναι πολύ πιο παραγωγικό αν ο προγραμματισμός θεωρείται μια ευχάριστη δραστηριότητα. Τότε μπορείς να χαλαρώσεις και να είσαι ευτυχισμένος ανεξάρτητα από τις συνέπειες».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Βελτίωσε τη μνήμη σου με αυτές τις 5 απλές καθημερινές συνήθειες
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.