Αν νιώθεις μοναξιά, το φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις παρέα: να καλέσεις έναν φίλο ή να συναντηθείτε κάπου έξω, με μεγαλύτερη παρέα. Αλλά, αντίθετα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αν είμαστε πολύ μόνοι, το να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους μπορεί να μην μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα.
-
Βαθμοί μοναξιάς
Σε τρεις μελέτες, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 3.000 άτομα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις καθημερινές τους εμπειρίες. Στην πρώτη μελέτη, οι άνθρωποι θυμήθηκαν γεγονότα από την προηγούμενη μέρα. Στις άλλες μελέτες, οι άνθρωποι λάμβαναν ping μέσω τηλεφώνου έως και επτά φορές την ημέρα και συμπλήρωναν μίνι έρευνες για το τι έκαναν και πώς ένιωθαν την τελευταία ώρα. Σε καθένα από αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν πιο μόνοι είχαν χαμηλότερη ευημερία εκείνη τη στιγμή (όσον αφορά τα είδη των συναισθημάτων που ένιωθαν, όπως η ευτυχία, ο θυμός, η λύπη και η πλήξη, καθώς και η αίσθηση της ικανοποίησης και του νοήματος). Αυτό δεν ήταν έκπληξη.
Αυτό που ήταν εκπληκτικό είναι ότι αυτό το μοτίβο ήταν ακόμη πιο ισχυρό όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν σε μια κοινωνική κατάσταση, γεγονός που θεωρητικά θα βοηθούσε να μη νιώθουν έτσι. «Απλώς περνώντας χρόνο με άλλους... μπορεί ακόμη και να αποτύχει», γράφουν οι ερευνητές Olga Stavrova και Dongning Ren του Πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ένιωθαν καλύτερα όταν ήταν με άλλους. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για τους ανθρώπους που αισθάνονταν πολύ μόνοι, οι οποίοι είτε ένιωθαν το ίδιο είτε χειρότερα όταν ήταν κοντά σε άλλους ανθρώπους.
-
Το βάρος της μοναξιάς
Η τρίτη μελέτη, που διεξήχθη πέντε μήνες μετά την πανδημία του COVID-19, πρότεινε δύο λόγους για τους οποίους το να είμαστε κοντά σε άλλους μπορεί να μην μας παρηγορεί όταν νιώθουμε μοναξιά. Αρχικά, οι άνθρωποι που αισθάνονταν μοναξιά είχαν μεγαλύτερη επιθυμία να είναι μόνοι – και όσο περισσότερο ήθελαν τη μοναξιά, τόσο χειρότερα ένιωθαν, ειδικά όταν βρίσκονταν σε κοινωνική κατάσταση.
«Η παρουσία άλλων ή η ανάγκη να εμπλακούν σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και να επιδεινώνουν το δυσάρεστο συναίσθημα της μοναξιάς», γράφουν οι Stavrova και Ren. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αισθάνονταν πιο μόνοι είχαν πιο αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες φάνηκαν επίσης να συμβάλλουν στο πόσο άσχημα ένιωθαν. Όταν είμαστε μόνοι, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να ενεργούμε με τρόπους που κάνουν την κοινωνικοποίηση λιγότερο ικανοποιητική από ό,τι θα μπορούσε να είναι.
«Η μοναξιά προδιαθέτει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με κυνισμό, δυσπιστία και προσδοκία απόρριψης και προδοσίας, που μπορεί με τη σειρά της να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί τους», γράφουν οι Stavrova και Ren. «Η μοναξιά μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη δημιουργία μιας αληθινής αίσθησης σύνδεσης με τους άλλους. Το να χρειάζεται κάποιος να συναναστρέφεται με άλλους χωρίς να έχει μια αίσθηση σύνδεσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικό και χωρίς νόημα, βλάπτοντας την ψυχολογική του ευεξία».
-
Είναι όλο αυτό ένα σημάδι ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση δεν μπορεί να βοηθήσει τους μοναχικούς;
Σίγουρα όχι. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε όλα τα είδη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, από τη συζήτηση με έναν φίλο μέχρι την απλή παραμονή στην ουρά σε ένα παντοπωλείο. Είναι πιθανό ότι ορισμένοι τύποι κοινωνικών αλληλεπιδράσεων είναι χρήσιμοι όταν είμαστε μόνοι – όπως να λαμβάνουμε συναισθηματική υποστήριξη από έναν έμπιστο άτομο – και άλλοι όχι.
Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία της μοναξιάς. Εάν οι μοναχικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο χρόνο μόνοι για να αντεπεξέλθουν και να νιώσουν καλύτερα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. «Η έρευνα για τη μοναξιά δείχνει ότι η μοναξιά μπορεί να είναι λειτουργική, επιτρέποντας στα άτομα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους», γράφουν οι Stavrova και Ren.
Συνολικά, αυτή η μελέτη είναι μια καλή υπενθύμιση του πόσο περίπλοκη είναι η μοναξιά. Είναι περισσότερο μια κατάσταση του μυαλού παρά μια απλή ένδειξη του πόσες συνδέσεις έχουμε. Τα ερεθίσματα για τη μοναξιά αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν μπορούν να λυθούν εύκολα βγαίνοντας από το σπίτι. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η καλύτερη στρατηγική μπορεί να είναι να μάθουμε τον εαυτό μας να αμφισβητεί τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις μας, όπως να κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή νιώθουμε άσχημα ή να πιστεύουμε ότι κανείς δεν θέλει να είναι φίλος μας.
Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοούμε περισσότερο τους άλλους όταν υποφέρουν από μοναξιά, καθώς και με τον εαυτό μας.
Πηγή: Savoir VilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.