H πρώτη ανησυχία που έχουμε κάθε καλοκαίρι είναι το που θα πάμε διακοπές, η επόμενη, το τι αντιηλιακό θα πάρουμε μαζί μας.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας πρέπει να είναι καθημερινή και να μην λείπει ποτέ το αντιηλιακό προσώπου αλλά και δέρματος. Εκτός από τις αμέτρητες επιλογές από διάφορες εταιρείες αντιηλιακών, εμείς οι καταναλωτές καλούμαστε να επιλέξουμε και ανάμεσα σε δύο σημαντικές διαφορές: Mineral ή χημικό αντιηλιακό;
Σημαντικές πληροφορίες για τα αντιηλιακά
Όλοι έχουμε προσέξει τη σήμανση SPF πάνω στις συσκευασίες αντιηλιακών. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα αρχικά;
To SPF μας προειδοποιεί για το πόση ώρα μας καλύπτει το αντιηλιακό από τις ακτίνες UVB. Επομένως, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία του αντιηλιακού.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η ένδειξη, κυρίως αν λάβουμε υπόψιν ότι οι ακτίνες UVB μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο του δέρματος. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις αντιηλιακό δώσε ιδιαίτερη έμφαση στον αριθμό που αναγράφεται δίπλα από τα αρχικά SPF.
Τι να επιλέξω;
Όπως αναφέρουν ειδικοί δερματολόγοι στο thekit.ca υπάρχουν αρκετές λανθασμένες ή αντικρουόμενες απόψεις γύρω από το δείκτη προστασίας των αντιηλιακών. Ο Δρ. Nowell Solish απάντα και ξεκαθαρίζει πως τα χημικά φίλτρα έχουν καλύτερη απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, αντί οι ακτίνες να προκαλούν βλάβη στο DNA μας, το υπεριώδες φως μετατρέπεται σε θερμότητα και έτσι είναι πιο ασφαλές για το δέρμα μας. Τα mineral αντιηλιακά από την άλλη περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου. Αυτό σημαίνει πως αντί να απορροφούν τις ακτίνες τις «στέλνουν» πίσω. Εξαιτίας της δράσης αυτής χαρακτηρίζονται και ως φυσικά αντιηλιακά.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους
Τα φυσικά αντιηλιακά, δηλαδή τα μεταλλικά, διαρκούν λίγο περισσότερο από ότι τα χημικά στο δέρμα μας. Ένας ακόμη λόγος που πολλοί επιλέγουν ένα mineral αντιηλιακό είναι γιατί έχει μικρότερο αποτύπωμα στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ως αρνητικό, θεωρείται από πολλούς η παχύρευστη σύσταση του και το γεγονός ότι το νιώθουμε βαρύτερο στο δέρμα, από ότι το χημικό. Όποιος επίσης, θυμάται από την παιδική κυρίως ηλικία το άσπρο χρώμα των αντιηλιακών, το οποίο σκέπαζε κυριολεκτικά το σώμα μας πριν από την πρώτη βουτιά, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σου αποκαλύψουμε ότι χρησιμοποιούσες mineral αντιηλιακό, καθώς το λευκό αυτό χρώμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους. Μιας και αναφερθήκαμε στο αισθητικό κομμάτι, να πούμε ότι εδώ κερδίζει το χημικό αντιηλιακό. Τα χημικής σύστασης αντιηλιακά έχουν προβάδισμα στον τομέα της αισθητικής, καθώς οι χημικές φόρμουλες είναι αρκετά κομψές και λεπτόρρευστες. Ο λόγος είναι ότι κατασκευάζονται με μικρότερα σωματίδια, πιο ρευστά και διαφανή, από ότι τα mineral.
Τελικά είναι βλαβερά τα χημικά αντιηλιακά για το δέρμα μας και την υγεία μας γενικότερα;
Αν και η λέξη «χημικός» στις μέρες μας παραπέμπει περισσότερο σε κάτι αρνητικό, στο συγκεκριμένο θέμα οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως και η λέξη «φυσικός» δεν είναι ακριβώς ο κατάλληλος προσδιορισμός της άλλης κατηγορίας αντιηλιακών. Ο ψευδάργυρος για παράδειγμα, που εμπεριέχεται ως συστατικό των mineral αντιηλιακών είναι μία τεχνική ουσία, επομένως είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε ως φυσικό ή βιολογικό, κάτι που στην ουσία δεν είναι. Επομένως, αυτό που θέλουμε να διευκρινίσουμε είναι ότι το αν κάτι είναι καλό ή κακό καλύτερα να το κρίνεις έπειτα από χρήση και συστηματική δοκιμή, κυρίως για να δεις το πόσο ταιριάζει με το δέρμα σου, τις ανάγκες σου και όχι μόνο της ιδεολογίας σου, καθώς πολλές φορές μπορεί να πέσεις και εντελώς έξω.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.