ΚΑΙΡΟΣ

Andrew Garfield: Ο διακριτικός ηθοποιός που επιστρέφει στο προσκήνιο - Για πολλούς εξακολουθεί να είναι ο Spider-Man…

Μία από τις επόμενες ταινίες του είναι σε σκηνοθεσία του Luca Guadagnino και πρωταγωνιστεί η Julia Roberts

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Άντριου Γκάρφιλντ στο πλευρό της Μέριλ Στριπ, του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και του Τομ Κρουζ στην ταινία «Lions for Lambs» (2007) μας είχε προϊδεάσει για την καριέρα του. 

Μόλις πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του, ο ηθοποιός ήταν παγκόσμιο αστέρι, άμεση συνέπεια της ένταξής του στο κλαμπ των υπερηρώων του Χόλιγουντ. Στην περίπτωσή του, αυτό έγινε χάρη στον Spider-Man. Παρά το γεγονός ότι έχει «χτίσει» μια πολύπλευρη καριέρα και είναι γνωστός για το ότι υποδύεται όλα τα είδη ρόλων, για πολλούς παραμένει ο πιο αξιαγάπητος Spider-Man.

Με κάθε νέα ταινία, ο Γκάρφιλντ καταπιάνεται με νέους τομείς και τώρα, στα 40 του χρόνια, θεωρείται σίγουρο «στοίχημα» για τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες. 

Με την υποστήριξη των κριτικών και την αγάπη του κοινού, είναι τόσο ο τέλειος συνεργάτης για την επόμενη γενιά αστέρων του Χόλιγουντ, όπως η Florence Pugh και η Daisy Edgar-Jones, όσο και ένας ηθοποιός που μπορεί να σταθεί δίπλα στη Julia Roberts. Μάλιστα, σύμφωνα με το «The Hollywood Reporter», αυτό το καλοκαίρι ο ηθοποιός θα αρχίσει να συνεργάζεται με τη Roberts στην τελευταία ταινία του Luca Guadagnino, το θρίλερ «After the Hunt». Και, αν κρίνουμε από τις άλλες ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη (ρίξτε μια ματιά στην τελευταία του ταινία «Challengers»), η νέα ταινία θα προκαλέσει αίσθηση. 

Συγκρατημένος, αλλά πάντα «παρών» στο κόκκινο χαλί, ο Γκάρφιλντ εισέρχεται σε ένα νέο επαγγελματικό στάδιο. Και με ένα βραβείο Tony, ένα BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό του, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν φοβάται τις προκλήσεις.

Ο Γκάρφιλντ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, αλλά σε ηλικία τριών ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόπο καταγωγής της μητέρας του και των παππούδων του (ο πατέρας του, Ρίτσαρντ Γκάρφιλντ, είναι από την Καλιφόρνια). Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Τίποτα στη ζωή του δεν έδειχνε ότι θα γινόταν ηθοποιός: αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον ως παιδί και έφηβος ήταν ο αθλητισμός. 

Χάρη στη μητέρα του ανακάλυψε το θέατρο και όλα άλλαξαν. «Είχε το θάρρος να δει ότι περνούσα πολύ δύσκολα. Ήμουν αθλητής, αλλά όλα αυτά έμειναν στο περιθώριο. Έπαθα διάσειση τρεις φορές παίζοντας ράγκμπι. Δεν ακολουθούσα την κολύμβηση. Απλώς σταμάτησα να αναπτύσσομαι», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Irish Times». Η μητέρα του, η οποία πέθανε το 2019, τον ενθάρρυνε να βρει τη θέση του μέσω της υποκριτικής.

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βρίσκομαι στη σκηνή με αυτά τα φρικιά και τους τρελούς που δημιουργούσαν κόσμους από το τίποτα. Εκεί ακριβώς ήθελα να βρίσκομαι», είπε για το ξεκίνημά του.

Σπούδασε στο Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και η εκπαίδευσή του απέδωσε σύντομα καρπούς. Σε ηλικία 23 ετών έλαμψε με τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Boy A», μια ταινία για τις δεύτερες ευκαιρίες, στην οποία υποδύεται έναν νεαρό άνδρα που μόλις αποφυλακίστηκε για ένα έγκλημα που διέπραξε κατά την παιδική του ηλικία. Για την ερμηνεία του κέρδισε το 2008 το βραβείο BAFTA. 

Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να είναι η τύχη του πρωτάρη, αν δεν συνέβαινε αυτό που ακολούθησε: πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, πήρε έναν «ρόλο-κλειδί» στο «The Social Network», την ταινία του David Fincher, εμπνευσμένη από την προέλευση του Facebook, η οποία έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 2010. Και τότε άρχισε η έκρηξη του Spider-Man το 2012. «Διαισθάνθηκα τον κίνδυνο για τον εαυτό μου, όσον αφορά στη φήμη και στην έκθεση», δήλωσε ο ηθοποιός στο «GQ», εξηγώντας πώς ένιωσε που δέχτηκε τον ρόλο σε ηλικία 26 ετών, αφού κέρδισε αστέρες όπως ο Joe Jonas και ο Josh Hutcherson.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τον ηθοποιό δεν αφορούσε μόνο την υποκριτική του: κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «The Amazing Spider-Man», άρχισε να βγαίνει με την Emma Stone, η οποία υποδύθηκε τη Gwen Stacy στην ταινία. Το ζευγάρι έβγαινε μαζί για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2015, κάνοντας ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, εκτός από εκείνες που απαιτούνταν για την προώθηση των ταινιών τους.

«Υπάρχει τόση αγάπη μεταξύ μας και τόσος σεβασμός», ανέφερε στο podcast του «Vanity Fair» το 2017, λέγοντας ότι διατήρησαν μια καλή σχέση μετά τον χωρισμό τους. «Είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της ως καλλιτέχνης».

Το 2017, ο ηθοποιός πήρε μια απόφαση που δύσκολα θα το έκανε κάποιος. Έφυγε από το Λος Άντζελες και μετακόμισε προσωρινά στο Λονδίνο για να πρωταγωνιστήσει στο «Angels in America», το cult έργο του Tony Kushner για το AIDS. Το 2018, έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με το ίδιο έργο και έλαβε βραβείο Τόνι, το πρώτο της καριέρας του. 

Ο ίδιος προτιμά να είναι γνωστός για τη δουλειά του και όχι για τις προσωπικές του σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τη νέα του σχέση με την Kate Thomas. Βέβαια, ο ηθοποιός ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τη δημοσιότητα και είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες -με έδρα το Χόλιγουντ- που έχει πάρει ανοιχτά θέση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. 

Πηγή: skai.gr