ΚΑΙΡΟΣ

H Britney Spears στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή: Η έκτρωση, το ξύρισμα του κεφαλιού, η κακοποίηση και το «πέταγμα» προς την ελευθερία…

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η τραγουδίστρια κυκλοφορεί την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία της «The Woman in Me» στις 24 Οκτωβρίου

Στις 24 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματα της Britney Spears. Μετά από μια ζωή στο προσκήνιο και 13 χρόνια υπό κηδεμονία, η τραγουδίστρια αποφάσισε να διηγηθεί την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο στο βιβλίο «The Woman in Me». Ενόψει της κυκλοφορίας του, το περιοδικό «People» δημοσίευσε την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023, ένα μεγάλο απόσπασμα από το βιβλίο όσο και μια συνέντευξη με την τραγουδίστρια. 

Στα απομνημονεύματά της, η Spears αποκαλύπτει πώς την επηρέασε το κομμάτι της διασημότητας από την παιδική της ηλικία, το να υπογράφει συμβόλαια δίσκων σε ηλικία μόλις 15 ετών και να γίνει μητέρα στο απόγειο της επιτυχίας της. Δύο θέματα όμως ξεχωρίζουν: η 13ετής κηδεμονία, στην οποία υποβλήθηκε από τον πατέρα της, Jamie Spears και η έκτρωση που έκανε στα 20 της χρόνια, ενώ έβγαινε με τον Justin Timberlake. Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις από τα απομνημονεύματά της. «Οι θαυμαστές μου αξίζουν να τα ακούσουν απευθείας από εμένα», λέει η ίδια.

Έκανε έκτρωση, ενώ έβγαινε με τον Justin Timberlake

Ένα από τα αποσπάσματα που έχει τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή από το βιβλίο είναι το επεισόδιο, στο οποίο η τραγουδίστρια, 41 ετών σήμερα, εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον Timberlake, 42 ετών σήμερα - η οποία ξεκίνησε το 1999, όταν ήταν 17 και 18 ετών, και τελείωσε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - έκανε έκτρωση. Μέχρι τώρα, δεν είχε μιλήσει ποτέ γι' αυτό. 

«Ήταν μια έκπληξη, αλλά για μένα δεν ήταν τραγωδία», λέει στο αποκλειστικό αφιέρωμα του περιοδικού «People». «Αγαπούσα τον Justin τόσο πολύ. Πάντα περίμενα ότι μια μέρα θα κάναμε οικογένεια μαζί. Απλώς, αυτό θα γινόταν πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενα», εξηγεί η ίδια. «Αλλά ο Justin σίγουρα δεν ήταν χαρούμενος για την εγκυμοσύνη. Είπε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να έχουμε ένα μωρό στη ζωή μας, ότι ήμασταν πολύ νέοι. Ο Justin ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν ήθελε να γίνει πατέρας». Σήμερα, εξακολουθεί να το θυμάται ως «ένα από τα πιο αγωνιώδη πράγματα που έχει βιώσει ποτέ στη ζωή της. 

Το 2018, ο Τίμπερλεϊκ κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Hindsight: & All the Things I Can't See in Front of Me», όπου αναφέρθηκε στη Spears, αλλά όχι στην έκτρωση. 

Όταν ο πατέρας της την υποτιμούσε και την αποκαλούσε χοντρή

Η σχέση της Spears με τον πατέρα της ήταν δύσκολη από τότε που ήταν παιδί και έγινε ιδιαίτερα περίπλοκη όταν του δόθηκε η κηδεμονία το 2008. Στα απομνημονεύματά της, η καλλιτέχνιδα δηλώνει ότι ένιωθε ότι δεν ήταν αρκετή γι' αυτόν, από πολύ μικρή, «μια ψυχοφθόρα κατάσταση για ένα παιδί». 

Για την καλλιτέχνιδα, το να νιώθει συνεχώς ότι την εξετάζει και την κακολογεί ο Τύπος ήταν δύσκολο, αλλά ήταν χειρότερο που το έκανε η οικογένειά της. «Αν νόμιζα ότι το να με κριτικάρουν για το σώμα μου στον Τύπο ήταν άσχημο, πονούσε ακόμα περισσότερο από τον ίδιο μου τον πατέρα. Μου έλεγε επανειλημμένα ότι φαίνομαι χοντρή και ότι έπρεπε να κάνω κάτι γι' αυτό».

