Στην Αθήνα, κατά το χειμώνα του 1853, ο Εντμόντ Αμπού, ένας Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, εξαιρετικά ενθουσιασμένος, περιγράφει με λεπτομέρεια την ομορφιά της γυναίκας που μόλις έχει συναντήσει στο σαλόνι της δούκισσας της Πλακεντίας. Αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια από τη νιότη της, η γυναίκα ενώπιόν του αποτελεί έναν ζωντανό πίνακα αναγεννησιακής αισθητικής.
Το κομψό της φόρεμα αγκαλιάζει υποσχόμενα τις καμπύλες του σώματός της, ενώ εκείνη χαλαρώνει στη μία άκρη του καναπέ. Ο συγγραφέας δεν μπορεί να αντισταθεί στο να φανταστεί τον καμπυλώτο κορμό της κρυμμένο κάτω από τις πτυχώσεις της μεταξένιας φούστας, ενώ παρατηρεί προσεκτικά τις ανάλαφρες κινήσεις των λευκών δακτύλων της καθώς μιλά. Έχει ήδη διαμορφώσει μια ζωηρή περιγραφή των λεπτομερειών του προσώπου της στο μυαλό του.
Η ομορφιά της γυναίκας που παρατηρεί έχει κάνει την ανταπόκριση της σε όλη την Ευρώπη και η φήμη της έχει σκανδαλίσει τους κοινωνικούς κύκλους της εποχής, από αριστοκράτες έως απλούς ανθρώπους. Η παρουσία της στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν παθιασμένο έρωτα. Από αυτήν την ερωτική σχέση πηγάζει ο μύθος που την συνδέει με την Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που την συνδέει με την Ελλάδα, και αυτό είναι ο πάλαι ποτέ εραστής της, Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας. Ο Λουδοβίκος είναι αυτός που της έχει δώσει το όνομα "Ιάνθη", εμπνευσμένο από τη μυθική ιστορία της Ιάνθης που συνδέεται με την ομορφιά και τα λουλούδια. Ακόμα, έχει ζητήσει από τον καλλιτέχνη της αυλής να τη ζωγραφίσει και να τοποθετήσει το πορτρέτο της στην Πινακοθήκη των Καλλονών του ανακτορικού συγκροτήματος.
Η "Ιάνθη" του Λουδοβίκου είναι η Jane Elizabeth Digby, μία αριστοκράτισσα από την Αγγλία. Όταν φτάνει στην Ελλάδα, η ίδια είναι στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της και έχει ήδη βιώσει αρκετές παθιασμένες σχέσεις, τρεις ανεπιτυχείς γάμους και έχει γίνει μητέρα έξι παιδιών.
Ο βίος της διαγράφεται με πολλές περιπέτειες. Η ζωή της είναι κυρίως μια συνεχής αναζήτηση του έρωτα, με μια προσήλωση που ξεχειλίζει από πάθος. Η αγάπη της αναζωογονείται με κάθε νέα σχέση που αναπτύσσεται, χωρίς να γνωρίζει φραγμούς. Αν και η κοινωνία της εποχής είναι απαιτητική, η ίδια δεν αναγκάζεται να συμμορφωθεί, παραμένοντας πιστή στον εαυτό της. Παρότι η εκπαίδευσή της διέπεται από τα παραδοσιακά πρότυπα για τις γυναίκες, αυτή αντιστέκεται και εκπαιδεύεται σαν τα αγόρια. Εκδηλώνει ένα πάθος για τη γνώση και τις ξένες γλώσσες, ενώ παράλληλα ενστερνίζεται με τόλμη τον αθλητισμό, με ιδιαίτερη ικανότητα στην ιππασία.
Η Jane εκπέμπει μια σπάνια ομορφιά, η οποία από την ηλικία των 16 χρόνων καταφέρνει να ελκύσει τα βλέμματα τόσο ανδρών όσο και γυναικών, κατακτώντας την αίθουσα με την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στη βασιλική αυλή του βασιλιά Γεωργίου Δ'.
