Η τσάντα της σύμφωνα με τις κακές γλώσσες πρέπει να κόστισε γύρω στα 45.000 ευρώ. Κατασκευασμένη από δέρμα κροκοδίλου με χρυσό κούμπωμα από πολύ γνωστό γαλλικό οίκο μόδας. Η σύζυγος του κυρίου Ερντογάν προκάλεσε σούσουρο για τις ακριβές της συνήθειες, όταν εμφανίστηκε με τη τσάντα ανά χείρας το 2019 στη συνάντηση του G 20, των ισχυρότερων και των αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, στην Οζάκα της Ιαπωνίας, στο πλευρό του συζύγου της. Όταν η Εμινέ Ερντογάν συνόδευσε και πάλι τον σύζυγό της σε κάποιο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά καταστήματα έκλεισαν για τους απλούς θνητούς για να μπορεί η πρώτη κυρία της Τουρκίας να κάνει τα ψώνια της ανενόχλητη. Μάλιστα, η βρετανική «Daily Mail» τη χαρακτήρισε «εθισμένη στα ψώνια».
Αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες
Η κυρία Εμινέ Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει ασφαλώς τη μεσαία γυναίκα στην Τουρκία, που δεν διαθέτει τους πόρους για να αγοράσει ούτε μία από τις κομψές μαντίλες, με τις οποίες καλύπτει το κεφάλι της. Η σύγχρονη γυναίκα στην Τουρκία δίνει αγώνα για να διεκδικήσει δικαιώματα που για ομόφυλές της σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα.Ένα από τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών είναι και η βελτίωση των γυναικείων δικαιωμάτων σε μια κοινωνία που επίσημα τουλάχιστον θεωρείται κοσμική. Αλλά επί διακυβέρνησης Ερντογάν το ρολόι γύρισε πίσω και σε περίπτωση που επανεκλεγεί οι γυναικείες οργανώσεις φοβούνται ότι θα καταργήσει και τα τελευταία αναχώματα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών στο παράδειγμα του Νόμου 6284, τελευταίο νομοθετικό όπλο προστασίας τους μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ανησυχίες, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού δολοφονιών γυναικών στην Τουρκία.Μόνο πέρυσι σχεδόν 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών ονόματι «Θα σταματήσουμε την πλατφόρμα γυναικοκτονιών». Η εισαγγελία θέλει να απαγορεύσει την πλατφόρμα επειδή παραβιάζει τον «νόμο και την ηθική».
«Υπό την κυβέρνησή του ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών αυξάνεται κάθε χρόνο», λέει το μέλος της ομάδας Φιντάν Ατασελίμ. Οι υπερσυντηρητικοί του συνασπισμού του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης βλάπτει την ενότητα της οικογένειας και προωθεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και άλλων ομάδων (LGBTQ). Ο Ερντογάν έχει επιτεθεί αρκετές φορές στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την υποστήριξη του κινήματος LGBTQ. «Είμαστε εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ», είπε. Η απόσυρση από τη σύμβαση σηματοδότησε αλλαγή πορείας για τον Ερντογάν. Η σύμβαση είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και είχε υπογραφεί μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη το 2011. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που την επικύρωσε τον επόμενο χρόνο. Βέβαια τότε ήταν άλλα χρόνια και ο Τούρκος πρωθυπουργός αυτοχαρακτηρίζονταν ως μετριοπαθής συντηρητικός.
Ισότητα ανδρών-γυναικών «ενάντια στη φύση»
Αλλά όταν το 2012 ο Ερντογάν εξίσωσε την άμβλωση με τη δολοφονία προκάλεσε διαμαρτυρίες που ανάγκασαν την κυβέρνησή του να αποσύρει την απαγόρευση των αμβλώσεων που σχεδίαζε να φέρει με νόμο. «Αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω μετά τις οργισμένες διαμαρτυρίες», θυμάται η Ατασελίμ. Αλλά τώρα το πρόβλημα είναι ότι λίγοι γιατροί τολμούν να κάνουν εκτρώσεις, Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υπόκεινται σε αυστηρότερους κυβερνητικούς ελέγχους. «Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2021, είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες από χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής», λέει η Μπερίλ Χεπγκονκαλί από την ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών Mor Dayanisma (Μωβ Αλληλεγγύη). Συχνά ο Ερντογάν και οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του κυβερνώντος ΑΚΡ κάνουν ανοιχτά σεξιστικές δηλώσεις. Το 2014 ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι "ενάντια στη φύση". Την ίδια χρονιά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δυνατά δημοσίως. «Η κυβέρνηση προσπαθεί όλο και περισσότερο να παρεμβαίνει σε όλες τις πτυχές της ζωής των γυναικών, από τα ρούχα μέχρι τον τρόπο ζωής και το γέλιο», καταγγέλλει η Χεπγκονκαλί. «Το δικαίωμά μας να υπάρχουμε ως ισότιμοι πολίτες και ελεύθερα άτομα απειλείται συνεχώς», λέει επίσης η Μπερίν Σέμνεζ από τη φεμινιστική πλατφόρμα Esik.
Και για να επιστρέψουμε στην κομψή μαντίλα της πάντα καλομακιγιαρισμένης κυρίας Εμινέ ο Ερντογάν ήρε την απαγόρευση το 2013 σε δημόσιους χώρους και κρατικά ιδρύματα και έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε θρησκευόμενες γυναίκες να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια και να κατέβουν στον επαγγελματικό στίβο. Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ακόμη αντιπαράθεση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ζητά ελευθερία της γυναικείας ενδυμασίας μέσω νόμου, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να μπορεί ο λαός να εκφραστεί και να συμμετάσχει στη λήψη απόφασης. Γενικότερα, πάντως, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων απέναντι στις κοσμικές ελίτ που καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό την τουρκική πολιτική τον 20ό αιώνα. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», παραδέχεται η Σενμέζ. «Σήμερα θρησκευόμενες και κοσμικές γυναίκες συνεργάζονται σε φεμινιστικές οργανώσεις». Όλα αυτά βέβαια αφήνουν παγερά αδιάφορη την προεδρική σύζυγο, η οποία και μέσα στον προεκλογικό αγώνα εμφανίζεται στο πλάι του κομψά ντυμένη, μακιγιαρισμένη, χαμογελούσα και αμίλητη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.