Η Spears μιλάει, επίσης, για το πώς ο Jamie Spears και «οι συνεργάτες του» (χωρίς να κατονομάζει κανέναν συγκεκριμένα) είχαν τον απόλυτο έλεγχο:«Μπορούσαν να ελέγχουν το σώμα μου και τα χρήματά μου». «Με κάνει να αισθάνομαι άρρωστη. Σκεφτείτε πόσοι άντρες καλλιτέχνες ''έπαιξαν'' όλα τους τα χρήματα- πόσοι έκαναν κατάχρηση ουσιών ή είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Κανείς δεν προσπάθησε να τους αφαιρέσει τον έλεγχο του σώματος και των χρημάτων τους. Δεν μου άξιζε αυτό που μου έκανε η οικογένειά μου».

Η ευτυχία μιας σχεδόν κανονικής οικογένειας και τα daiquiris σε ηλικία 12 ετών

Η Spears θυμάται με χαρά τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, όταν ξεκίνησε στο Mickey Mouse Club, ένα παιδικό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης, μαζί με άλλους νέους που θα γίνονταν τελικά αστέρια: Την Κριστίνα Αγκιλέρα, με την οποία μοιραζόταν ένα καμαρίνι επειδή ήταν οι μικρότεροι, τον ηθοποιό Ράιαν Γκόσλινγκ και τον Τίμπερλεϊκ. Η καλλιτέχνιδα λέει ότι δεν μετανιώνει που έγινε παιδική σταρ, κάνοντας πρόβες χορογραφίας «έως και 30 φορές» κάθε μέρα. «Ήταν ειλικρινά το όνειρο ενός παιδιού - απίστευτα διασκεδαστικό, ειδικά για ένα παιδί σαν εμένα», λέει στο απόσπασμα των απομνημονευμάτων της.

Όταν το πρόγραμμα τελείωσε, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διασκέδαση -προσωρινά, όπως αποδείχθηκε- και να επιστρέψει με την οικογένειά της στη μικρή της πόλη, στη Λουιζιάνα. Και ήταν και εκεί ευτυχισμένη, όπως παραδέχεται. 

Μια ιστορία που θυμάται η τραγουδίστρια, είναι πως πήγε ένα ταξίδι με τη μητέρα της, τη Lynne, με την οποία δεν έχει πλέον καμία σχέση, και, όταν έφτασαν στον προορισμό τους, έπιναν μαζί daiquiris. Η Σπίαρς ήταν τότε μαθήτρια δημοτικού. «Μου άρεσε που μπορούσα να πίνω με τη μαμά μου κάθε τόσο. Ο τρόπος που πίναμε δεν είχε καμία σχέση με τον τρόπο που το έκανε ο πατέρας μου. Όταν έπινε, γινόταν πιο καταθλιπτικός και ‘’κλεινόταν’’ στο σκοτάδι του. Εμείς γινόμασταν πιο ευτυχισμένες και πιο ζωντανές». 

Η κηδεμονία: από το ξύρισμα του κεφαλιού της μέχρι που έγινε η «σκιά» του εαυτού της 

Η κηδεμονία υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, το πιο δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή της Britney Spears. Η ίδια ξεκαθαρίζει πως έχασε τον εαυτό της, πως της ήταν δύσκολο να βγάλει τον ενήλικο εαυτό της. «Έγινα ένα ρομπότ. Αλλά όχι απλώς ένα ρομπότ - ένα είδος παιδικού ρομπότ. Έχανα κομμάτια από αυτό που με έκανε να νιώθω ο εαυτός μου», λέει.

