Μήπως ερμηνεύεις λάθος τη συμπεριφορά του συντρόφου σου;

Σε προηγούμενο θέμα συζήτησης μιλήσαμε για τα λάθη που κάνουμε στην αρχή μιας σχέσης και πώς να τα αποφύγουμε. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και το πως ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά του συντρόφου μας και σίγουρα αξίζει να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι με τον όρο ''λάθος ερμηνεία'' δεν εννοούμε ότι πρέπει να εξιδανικεύουμε και να δεχόμαστε τα πάντα, ειδικά αν κάποια συμπεριφορά του συντρόφου μας είναι ενάντια στις αρχές και στα πιστεύω μας, καθώς το σημαντικότερο σε μία σχέση είναι να γνωρίζουμε εμείς και ο σύντροφος μας τα όρια του καθενός.

Με τον όρο λάθος ερμηνεία εννοούμε τα μικρά εκείνα πράγματα που παρεξηγούμε στον άλλο, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης. Υπάρχουν φορές που όλοι μας παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό και την τρέλα του έρωτα των πρώτων ημερών, με αποτέλεσμα να κάνουμε λάθη που όχι μόνο «στέλνουν» λάθος μηνύματα στον νέο μας σύντροφο αλλά καταδικάζουν και την ίδια την σχέση.

Λάθος μηνύματα

Όπως προ είπαμε, πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε λάθος την συμπεριφορά του συντρόφου. Για παράδειγμα, θυμώνουμε αν δεν μας τηλεφωνήσει πρώτος ή αν δεν το κάνει στην συχνότητα που θέλουμε εμείς. Ο καθένας έχει τα δικό του πρόγραμμα και σίγουρα δε σημαίνει ότι δεν νοιάζεται  ή ότι αδιαφορεί για εμάς.

Η ανάγκη να ερμηνεύσουμε τους άλλους

Έχετε ποτέ σκεφτεί που πηγάζει αυτή η ανάγκη μας να ερμηνεύουμε συνεχώς τα μηνύματα των άλλων, με όσους κινδύνους αυτό μπορεί να επιφέρει; Λοιπόν, σύμφωνα με την ψυχολογία, συχνά ένα άτομα τείνει να αναλύει τις συμπεριφορές των άλλων εξαιτίας των φοβιών του αλλά και για να ελέγχει το περιβάλλον γύρω του. Αυτό μάς προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας καθώς νιώθουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τους πιθανούς κινδύνους που πιθανόν θα μας πλήγωναν.

Κίνδυνοι

Συχνά δημιουργούμε προβλήματα μέσα από τις δικές μας προβολές που μας οδηγούν σε λανθασμένες ερμηνείες. Ο καθένας μας κουβαλάει τις δικές του βαλίτσες από το παρελθόν. Βαλίτσες που είναι γεμάτες με πόνο και στεναχώρια. Ορισμένοι μάλιστα δεν γνωρίζουν ότι έχουν τα λεγόμενα «emotional baggage», καθώς επιλέγουν να αγνοήσουν συνειδητά το πρόβλημα και τις φοβίες τους.

Διαστρέβλωση της αλήθειας

Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην διαστρέβλωση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αδικούμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας αλλά και να καταδικάζουμε την ίδια την σχέση μαζί του.

Αποφυγή των λαθών

Ακόμα κι αν κάτι μας φαίνεται εύκολο να το ερμηνεύσουμε, μπορούμε να το τεστάρουμε αν πράγματι ισχύει, απλά ρωτώντας τον άλλο. «Νομίζω ότι αυτό το λες επειδή…, είναι έτσι;» και να ακούσουμε στην συνέχεια με αντικειμενικότητα την απάντηση του. Οι σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.

Πηγή: Must