Κλείσιμο

Lauren Nathan-Lane: Ένα μοντέλο με ειδικές ανάγκες μιλά για τη βιομηχανία της μόδας

Η 29χρονη Lauren Nathan-Lane ασχολείται με το μόντελινγκ από το 2018, αφού πρώτα είχε αναπτύξει κάποια κινητικά προβλήματα ως αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης που ξεκίνησε στα τέλη της εφηβείας της.

Αυτός ήταν ο λόγος, όπως είπε, για την «εισβολή» της στη βιομηχανία της μόδας και μοιράστηκε τις σκέψεις της για το τι πρέπει να γίνει περισσότερο από την άποψη της συμπερίληψης.

«Είχα μια εξαιρετικά σταθερή ανατροφή. Μεγάλωσα στο Essex με τους γονείς μου, που είναι και οι δύο ακαδημαϊκοί. Ως παιδί, έκανα μπαλέτο και Stagecoach, και όλα αυτά τα είδη. Έτσι, πάντα μου άρεσε να είμαι στη σκηνή και ήμουν παιδί με αυτοπεποίθηση, αλλά μετά έφυγα από το σπίτι όταν ήμουν 18 ετών για να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο του Brunel, όταν για πρώτη φορά αρρώστησα.».

«Ήμουν στο πανεπιστήμιο για περίπου δύο μήνες πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματά μου, οπότε η οικογένειά μου άρχισε να με μεταφέρει από το Essex στο δυτικό Λονδίνο, ώστε να μην μείνω πίσω, αλλά δεν λειτούργησε όταν αρρώσταινα πολύ. Ήταν δύσκολο να έχω την κοινωνική ζωή που θα ταίριαζε στην ηλικία μου, αλλά ήμουν τυχερή που έκανα μια σταθερή ομάδα φίλων τον πρώτο μου μήνα στο πανεπιστήμιο που διασφάλισαν ότι δεν θα αισθανόμουν περιττή.».

«Άρχισα να χρησιμοποιώ περισσότερα βοηθήματα για να κινούμαι το 2018, αλλά εκείνη την εποχή δεν έβλεπα πουθενά εκπροσώπηση νέων ατόμων με αναπηρία, οπότε άρχισα να ακολουθώ πολλούς περισσότερους νέους που είχαν κινητικά προβλήματα, όπως εγώ. Εκεί έμαθα για πρώτη φορά για ένα ανοιχτό casting που φιλοξενούσε το Zebedee Management (ένα πρακτορείο που εκπροσωπεί άτομα με αναπηρία και τρανς και μη δυαδικά άτομα)».

«Είναι πραγματικά δύσκολο όταν έχεις μετα-ιική ασθένεια, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον – με τον ίδιο τρόπο που πολλοί άνθρωποι έχουν αποκτήσει μακροχρόνιες ασθένειες από την Covid. Ποτέ δεν ξέρεις αν πρόκειται να υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία ή αν θα νιώσεις ξαφνικά καλύτερα. Δεν συνειδητοποίησα το 2018, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ αναπηρικό καροτσάκι, ότι θα το χρησιμοποιούσα ακόμα το 2022, οπότε είναι λίγο δύσκολο να σκεφτείς για το μέλλον.».

Τελικά έγινα μέλος του γραφείου Zebedee στα τέλη του 2019, που ήταν λίγο πριν την πανδημία, οπότε ήταν λίγο περίεργη η στιγμή να μπω στον κόσμο του μόντελινγκ. Η πρώτη μου δουλειά ήταν για τα Hotter Shoes. Ο σύντροφός μου με πήγε στο γύρισμα και ήμουν εκεί μόνο για περίπου 30 λεπτά και όλοι ήταν πραγματικά υπέροχοι. Το 2020 ήταν σχετικά ήσυχο, αλλά τα πράγματα επανήλθαν πέρυσι και από τότε είναι λίγο σαν όνειρο.

Έμαθα ότι θα περπατούσα στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου στις αρχές του 2021.

Πολλούς από εμάς, από το Zebedee, μας είχαν «κλείσει» χωρίς να χρειαστεί να παρευρεθούμε σε κάστινγκ, απλώς είχαν αξιολογήσει τα προφίλ μας και αποφάσισαν ότι ταιριάζει. Το σόου έγινε το 2021 από την Faduma Farah σε συνεργασία με το ανεξάρτητο κέντρο σχεδιαστών Oxford Fashion Studio. Ονομάστηκε Faduma’s Fellowship, ξεκίνησε ως ένας διαγωνισμός με έπαθλο 10.000 λίρες με έξι συμμετέχοντες στη λίστα και κατέληξε σε μια επίδειξη πασαρέλας σχεδιασμένη από τη νικήτρια, Harriet Eccleston. Ήταν η πρώτη συλλογή που σχεδιάστηκε ειδικά για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων που παρουσιάστηκε ποτέ στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Η Harriet ήρθε μέχρι το Essex από το Dammam με τους δύο βοηθούς της για να μου κάνει το δοκιμαστικό, και το σόου ήταν την επόμενη μέρα στην πλατεία Devonshire. Ο σύντροφός μου με πήγε εκεί γιατί το Λονδίνο δεν είναι καθόλου προσβάσιμο για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, και μόλις έφτασα, έφτιαξα τα μαλλιά και το μακιγιάζ μου. Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που νιώθεις ότι κάθεσαι ακίνητος, αλλά όλοι γύρω σου κινούνται πολύ, πολύ γρήγορα.