Η κηδεμονία «μπήκε» στη ζωή της, όταν η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε και δυστυχώς για την ίδια οδήγησε σε ένα δημόσιο περιστατικό που έγινε ένα από τα πιο διαβόητα της καριέρας της. Συνέβη τον Φεβρουάριο του 2007, όταν σε ηλικία 25 ετών, η Spears εθεάθη να μπαίνει σε ένα κατάστημα τατουάζ με ξυρισμένο κεφάλι. «Με είχαν βάλει στο μάτι τόσο πολύ όταν μεγάλωνα. Με κοίταζαν από πάνω μέχρι κάτω, μου έλεγαν τι γνώμη είχαν για το σώμα μου, από τότε που ήμουν έφηβη. Το ξύρισμα του κεφαλιού μου και η υποκριτική ήταν οι τρόποι μου για να αντισταθώ», γράφει. «Αλλά υπό την κηδεμονία με έκαναν να καταλάβω ότι αυτές οι μέρες είχαν πλέον τελειώσει. Έπρεπε να αφήσω τα μαλλιά μου και να ξαναβρώ τη φόρμα μου. Έπρεπε να πηγαίνω νωρίς για ύπνο και να παίρνω ό,τι φάρμακα μου έλεγαν να πάρω». 

Η Spears εξηγεί ότι της ήταν δύσκολο να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται ως ενήλικη, επειδή δεν της φερόταν έτσι, και αυτό σήμαινε ότι συχνά συμπεριφερόταν σαν παιδί. «Αλλά τότε ο ενήλικος εαυτός μου έμπαινε ξανά στο προσκήνιο - μόνο που ο κόσμος μου δεν μου επέτρεπε να είμαι ενήλικας», γράφει. Όλα αυτά την επιβάρυναν, προσωπικά, ψυχικά και καλλιτεχνικά

«Η κηδεμονία με απογύμνωσε από τη θηλυκότητά μου, με έκανε παιδί. Έγινα περισσότερο μια οντότητα, παρά ένα πρόσωπο επί σκηνής. Πάντα ένιωθα τη μουσική στα κόκκαλα και στο αίμα μου. Μου το έκλεψαν αυτό. Αν με είχαν αφήσει να ζήσω τη ζωή μου, ξέρω ότι θα είχα ακολουθήσει την καρδιά μου και θα είχα βγει από αυτό με τον σωστό τρόπο και θα το είχα δουλέψει», συνεχίζει.

Η τραγουδίστρια δηλώνει ότι δεν ήταν ικανή να παράγει ισχυρά δημιουργικά έργα: «Έκανα μικρά κομμάτια δημιουργικού υλικού εδώ και εκεί, αλλά η καρδιά μου δεν ήταν πια μέσα σε αυτό. Όσον αφορά στο πάθος μου για το τραγούδι και το χορό, ήταν σχεδόν αστείο σε εκείνο το σημείο». Και προσθέτει: «Δεκατρία χρόνια πέρασαν με εμένα να νιώθω σαν σκιά του εαυτού μου». 
 

Η πρόκληση της ελευθερίας

Η ανάκτηση της ελευθερίας μετά από 13 χρόνια κηδεμονίας του πατέρα της δεν ήταν εύκολη για την τραγουδίστρια, όπως αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της: «Η εκμάθηση αυτής της νέας ελευθερίας, το παραδέχομαι, είναι πρόκληση κατά καιρούς». Το να μιλήσει για την εμπειρία αυτή ήταν επίσης δύσκολο. «Είναι δύσκολο να μιλήσω γι' αυτό», λέει η Spears για να εξιστορήσει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής της, όπως «να μην έχω ούτε μια στιγμή ηρεμίας, τις κρίσεις από αγνώστους που δεν με ξέρουν καν, να μου στερούν την ελευθερία μου η οικογένειά μου και η κυβέρνηση και να χάνω το πάθος μου για τα πράγματα που αγαπώ».

Αλλά ήταν σημαντικό για εκείνη να ξαναβρεί τη φωνή της, να πει την ιστορία της («χωρίς συνέπειες από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη ζωή μου») και πιστεύει ότι οι θαυμαστές της αξίζουν να τα ακούσουν και να τα διαβάσουν από την ίδια. «Όχι άλλες συνωμοσίες, όχι άλλα ψέματα. Μόνο εγώ να κατέχω το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου».

Πηγή: skai.gr