Μερικούς μήνες μετά την εμφάνισή της στο παλάτι, η Jane δέχεται μια πρόταση γάμου από τον Έντουαρντ Λο, ένας άνδρας με έντονη γοητεία και καρδιοκατακτητικές τάσεις. Aισθανόμενη το κολακευτικό αυτό ενδιαφέρον, αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση. Ωστόσο, η καθημερινή ζωή με τον Έντουαρντ δεν είναι αυτή που είχε φανταστεί. Ο Λο είναι διαρκώς απασχολημένος με τις πολιτικές του υποχρεώσεις, και συχνά απουσιάζει από το σπίτι. Αυτή η απόσταση δημιουργεί μια αίσθηση απομόνωσης και λύπης στην Jane.
Τον Μάιο του 1828, σε μια κοσμική εκδήλωση που διοργανώνει η πριγκίπισσα Τερέζα, η Jane γνωρίζει τον νεαρό αξιωματούχο Φέλιξ Λούντβιχ Γιόχαν, πρίγκιπα του Σβάρτσενμπεργκ της Βοημίας. Η συνάντηση αυτή ανατρέπει τα συναισθήματά της. Η γνωριμία αυτή μετατρέπεται γρήγορα σε ένα παράνομο και παθιασμένο ερωτικό δεσμό. Η ανάμειξη αυτής της νέας σχέσης γίνεται η πιο αποφασιστική κίνησή της ζωής της, καθώς διαδίδει την εξωσυζυγική σχέση της στο κοινό.
Ο Φέλιξ εγκαταλείπει την Jane, η οποία είναι τρεις μήνες έγκυος, και φεύγει. Σύντομα αποκτά τον τίτλο του "πρίγκιπα του βασιλείου των παλιανθρώπων", με την επικράτηση ενός σκανδάλου. Ο άντρας της, δυσαρεστημένος από την προδοσία της συζύγου του, υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. Παράλληλα, ζητά την απομάκρυνση του Φέλιξ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος αναγκάζεται να αποχωρήσει από το Λονδίνο.
Οι δυσκολίες συνεχίζονται, καθώς το παιδί που περιμένει η Jane πεθαίνει σε μικρή ηλικία. Παρόλο που αναζητούν επανασύνδεση, οι συνθήκες της ζωής φαίνεται να είναι αντίθετες. Καταφέρνουν να ξαναβρουν ο ένας τον άλλον, και το αποτέλεσμα αυτής της επανένωσης είναι η γέννηση ενός ακόμη παιδιού από την αγάπη τους, του Φέλιξ, του νεότερου. Ωστόσο, η μοίρα δεν είναι ευνοϊκή για αυτό το παιδί. Από μικρή ηλικία, αναγκάζεται να αποχωρήσει και να κινηθεί στις αίθουσες της υψηλής κοινωνίας, ιδιαίτερα στο παλάτι του Λουδοβίκου Α'. Η παρουσία του αποπνέει γοητεία και τον εντυπωσιασμό του βασιλιά. Οι αφηγήσεις της εποχής καταφέρνουν να αποτυπώσουν το "κρυφό πάθος" που τους ενώνει. Κατά τη διάρκεια ενός χορού στο παλάτι, η Τζέιν γνωρίζει τον βαρόνο Καρλ φον Βένινγκεν και τελικά αποφασίζει να παντρευτεί αυτόν.
Η ζωή της Jane εκτυλίσσεται από ήρεμη έως βαρετή. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του βαρόνου να την κατακτήσει, ποτέ δεν αισθάνεται την ερωτική φλόγα για εκείνον. Μια αλλαγή συμβαίνει όταν σε ένα χορό μεταμφιεσμένων στο Μόναχο, συναντά έναν Έλληνα νεαρό, τον κόμη Σπύρο Θεοτόκη.
Εντυπωσιασμένη από τη φορεσιά του που αντανακλά την πατρίδα του και από τη ζωηρή του παρουσία, η Jane αισθάνεται ότι η καρδιά της κλέβεται. Η σχέση τους εξελίσσεται με έντονο πάθος. Καθώς ακολουθούν τους κανόνες της εποχής, ο βαρόνος προκαλεί τον νεαρό κόμη σε μονομαχία και χάνει. Η Jane αφήνει πίσω τα παιδιά της με τον βαρόνο και φεύγει μαζί με τον αγαπημένο της Σπύρο.
