Κλείσιμο

Γιατί αρχίζουμε να παρατηρούμε το άγχος μόνο όταν αρχίζει να μας επηρεάζει σωματικά;

 Όταν έχουμε άγχος, επηρεάζει το σώμα μας και δεν μας είναι κάτι άγνωστο αυτό

Κόμπος στο στομάχι, μούδιασμα στα άκρα, ενόχληση στο έντερο είναι μερικές από αυτές τις εκφράσεις που λίγο πολύ όλ@ έχουμε νιώσει κάποια στιγμή.

Όμως, συνηθίζουμε να τα αγνοούμε και να κάνουμε πως δεν υπάρχουν λόγω των υποχρεώσεων μας, της ρουτίνας και της καθημερινότητας που μας παρασύρει. Συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, μόνο όταν φτάσουμε στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε όταν μπαίνει σε κατάσταση άγχους, να το κάνει για λόγους επιβίωσης. Το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη για να μπει σε ετοιμότητα και να θέσει ως προτεραιότητα την επιβίωση και όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό ονομάζεται ευεργετικό άγχος, και είναι εκείνο που σώζει διαχρονικά τους ανθρώπους και μετά από κάποια λεπτά εξασθενεί, όταν ο υποτιθέμενος κίνδυνος έχει πια περάσει.

Όταν όμως εμείς δεν αφήνουμε το σώμα να ξεφύγει ποτέ από αυτή τη κατάσταση, αρχίζει να ξεσπά πάνω στον εαυτό του, ως ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά. Για τον λόγο αυτό, επειδή απαιτεί περισσότερη ενέργεια κι ο μεταβολισμός δουλεύει σκληρά, παρατηρούμε συχνά συμπτώματα όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση, πόνο, και αυξημένη ή μειωμένη όρεξη.

Δεν έχει σημασία το αν θα αναγνωρίσεις το άγχος σου αφού φτάσει σε σωματικό επίπεδο- συνήθως τότε το βλέπουμε πραγματικά- αλλά να κατανοήσεις τι συμβαίνει και να προσπαθήσεις να το περιορίσεις.

Πώς να σταματήσεις τη συσσώρευση του άγχους;

1.Άκου το σώμα σου

Κλείσε τα μάτια σου και νιώσε κάθε εκατοστό του σώματος σου. Αναρωτήσου, γιατί έχεις τέτοια ένταση και τί σου φταίει πραγματικά; Προσπάθησε να επικεντρωθείς στην πραγματική αιτία του άγχους, την οποία μόλις ανακαλύψεις θα μπορέσεις και να την αντιμετωπίσεις.

2. Πες τα συναισθήματα σου με το όνομα τους

Όταν νιώσεις αγχωμένη, πες το δυνατά στον εαυτό σου ή γράψε το σε ένα χαρτί και διάβασε το. Πολλές φορές όταν ακούμε τη σκέψη μας την κατανοούμε περισσότερο και το αποτέλεσμα της επισήμανσης του πώς νιώθεις θα σε επαναφέρει σε πιο ήρεμη κατάσταση αυτόματα.

3. Κάνε embrace σε κάθε συναίσθημα

Καλό είναι να μη φτάνουμε σε ακραία σημεία για να αναγνωρίσουμε κάποιο συναίσθημα όπως το άγχος, γιατί έτσι δεν είναι συνηθισμένος ο εγκέφαλος να είναι σε ετοιμότητα για καθένα από αυτά, είτε θετικό είτε αρνητικό. Άρα, ξεκίνα να παρατηρείς τον εαυτό σου περισσότερο, από τη χαρά που παίρνεις όταν βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά, την ικανοποίηση όταν περνάς το μάθημα που σε βασάνιζε, μέχρι και το άγχος για τις τυπικές σου ετήσιες εξετάσεις.

Μάθε να αναγνωρίζεις κάθε συναίσθημα σου και να μην αγνοείς τα red flags, γιατί διαφορετικά θα ξεσπάσει και θα εκτονωθεί στην σωματική σου υγεία και πολλές φορές δεν είναι εύκολο να το διαχειριστούμε σε τέτοιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη 

11 τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος στον χώρο εργασίας σου

Το leather trend που αγαπούν τα κορίτσια της μόδας

Πηγή: savoirville