Ένιωσα περίεργο γιατί ήμασταν τα άτομα με τη μεγαλύτερη σωματική αναπηρία στο δωμάτιο. Οι πέντε από εμάς ήμασταν χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και περιτριγυριστήκαμε από μη χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, που έμοιαζαν με τυπικά μοντέλα της εβδομάδας μόδας. Προφανώς, δεν μοιάζαμε έτσι. Φαινόταν σαν να μην ταιριάζαμε και οι άνθρωποι αμφισβητούσαν τι κάναμε εκεί, αλλά έπρεπε απλώς να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι είχαμε το ίδιο δικαίωμα με όλους τους άλλους να είμαστε εκεί.

Όταν είσαι ένα άτομο με εμφανή αναπηρία, συνηθίζεις να σου λένε περίεργα πράγματα. Συνηθίζεις να σε ρωτάνε οι άνθρωποι τι σου συνέβη, επειδή είσαι ένας νέος σε αναπηρικό καροτσάκι. Το σόου έγινε έξω, οπότε όλα ήταν επίπεδα και στο ύψος της μέσης, κάτι που ήταν υπέροχο και έκανε τα πάντα απλά.

Είναι δύσκολο, ωστόσο – μερικές φορές θα πάρεις μια δουλειά και δεν θα ξέρεις ένα έπαιξε ρόλο στην απόφαση το ότι είσαι διαφορετικός. Αυτό είναι κάτι που τα μοντέλα χωρίς αναπηρία δεν χρειάζεται να σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο.

Αλλά εξίσου σημαντική είναι η εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα.

Όταν άρχισα να χρησιμοποιώ αναπηρικό καροτσάκι το 2018, δεν μπορούσα να δω νεαρά μοντέλα με ειδικές ανάγκες εκεί έξω στις βιτρίνες ή στις πασαρέλες, επομένως είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί όσον αφορά την εκπροσώπηση. Γνωρίζω ότι πολλές φορές με «κλείνουν» βλέποντάς με ως ένα διαφορετικό ειδος, αλλά ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα μοντέλα με ειδικές ανάγκες θα δουλεύουν μαζί με τα υπόλοιπα μοντέλα.

Μου άρεσε να παρακολουθώ τα σόου της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, αλλά η έλλειψη εκπροσώπησης ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι τόσο έντονη – δεν μπορείς να δεις μοντέλα με εμφανή αναπηρία σε καμία από τις πασαρέλες και αυτό δεν είναι σωστό. Λατρεύω τη μόδα, μου αξίζει να βλέπω τον εαυτό μου να εκπροσωπείται.

Ο τομέας της προσαρμοστικής μόδας είναι μικρός, κυρίως επειδή είναι τόσο περίπλοκος – όσον αφορά τις αναπηρίες, όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες από τα ρούχα μας και το πώς χρησιμοποιούμε τα ρούχα μας για να μας ταιριάζουν και να νιώθουμε όμορφα. Αλλά το Faduma’s Fellowship απέδειξε ότι μπορεί να γίνει και μπορεί να αισθάνεται πολυτελές. Οι προσαρμογές που μπορούν να κάνουν τα ρούχα προσβάσιμα στα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι τεράστιες, αλλά οι σχεδιαστές δεν φαίνεται να το σκέφτονται γιατί δεν σκέφτονται τους πελάτες με ειδικές ανάγκες όταν σχεδιάζουν. Αναρωτιέμαι πόσοι σχεδιαστές που παρουσιάζονται στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου έχουν μιλήσει ποτέ σε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες για τις διαφορετικές ανάγκες τους.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι περισσότερα άτομα με αναπηρία στα παρασκήνια, επίσης: φωτογράφοι, make-up artists, κομμωτές.

Θέλουμε περισσότερα άτομα με αναπηρία σε αυτές τις θέσεις εργασίας επίσης και θέλουμε να είναι προσβάσιμα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ότι η πρόσβασή τους είναι μεγάλη υπόθεση. Θα ήθελα πολύ να έχω περισσότερες δουλειές από σχεδιαστές high fashion. Θα ήθελα να σκεφτούν λίγο περισσότερο έξω από το κουτί, ώστε να μην συμπεριλαμβανόμαστε μόνο σε high-street καμπάνιες, αλλά και σε high-end, γιατί είναι τόσο σπάνιο για πολλούς από εμάς να κάνουμε δουλειές για μεγάλους οίκους. Νιώθω ότι χάνουν, πραγματικά.

Πρέπει να το ενισχύσουμε, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου είμαστε ίσοι και στον ίδιο αγωνιστικό χώρο με κάθε άλλο μοντέλο.

Διαβάστε επίσης

5 σειρές σαν το ‘Euphoria’ που θα γεμίσουν το κενό όσο περιμένεις για την 3η σεζόν

5 hacks για το βασικό make up εργαλείο μας, τη μάσκαρα

Πηγή: savoirville