Στις πιο ελκυστικές και προσιτές πόλεις για εξ αποστάσεως εργασίας περιλαμβάνεται η Αθήνα, η οποία φιγουράρει στην 48η θέση της γενικής κατάταξης της WorkMotion, σε σύνολο 80 υπό εξέταση πόλεων. Η έρευνα αξιολογεί παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την απασχόληση, το κόστος διαβίωσης, τις υποδομές και τη δυνατότητα διαβίωσης.
Η εξ αποστάσεως εργασία, άλλωστε, αποτελεί μια νέα τάση στην αγορά, η οποία γεννήθηκε μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλη της οφέλη, δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ανακοινώσει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων, όπως οι ψηφιακοί νομάδες.
Σύμφωνα με την έρευνα της WorkMotion, η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον σχετικό δείκτη, σημειώνοντας καλή βαθμολογία σε ό,τι αφορά τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και τη βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϊ κατατάσσονται στη δεύτερη και στην τρίτη θέση, αντίστοιχα. Το Δουβλίνο κατατάσσεται στην καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την ευκολία συμμόρφωσης στην απασχόληση και ακολουθούν το Ελσίνκι και η Κοπεγχάγη. Η πόλη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες είναι η Κοπεγχάγη, ακολουθούμενη από τη Βέρνη και το Ουέλινγκτον.
Η Κωνσταντινούπολη έχει τους πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους, και ακολουθούν η Λισσαβώνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 48η όγδοη θέση της γενικής κατάταξης με σκορ 71,23 στα 100.
Η εταιρεία ξεκίνησε τη μελέτη προσδιορίζοντας μια λίστα δεικτών που επηρεάζουν το εάν μια πόλη είναι καλό μέρος για μετεγκατάσταση των εργαζομένων, καλύπτοντας τους κανονισμούς συμμόρφωσης για την απασχόληση, τις υποδομές, το κόστος και την καλή διαβίωση.
Στη συνέχεια αξιολόγησε χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως σε σχέση με μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως εργασία, προτού επιλέξει τις 80 πόλεις με την καλύτερη βαθμολογία.
Για την πρώτη κατηγορία που αφορά τη συμμόρφωση με την εξ αποστάσεως απασχόληση, αξιολογήθηκε: πόσο απλό είναι για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζομένους εξ αποστάσεως βάσει της τοπικής νομοθεσίας, επιπλέον των νομικών απαιτήσεων που πρέπει να τηρούν όταν απασχολούν εξ αποστάσεως εργαζόμενο.
Σε αυτές τις δύο υποκατηγορίες, η Αθήνα έρχεται 62η και 60ή, αντίστοιχα. Προσδιορίστηκε επίσης εάν οι τοποθεσίες στη μελέτη πρόσφεραν μια συγκεκριμένη βίζα για απομακρυσμένους εργαζόμενους, όπου αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχει ήδη ανακοινωθεί η σχετική νομοθεσία.
Παράλληλα, οι ερευνητές ανέλυσαν το κόστος σε κάθε πόλη μελετώντας α) τους τοπικούς φορολογικούς συντελεστές, β) το κόστος στέγασης και γ) τη διαθεσιμότητα στέγασης, καθώς και δ) πόσο προσιτή είναι η πόλη για τρόφιμα, ενέργεια και άλλα έξοδα διαβίωσης.
Η Αθήνα κατατάσσεται στην 59η, στην 24η, στην 28η και στην 20ή θέση. Παράλληλα, αξιολογήθηκε η αστική υποδομή κάθε πόλης αναλύοντας τα επίπεδα πολιτικής σταθερότητας (68η η Αθήνα), ισότητας των φύλων (70ή), ισότητας μειονοτήτων (70ή) ισότητας LGBT+ (69η). Αξιολογήθηκε επίσης το επίπεδο ασφάλειας των πόλεων (42η η Αθήνα), εκτός από την ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (76η θέση), του συστήματος υγείας και της πρόσβασης των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη (62η θέση η Αθήνα).
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.