ΚΑΙΡΟΣ

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς το καλοκαίρι; - 4 τρόποι να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου

Νιώθεις ότι ο καύσωνας σου αποσπά την προσοχή και σε κάνει να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δουλειά; 

Βρες παρακάτω μερικά μικρά μυστικά για να διατηρήσεις τους δυναμικούς σου ρυθμούς και τους καλοκαιρινούς μήνες

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου. Ο ήλιος λάμπει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι παραλίες γεμίζουν με κόσμο, τα καλοκαιρινά μπαρ επίσης. Όλα είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι, τα χρώματα πιο γλυκά, η διάθεση ανεβασμένη…και φυσικά το τελευταίο πράγμα που έχεις όρεξη να κάνεις είναι να δουλέψεις.

Ποιος θέλει να ξοδέψει τις ώρες του μέσα σε ένα γραφείο, μπροστά από μια οθόνη, όταν υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα να κάνει με τέτοιο καιρό;

Άλλωστε, το νιώθεις: Ακόμη και λίγη έκθεση στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο σου προκαλεί την αίσθηση της κόπωσης. Αρκετές μελέτες, μάλιστα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ζεστός καιρός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, γι’ αυτό και τείνουμε να διεκπεραιώνουμε τις διάφορες εργασίες με πιο αργό ρυθμό. Η επιστήμη δίνει τη δική της εξήγηση: Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, λιγότερο αίμα μεταφέρεται στους μύες και τα όργανα, με αποτέλεσμα η δύναμή μας να μειώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά είναι μια πραγματικότητα από την οποία, καλώς ή κακώς, δε μπορούμε να ξεφύγουμε. Επομένως, αντί να «πολεμάμε» μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Έτσι θα μας μείνει αρκετός χρόνος για να κάνουμε και όσα πραγματικά μας αρέσουν!

Πώς μπορείς, όμως, να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε θα βρεθείς με την παρέα σου στην παραλία για μια βουτιά; Το Stylist συγκέντρωσε μερικά απλά μυστικά και εμείς σου τα αποκαλύπτουμε:

Προγραμμάτισε την ημέρα σου

«Είναι δύσκολο να εργαστείς μέσα, όταν έξω είναι τόσο ωραία», παραδέχεται η Rebecca Lockwood. «Φτιάξε, λοιπόν, μια λίστα με όσα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μέσα στην ημέρα, βάλ’ τα σε μια σειρά και ξεκίνα». Η ίδια προτείνει, επίσης, να σχεδιάσεις και τι θα κάνεις μόλις τελειώσεις τη δουλειά. Έτσι θα έχεις κάτι όμορφο να σε περιμένει, δημιουργώντας σου ένα επιπλέον κίνητρο για να τελειώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποδοτικά.

Διατήρησε τον οργανισμό σου δροσερό και ενυδατωμένο

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με την θερμοκρασία να φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Έχε πάντα στο γραφείο σου ένα ποτήρι νερό και φρόντισε να καταναλώνεις άφθονα υγρά μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, κλείσε τις κουρτίνες, ειδικά σε χώρους που τους «χτυπάει» ο ήλιος, ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο δροσεροί. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, καλό θα είναι επίσης να αποφεύγεις την κατανάλωση καφεΐνης αυτή την εποχή, καθώς μπορεί να σε αφυδατώσει. Είναι προτιμότερο να συμπληρώνεις τα επίπεδα ενέργειας που σου λείπουν με πιο υγιεινούς τρόπους, όπως τα πρωτεϊνούχα γεύματα.

Αξιοποίησε στο έπακρο τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες

Δηλαδή τις ώρες που ο ήλιος δεν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό για να σε καίει και να σου δημιουργεί αυτή την έντονη αίσθηση κόπωσης. Ειδικά εάν έχεις ευέλικτο ωράριο, προσπάθησε να δουλεύεις τις πρωινές και απογευματινές ώρες, που ο ήλιος δεν καίει τόσο. Με αυτό τον τρόπο, θα δουλέψεις υπό καλύτερες συνθήκες ενώ, παράλληλα, θα αφήσεις το μεσημέρι σου ελεύθερο για μια σύντομη βουτιά ή μια βόλτα σε έναν δροσερό χώρο. Αυτή η πρακτική μπορεί, επίσης, να σε βοηθήσει να θέσεις καλύτερα όρια μεταξύ του χρόνου που εργάζεσαι και του προσωπικού σου χρόνου.

Μην παραλείπεις τα διαλείμματα

Το διάλειμμα είναι απαραίτητο στάδιο μιας υγιούς εργασιακής ρουτίνας. Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις αρκετά καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Άλλωστε, λίγη ονειροπόληση όταν ο καιρός είναι τόσο ωραίος είναι απολύτως φυσιολογική, γι’ αυτό μη τα βάζεις με τον εαυτό σου τις στιγμές που ψάχνει να ξεφύγει για λίγο από τη δουλειά, έστω και νοητά. «Είναι αναπόφευκτο να χάνετε για λίγο τη συγκέντρωσή σας όταν ο καιρός είναι καλός. Μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας, αντίθετα να βεβαιώνεστε ότι τον φροντίζετε αρκετά», συμβουλεύει η δρ. Lockwood.

Άλλωστε, είναι βέβαιο ότι θα «χάσεις» λιγότερο χρόνο από τη δουλειά επιτρέποντας στον εαυτό σου να κάνει αυτό το διάλλειμα, παρά καταπιέζοντάς τον να μείνει μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και να το σκέφτεται.

Πηγή: Savoir Ville