Ο ύπνος είναι μια μεγάλη, αλλά και για πολλούς δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι μόνο ότι κάποιοι δεν μπορούν να κοιμηθούν, πρόβλημα είναι και η ποιότητα του ύπνου. Γιατί αν είναι να ξυπνάς κάθε μια ώρα, να γυρνάς στο ένα πλευρό, να γυρνάς στο άλλο, αυτό δεν είναι ύπνος, είναι μαρτύριο.
Γιατί ακόμα κι όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, δεν σημαίνει ότι δεν νυστάζεις. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Αν δηλαδή, είναι μια συνεχόμενη κατάσταση αϋπνίας, τότε ο ύπνος που χάνεις συσσωρεύεται.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί, οι λεγόμενες κουκουβάγιες, που πέφτουν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα. Λες κι έχουν βάλει στοίχημα με τον εαυτό τους να κοιμούνται, αφού το ρολόι δείξει πάλι μονοψήφιο αριθμό. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν όντως ξεκούραστοι και φρέσκοι όταν ξυπνούν.
Τελικά τι ισχύει;
Το βασικό λοιπόν, είναι να έχεις μια καλή ποιότητα ύπνου. Σίγουρα, ένα οχτάωρο είναι το ιδανικό. Αλλά ακόμα, κι αν δεν πετυχαίνεις να κοιμηθείς οχτώ ώρες, αλλά έχεις έναν καλό ύπνο, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τι είναι όμως ένα καλός ύπνος;
Είναι ο ευεργετικός ύπνος. Είναι ο βαθύς ύπνος, που σε ξεκουράζει και σε αναζωογονεί. Για κάποιους λοιπόν, αυτός ο ύπνος έρχεται πριν το ρολόι χτυπήσει 12. Κι αυτό γιατί ακολουθείς το βιολογικό σου ρολόι, λειτουργεί δηλαδή καλύτερα ο κιρκάδιος ρυθμός.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι με η βιολογική διαδικασία, που κρατά σταθερό τον οργανισμό. Είναι ένας ημερήσιος κύκλος, που συντονίζει μια σειρά βιοχημικών δεικτών, οι οποίοι ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Είναι σαν ένας γενικός ρυθμιστής, που αν κι ενδογενής, επηρεάζεται ωστόσο κι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως εν προκειμένω τον ύπνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, το καλύτερο για έναν ευεργετικό ύπνο, είναι να κοιμάσαι πριν τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, ο καθένας έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, οπότε και η απόκλιση από αυτή την ώρα θεωρείται εντάξει. Αν δηλαδή, μπορείς και κοιμάσαι μετά τις 12 και νιώθεις καλά, τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις κάτι.
Αν όμως, αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον ύπνο σου, τότε δοκίμασε να κοιμάσαι νωρίτερα.
Το ιδανικό
Το σώμα γενικά είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε, μόλις βραδιάζει να αρχίζεις να νυστάζεις. Ο κιρκάδιος ρυθμός δίνει το σήμα και κάπως έτσι, τα βλέφαρά σου αρχίζουν να γίνονται βαριά.
Όταν αυτός ο ρυθμός είναι ίδιος σε καθημερινή βάση, τότε ο οργανισμός σου λειτουργεί σωστά. Όταν όμως, δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα, τότε απορρυθμίζεται.
Άρα, η βάση για να κοιμάσαι καλύτερα είναι η σταθερότητα. Τώρα αν μπορείς να κρατήσεις μια φυσιολογική ώρα ύπνου, τότε σίγουρα ο ύπνος σου θα βελτιωθεί ποιοτικά.
Σημασία λοιπόν, για έναν ευεργετικό ύπνο έχει να μπορείς να κοιμάσαι μια σταθερή ώρα και να ξυπνάς μια σταθερή ώρα. Κι επίσης, πολύ σημαντικό είναι όταν πέφτεις για ύπνο, να πέφτεις ανάλαφρος, χωρίς να σκέφτεσαι και να στρεσάρεσαι.
Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι όταν το ρολόι περνάει τις 12, ουσιαστικά αλλάζει και η μέρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.