Αν έχεις παρατηρήσει ότι η διαδικασία που ακολουθείς για να ξυπνήσεις το πρωί όχι μόνο δεν σε βοηθά, αλλά σε εκνευρίζει κιόλας, είναι πλέον η στιγμή να δεις τις εναλλακτικές σου. Δες το σαν το «wake up call» σου!
Οι περισσότεροι από μας δεν δίνουμε και πολλή σημασία στον τρόπο που θα ξυπνήσουμε το πρωί. Ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας τις καθημερινές από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να σηκωθούμε για τη δουλειά και μέχρι εκεί. Ίσως κάποιοι να προγραμματίζουμε και κάποια εφεδρικά, για παν ενδεχόμενο και… πάσα νύστα. Αλλάζοντας κάποια βασικά λάθη που μπορεί να έχεις υιοθετήσει, θα μπορέσεις να αποκτήσεις μία πιο υγιή ρουτίνα στο ξύπνημά σου, άρα και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας σου. Άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Βρες την ιδανική ώρα για σένα
«Η συνέπεια στο πρόγραμμα του ύπνου σου είναι αυτή που πραγματικά σου προσφέρει ενέργεια» σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Michael Breus, Ph.D. κι όχι η ποσότητα, όπως μπορεί να πιστεύεις. Αν λοιπόν μπορέσεις να βρεις την ιδανική ώρα που ταιριάζει στο πρότυπο ύπνου του σώματός σου, έχεις ήδη θέσει τη βάση για ένα πιο ξεκούραστο πρόγραμμα, ακόμα κι αν κοιμάσαι ποσοτικά λιγότερες ώρες. Το σώμα συνηθίζει και αν τηρείς το πρόγραμμα του ύπνου σου, με τον καιρό θα ξυπνάς την ίδια ώρα, χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις το snooze ξανά και ξανά γι’ αυτά τα λίγα λεπτά ύπνου ακόμα.
Το να βασίζεσαι στην ξεκούραση που μπορεί να σου προσφέρουν λίγα λεπτά ύπνου παραπάνω, σε αναγκάζει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με άγχος και νεύρα, σύμφωνα με την ολιστική ψυχίατρο Ellen Vora, M.D., αφού δεν προλαβαίνεις να φτάσεις στο βαθύ στάδιο του ύπνου, άρα και να ξεκουραστείς ουσιαστικά.
Αν είσαι λοιπόν για να ξυπνήσεις στις 7, ξεκινάς να βάζεις ξυπνητήρια από τις 6 ανά δεκάλεπτο, το αποτελεσματικό ξυπνητήρι για σένα θα σε ξυπνήσει μία σταθερή ώρα—χωρίς να σου επιτρέπει την εναλλακτική της αναβολής, όπως ένα απλό ξυπνητήρι κινητού.
Μείνε πιστή στη ρουτίνα σου
Για να συνηθίσει το σώμα σου τη ρουτίνα του ύπνου που σε βολεύει καλύτερα, χρειάζεται πρόγραμμα. Όλοι περιμένουμε πώς και πώς τις παραπάνω ώρες ύπνου του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να ξεκουραστούμε. Προσπάθησε όμως να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα με τις καθημερινές και να μην το παρακάνεις, ώστε το σώμα σου να μην ξεσυνηθίζει. Η περισσότερη ξεκούραση μπορεί να έρθει με μια μικρή σιέστα προς το μεσημεράκι άλλωστε!
Άλλαξε τακτική αν κάτι δεν σου ταιριάζει
Αν έχεις συνηθίσει τα ξυπνητήρια με τα πουλάκια να κελαηδούν και τις άρπες να ηχούν χωρίς να τα ακούς μέσα στον ύπνο σου ή το κουμπί της αναβολής έχει γίνει προέκταση του χεριού σου, χρειάζεσαι πλέον μία ανανέωση. Το να βάλεις το κινητό σου μέσα στην κατσαρόλα δεν είναι λύση, μια και κυκλοφορούν πολλά apps με διαβαθμισμένη ένταση ήχου ή μικρά tasks που επιβεβαιώνουν ότι όντως έχεις ξυπνήσει και σηκωθεί από το κρεβάτι, βάζοντάς σε για παράδειγμα να βγάλεις μία φωτογραφία τον νιπτήρα στο μπάνιο σου ή να λύσεις μία εύκολη πρόσθεση, ίσα ίσα για να ξυπνήσεις.
Μία τέτοια εφαρμογή είναι το Alarmy, που διατίθεται δωρεάν για iOS και Android λογισμικά.
Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να δεις τι ταιριάζει καλύτερα σε σένα και στις ανάγκες σου ώστε και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, αλλά και να απολαμβάνεις στο έπακρο τις περιορισμένες ώρες ξεκούρασής σου, θα δεις διαφορά στην ποιότητα με την οποία σηκώνεσαι τα πρωινά από το κρεβάτι σου και ξεκινάς τη μέρα σου.
Διαβάστε επίσης:
Τα 3 ζώδια που πιθανότατα είναι οι “αδελφές ψυχές” ενός Σκορπιού
Πώς λειτουργεί η συναισθηματική προσκόλληση στις παλιές μας φιλίες
Πηγή: savoirvilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.