Η Αθήνα γίνεται η νέα τους εστία, παρόλα αυτά, δεν αργεί να προκαλέσει νέο σκάνδαλο. Έχοντας κερδίσει την αγάπη του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α', τώρα τραβά την προσοχή και του γιου του, βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Η φήμη λέει ότι είναι η ερωμένη του 30χρονου Όθωνα. Το 1846, η Jane αποφασίζει να αφήσει πίσω της την περίπλοκη κατάσταση και να ταξιδέψει στη Γαλλία μαζί με τον 6χρονο γιο της, προκειμένου να συναντήσει τη μητέρα της. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, η μοίρα της επιφυλάσσει ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη. Καθώς παίζει στην άκρη μιας σκάλας, ο γιος της, Λεωνίδας, πέφτει και χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια της μητέρας του.
Οι ταξιδιωτικές της εμπειρίες την οδηγούν να εξερευνήσει την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιήγησης, φτάνει στη Λαμία, όπου συναντά τον φρούραρχο της πόλης, Χριστόδουλο Χατζηπέτρο. Η συνάντησή τους δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση, και η Τζέιν αποφασίζει να ακολουθήσει τη ζωή του. Παρά τη σχέση της με τον Έλληνα ευπατρίδη, η Jane δεν μπορεί να ξεφύγει από τις σκιές της προηγούμενης σχέσης της. Το κεφάλαιο αυτό της ζωής της κλείνει οριστικά όταν τον εντοπίζει στο κρεβάτι της με την καμαριέρα. Με έναν άκομψο τρόπο, αποφασίζει να τους διώξει και τους δύο από το σπίτι της, βάζοντας ένα τέλος σε αυτή την επίμονη σχέση.
Αφού αισθάνεται προδεμένη για μία ακόμη φορά, η Jane αναζητά νέες εμπειρίες και τοποθεσίες που δεν έχει γνωρίσει ακόμη. Παράλληλα, έχει την ανάγκη να βρει ένα νέο, αραβικό άλογο για την ιππευτική της ασχολία. Αυτήν τη φορά, αποφασίζει να κατευθυνθεί προς την ανατολή. Στην έρημο έξω από τη Συρία, συναντά ένα καραβάνι βεδουίνων και ρωτά αν έχουν ένα άλογο προς πώληση. Ο νεαρός σεΐχης της φυλής, Μετζουέλ ελ Μεζράμπ, της αναφέρει ότι διαθέτει αυτό που ψάχνει.
Ωστόσο, το άλογο είναι άγριο και δύσκολο να ελεγχθεί. Εκείνη και αυτός ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς και η διαφορά ηλικίας τους - αυτή είναι 46 ετών και εκείνος 26 - δείχνει την προκλητική φύση της σύνδεσής τους. Παρόλα αυτά, η Jane είναι γοητευμένη από τον πάθος και την ανεξαρτησία του νεαρού βεδουίνου. Ο έρωτας τους εκφράζεται έντονα, αλλά εκείνη θέτει κάποιους όρους. Δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί το καθεστώς της πολυγαμίας, που επιτρέπει στον Μετζουέλ να έχει πολλές συζύγους.
Βρίσκοντας ευτυχία στο πρόσωπο του Μετζουέλ, η Jane αποφασίζει ότι αυτή είναι η σωστή επιλογή για εκείνη. Είναι μία σχέση που βασίζεται σε σεβασμό, αγάπη και αμοιβαία συντροφικότητα. Βρίσκει την ειρήνη που έψαχνε και, μετά από 28 χρόνια γάμου που δεν της προσέφεραν ικανοποίηση, κλείνει τα μάτια της με αίσθηση ευελιξίας. Η Jane Digby πεθαίνει από δυσεντερία στις 11 Αυγούστου 1881 στη Δαμασκό, σε ηλικία 74 ετών, και θάβεται στο τοπικό προτεσταντικό κοιμητήριο.
Η περιπετειώδης αναζήτηση για πάθος και ΄έρωτα της Jane Digby από τη Δύση μέχρι την Ανατολή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και σεναριογράφους.
Σε ένα έργο που αντλεί έμπνευση από τη ζωή της Jane, ο Μπαλζάκ αποκάλεσε εκείνην την πορεία "ανεμοστρόβιλο της ερήμου". Μια δυναμική δύναμη που γεννήθηκε σε εκείνες τις εκτάσεις και εξανεμίστηκε εκεί.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.