Πέρα από τα γονίδια και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε μία μακρά και υγιή ζωή. Ο γεροντολόγος του University of Southern California, Valter Longo, πιστεύει πως υπάρχει μία βέλτιστη διατροφή η οποία μπορεί να μας δώσει τις μέγιστες πιθανότητες για να ζήσουμε όσο περισσότερα χρόνια μπορούμε. Μαζί με μία ομάδα ερευνητών, ο Longo μελέτησε τη βιβλιογραφία σχετικά με τη μακροβιότητα και τη διατροφή σε διάφορα ζώντα είδη και τα συσχέτισε με τον άνθρωπο.
Εξερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών, της διατροφής, των γονιδίων και της μακροβιότητας σε είδη με μικρή διάρκεια ζωής και σύνδεσαν αυτές τις σχέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των αιωνόβιων.
Φυσικά μία και μόνο μέθοδος διατροφής δεν ταιριάζει σε όλους καθώς οι διαφορές μας στα γονίδια και στην ηλικία ορίζουν τα οφέλη και τα ρίσκα από διαφορετικές τροφές. Οι άνω των 65 για παράδειγμα πρέπει να προσθέσουν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους για να εξισορροπήσουν τη μυϊκή μάζα που χάνουν.
Η μελέτη έχει σκοπό να προσφέρει τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνα στις δίαιτες μακροβιότητας και να προσφέρει στους επαγγελματίες υγείας τα στοιχεία που χρειάζονται. Ωστόσο τα είδη τροφής που πρέπει να προσθέσουμε στο καλάθι μας είναι ξεκάθαρα.
Μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικά λιπαρά που καλύπτουν το 1/3 των ενεργειακών σας αναγκών είναι το κλειδί για μία μακρά ζωή. Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά. Λίγο ψάρι, καθόλου κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγο λευκό κρέας. Λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά. Αρκετούς φρέσκους ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο και λίγη σοκολάτα υγείας.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο προγραμματισμός των γευμάτων. Τα γεύματα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα παράθυρο 12 ωρών, ενώ κάθε 3-4 μήνες πρέπει να πραγματοποιείτε έναν πενταήμερο κύκλο νηστείας για να κρατήσετε την πίεση και την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Longo διαθέτει μία εταιρία παραγωγής διατροφικών προϊόντων, κάνοντας αρκετούς σκεπτικούς για την έρευνα. Ωστόσο τα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλες έρευνες που προτείνουν τη μείωση του κόκκινου κρέατος, την αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών και το fasting.
Υιοθετώντας μία προσέγγιση βασισμένη σε έρευνες που ξεπερνούν τον ένα αιώνα, μπορούν να αρχίσουμε να ορίζουμε τη δίαιτα μακροβιότητας που αντιπροσωπεύει ένα στέρεο έδαφος για διατροφικές προτάσεις και μελλοντικές έρευνες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.