Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν πιο αέρινα και αποκαλυπτικά ρούχα, τα κοσμήματα είναι εκτεθειμένα. Στις γωνίες των δρόμων του Παρισιού, της Βαρκελώνης, του Λονδίνου, της Μαδρίτης, της Ρώμης υπάρχουν κλέφτες που περιμένουν μόνοι τους ή σε ομάδες, με τα πόδια ή με μοτοσικλέτες.
Η κλοπή κοσμημάτων έχει «εκδημοκρατιστεί» στην Ευρώπη, γράφει σε άρθρο της η «El Pais». Κάποτε ήταν έργο προσεκτικών... κλεφτών, τώρα πραγματοποιείται από κοινούς εγκληματίες. Πέρυσι, στο νησί της Ίμπιζα, αυτοί οι κακοποιοί έσπασαν ένα ρεκόρ: Έκλεψαν ένα ρολόι αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ! Μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας κατάφερε να το ανακτήσει.
Στη Βαρκελώνη, ένας άνδρας περπατούσε με την οικογένειά του στην Παλιά Πόλη, όταν ένας κλέφτης τον πλησίασε βίαια και του άρπαξε το ρολόι του. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα Hublot αξίας 800.000 ευρώ, αν και η αστυνομία εξακρίβωσε ότι στην πραγματικότητα άξιζε περίπου 43.000 ευρώ.
Οι νεαροί κλέφτες, συνήθως, στρατολογούνται από διεθνή δίκτυα, τα οποία διαθέτουν τα κλεμμένα ρολόγια προς πώληση στην ασιατική αγορά. Οι κλέφτες ρολογιών παίρνουν ένα καλό ποσοστό από τα κέρδη, αν και είναι πενιχρό σε σύγκριση με το ποσό που κερδίζουν οι τελικοί πωλητές.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι, πριν από μια δεκαετία, οι περισσότερες κλοπές ρολογιών διαπράττονταν από Ιταλούς ή Νοτιοαμερικανούς «ειδικούς», συνήθως μέσω μοτοσικλέτας. Τώρα, το έγκλημα είναι πιο ανεξέλεγκτο. Τα ρολόγια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 4% των βίαιων ληστειών στη Βαρκελώνη, στην περιοχή της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία. Για την καταπολέμησή του, η καταλανική αστυνομία δημιούργησε μια μονάδα που εξετάζει τις εγκληματικές δομές πίσω από κάθε χτύπημα, για την καλύτερη ανάκτηση της περιουσίας και την επίτευξη δικαστικών καταδικαστικών αποφάσεων.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα γεγονότα... αλλά τώρα υπάρχει μια πιο οργανωμένη προσέγγιση», σύμφωνα με τις αρχές. Η συμμορία δραστηριοποιείται σε περιοχές πολυτελούς τουρισμού, όπως το Portals Nous στην Calvià ή το Jaime III στην Palma. Στο 90% των περιπτώσεων, τα θύματα είναι αλλοδαποί. Οι καταγγελίες συσσωρεύονται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.
Μία από τις πιο διαβόητες ληστείες ήταν αυτή της αρπαγής ενός ρολογιού αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από νεαρό τουρίστα από το Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Ιούνιο, στην Ίμπιζα. Επρόκειτο για ένα μοντέλο 50-03 McLaren F1 της μάρκας Richard Mille, ένα από τα μόλις 75 κομμάτια που είχαν κατασκευαστεί σε όλο τον κόσμο. Μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας κατάφερε να το ανακτήσει. Οι ναπολιτάνικες συμμορίες στρατολογούν τώρα κοινούς κλέφτες. Οι περισσότεροι είναι νεαροί άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής, χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους, οι οποίοι ενίοτε καταφεύγουν στη βία. Το χειμώνα πηγαίνουν στα Κανάρια Νησιά για να διαπράξουν εγκλήματα, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και τον τουρισμό, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία.
Τέσσερις επιχειρήσεις έχουν λήξει τους τελευταίους μήνες με οκτώ συλληφθέντες - επτά από τους οποίους βρίσκονται ακόμη στη φυλακή - για κλοπή ρολογιών αξίας σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ. Οι πλούσιες συνοικίες της Σαλαμάνκα, του Chamartín και του Chamberí ήταν τα κυνηγετικά τους πεδία.
Στο Παρίσι, οι κλοπές ρολογιών στον δρόμο άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα πριν από μια δεκαετία και, τα τελευταία χρόνια, «έχουν εκδημοκρατιστεί», όπως εξηγεί η εφημερίδα «Le Parisien», επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.
Στην αρχή, αφηγείται η «Le Parisien», υπήρχαν συμμορίες Ναπολιτάνων ή Αλγερινών, επαγγελματίες κλέφτες με την ικανότητα να κλέβουν ρολόγια με ελάχιστη βία και με βαθιά γνώση της αγοράς. Αλλά τώρα, μια νέα γενιά έχει προστεθεί, αποτελούμενη από νέους των προαστίων, μικροεγκληματίες με επιφανειακή γνώση του τομέα. Αυτοί οι πιο άγριοι κλέφτες βάζουν στο στόχαστρο Rolex αξίας περίπου 15.000 ευρώ, τα οποία μεταπωλούν αμέσως, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο. Οι κλοπές πολυτελών ρολογιών στο Παρίσι έχουν αυξηθεί κατά 31% από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Journal du dimanche».
Μετά τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, στο Λονδίνο η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή των Rolex Rippers. Πρόκειται για μια συμμορία νεαρών γυναικών, που μιλούν αγγλικά με απαλή ανατολικοευρωπαϊκή προφορά, οι οποίες πλησιάζουν ηλικιωμένους άνδρες. Μόλις δουν έναν ηλικιωμένο κύριο να οδηγεί ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να βγαίνει από ένα γκουρμέ σούπερ μάρκετ, κοιτάζουν τον καρπό του, αναζητώντας ένα πολυπόθητο ρολόι πολυτελείας. Προσποιούνται ότι ασχολούνται με κάποιο είδος έρευνας ή συλλογής, που τους επιτρέπει να πλησιάζουν τους άνδρες χωρίς υποψίες.
Αυτές οι κυρίες δραστηριοποιούνται στα πιο πλούσια μέρη της Αγγλίας: Dorset, Hampshire, Gloucestershire, Wiltshire, Surrey ή Sussex. Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 60 χτυπήματα. Κάποιοι μιλούν απλώς για μερικές γυναίκες, αλλά οι αρχές υποψιάζονται ότι είναι περισσότερες, μέρος μιας εγκληματικής οργάνωσης, παρόμοιας με αυτές που δρουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2011 η λεία τους ξεπέρασε τα 600.000 ευρώ.
Η αξία ενός κλεμμένου ρολογιού - σε καλή κατάσταση - μειώνεται κατά 30% στην αξία του κατά τη μεταπώλησή του στη μαύρη αγορά. Τα κομμάτια αγοράζονται κυρίως από Ναπολιτάνους εμπόρους κλοπιμαίων, με επαφές στις αγορές της Ανατολικής Ασίας, κυρίως της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Η Ρωσία είναι, επίσης, μεγάλος αγοραστής. Πριν από την πώληση, ένας ειδικός μεσίτης εξετάζει το ρολόι και φροντίζει για την αποστολή. Μετά την πανδημία, ωστόσο, η τελειοποίηση αυτής της διαδικασίας έχει καταρρεύσει. Οι ειδικοί ανταγωνίζονται, πλέον, μια νέα γενιά κλεφτών, οι οποίοι έχουν αυξήσει το επίπεδο βίας στις ληστείες τους.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.