Bruce Willis: Μετά την αφασία ήρθε και η άνοια για τον ηθοποιό - Του έλεγαν τις ατάκες μέσω ακουστικού

Ο ηθοποιός διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal Dementia), η οποία προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές, επηρεάζοντας τις ικανότητές του να μιλήσει και να επικοινωνήσει

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις αποκάλυψε ότι ο ηθοποιός διαγνώστηκε με άνοια (FTD), λιγότερο από ένα χρόνο αφότου αποσύρθηκε από την υποκριτική λόγω της μάχης του με την αφασία. Ο 67χρονος Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε από την υποκριτική πέρυσι, καθώς ξεκίνησε τη «μάχη» του με την αφασία και τώρα η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με κοινή δήλωση της οικογένειάς του, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

O 67χρονος Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal Dementia), η οποία προκαλεί εγκεφαλικές διαταραχές, επηρεάζοντας τις ικανότητές του να μιλήσει και να επικοινωνήσει. Η δήλωση, από τη σύζυγό του, Έμα Χέμινγκ, την πρώην σύζυγό του, Ντέμι Μουρ, και τις πέντε κόρες του αναφέρει: «Η οικογένειά μας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και των υπέροχων ιστοριών που έχουμε λάβει όλοι από τότε που μοιραστήκαμε την αρχική διάγνωση του Μπρους.

Στο πνεύμα αυτό, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη γνώση για το τι βιώνει. Από τότε που ανακοινώσαμε ότι διαγνώστηκε με αφασία την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει επιδεινωθεί και σήμερα έχουμε συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD).

Δυστυχώς, αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία και αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που έχει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι επώδυνο, παράλληλα είναι και ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση.

Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια, για την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να ‘’χτυπήσει’’ οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε.

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, κάτι που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Μπρους προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις για το τι προηγήθηκε την τριετία πριν αποσυρθεί από την υποκριτική ο αγαπημένος ηθοποιός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπρους Γουίλις γύρισε είκοσι δύο ταινίες δράσης, ωστόσο άνθρωποι που βρέθηκαν στα κινηματογραφικά πλατό αποκάλυψαν ότι ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και γινόταν ακόμα και επικίνδυνος. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια γυρισμάτων και χρειαζόταν κάποιον να του διαβάζει τις ατάκες του μέσω ακουστικού, καθώς τα συμπτώματά του διαρκώς επιδεινώνονταν. Ο παραγωγός της ταινίας «Hard Kill» αμφισβήτησε ότι συνέβη το περιστατικό, αλλά η υποτιθέμενη εκπυρσοκρότηση άφησε τους ηθοποιούς και τα μέλη του συνεργείου συγκλονισμένους.

Τα τελευταία χρόνια, ο μάνατζέρ του φρόντιζε τα γυρίσματα των ταινιών του Γουίλις να διαρκούν το πολύ δύο ημέρες λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του. Στην ταινία «American Siege«, ο Μπρους Γουίλις φαίνεται να φορά ακουστικό, προφανώς, για να του λένε τις ατάκες. Αυτό συνέβη δύο ολόκληρα χρόνια πριν την ανακοίνωση της οικογένειας ότι o ηθοποιός πάσχει από αφασία.

Ο συμπρωταγωνιστής του στο «American Siege», Rob Gough, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα: «Ο τύπος είναι ένας θρύλος και τόσο εμβληματικός. Ακόμα και χωρίς αυτή την πληροφορία για τη διάγνωσή του, και μόνο το να βρίσκομαι στο πλατό με αυτό τον άνθρωπο ήταν τόσο αξέχαστο και τόσο εκπληκτικό για εμένα. Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία που μπόρεσα να εργαστώ μαζί του και να μάθω από αυτόν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν ο Γουίλις εμφανιστεί στα γυρίσματα μιας από τις τελευταίες του ταινίες δράσης, ο σκηνοθέτης του έργου έστειλε ένα επείγον αίτημα: Να μικρύνει ο ρόλος του σταρ του κινηματογράφου. «Φαίνεται ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των σελίδων του Μπρους», έγραψε ο Μάικ Μπερνς, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Out of Death», σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στον σεναριογράφο της ταινίας. «Πρέπει, επίσης, να συντομεύσουμε λίγο τους διαλόγους του, ώστε να μην υπάρχουν μονόλογοι».
 

Εν τω μεταξύ, οι θαυμαστές του ηθοποιού στο διαδίκτυο άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ο Γουίλις έβγαζε τόσες πολλές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, οι περισσότερες από τις οποίες αποδοκιμάστηκαν από τους κριτικούς. Η ομάδα πίσω από τα βραβεία Razzie, η οποία κάθε χρόνο καταρτίζει μια λίστα με τις χειρότερες ταινίες της βιομηχανίας, δημιούργησε τον Φεβρουάριο μια ολόκληρη κατηγορία για τις ταινίες που πρωταγωνιστούσε.

Ορισμένοι σκηνοθέτες δήλωσαν στους «Times» ότι ξαφνιάστηκαν από την κατάσταση του Γουίλις τον τελευταίο χρόνο.

Ο Jesse V. Johnson, ο οποίος σκηνοθέτησε την χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «White Elephant», συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ηθοποιό πριν από δεκαετίες, όταν ήταν κασκαντέρ. Αλλά όταν ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός συναντήθηκαν για λίγο πριν από την έναρξη των γυρισμάτων στη Τζόρτζια τον περασμένο Απρίλιο, «ήταν σαφές ότι δεν ήταν ο Μπρους που θυμόμουν», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ανησυχώντας για την ψυχική κατάσταση του Γουίλις, είπε ότι πλησίασε την ομάδα του ηθοποιού και ρώτησε ευθέως για την κατάσταση του ηθοποιού. «Δήλωσαν ότι ήταν χαρούμενος που βρισκόταν εκεί, αλλά ότι θα ήταν καλύτερο αν μπορούσαμε να τελειώσουμε τα γυρίσματα μέχρι το μεσημέρι και να τον αφήσουμε να φύγει νωρίτερα», θυμήθηκε ο Τζόνσον. Ο ηθοποιός ρωτούσε πού βρισκόταν: «Ξέρω γιατί είστε εδώ, αλλά γιατί είμαι εγώ εδώ;», αποκάλυψαν δύο μέλη του συνεργείου ότι ρώτησε δυνατά. «Κάποιος του έλεγε μια ατάκα και δεν καταλάβαινε τι σήμαινε. Ήταν απλά μια μαριονέτα».

Πηγή: skai.gr