Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να γίνει πηγή δημιουργικότητας, αν ελέγχεται. Αν όμως μας δυσκολεύει την καθημερινότητα και μας επιβαρύνει, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να το διαχειριστούμε.
Οι παρακάτω 11 συμβουλές και πρακτικές θα σου φανούν χρήσιμες και βοηθητικές:
1. Μην παραμελείς τα ρεπό σου
Μπορεί βέβαια δουλεύοντας σε ένα ρεπό σου να προλάβεις πιο εύκολα το deadline ενός project, αλλά καλό είναι να θυμάσαι ότι η ψυχική σου υγεία είναι προτεραιότητα για να είσαι ικανός να αποδίδεις ακόμα καλύτερα μέρα με τη μέρα. Δεν χρειάζεται να πάει χαμένο το ρεπό σου. Άδραξε την μέρα, διότι σου αξίζει να φροντίζεις τον εαυτό σου και να ξεκουράζεσαι.
2. Check-in με τον εαυτό σου
Το πρόγραμμα σου μπορεί να είναι γεμάτο με meetings ή με τηλεσυναντήσεις, γεγονός που σε φέρνει στο σημείο να παραμελείς τον εαυτό σου. Για αυτό τον λόγο, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κάνεις ένα μικρό check-in με εσένα.
Με το check-in θα σου είναι πιο εύκολο να δεις πως αισθάνεσαι, αν είσαι υπερβολικά αγχωμένος, αν χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, ή έστω μια ακόμα κούπα καφέ.
3. Η πρακτική της διαφραγματικής αναπνοής
Η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να κάνει θαύματα σε περιπτώσεις έντονου άγχους. Σύμφωνα με την Κλινική Ψυχολόγο Kristen Casey, «το μυαλό μας δεν μπορεί να χαλαρώσει πλήρως εάν το σώμα μας δεν είναι ήδη χαλαρό». Οι ασκήσεις αναπνοής, και συγκεκριμένα η αναπνοή που προέρχεται από το διάφραγμα μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε επαναφέρει από την κατάσταση άγχους στην οποία βρίσκεσαι.
Πως γίνεται η διαφραγματική αναπνοή;
· Εισπνέουμε βαθιά και ήρεμα από τη μύτη μας γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά μας
· Κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα την αναπνοή μας
· Εκπνέουμε από το στόμα αδειάζοντας τον αέρα από την κοιλιά μας
4. Η μέθοδος «διακοπή της σκέψης»
Το πιο συνηθισμένο γεγονός που προκαλεί άγχος στη δουλειά είναι όταν σκέφτεσαι συνεχώς κάτι συγκεκριμένο. Συγκεκριμένο όπως, ένα λάθος, ένα deadline, μια αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει όσα μέχρι στιγμής γνώριζες. Αυτό που βοηθάει πολύ να αποβάλλει αυτό το extra άγχος, είναι η διακοπή της σκέψης. Για παράδειγμα, αν νιώσεις ότι αγχώνεσαι καθώς σκέφτεσαι συνεχώς ένα λάθος, τότε θα χρειαστεί να σταματήσεις τη σκέψη αυτή.
Αναγνώρισε ότι αυτή η σκέψη σου προκαλεί άγχος και απόσπασέ την με μια άλλη σκέψη ή δραστηριότητα.
5. Ασκήσεις γείωσης
Οι ασκήσεις γείωσης είναι πλέον πολύ διαδεδομένες, και μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε μέρος. Αποτελούν ασκήσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην ανακούφιση του άγχους, αλλά και να αποτελέσουν ένα θετικό ξεκίνημα για κάθε μέρα. Πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου ή την δουλειά σου, μπορείς να κάνεις μια άσκηση γείωσης που θα διαρκέσει από 10 έως και 30 λεπτά.
Μια «διάσημη» άσκηση γείωσης είναι να βγαίνεις έξω και να στέκεσαι ξυπόλητος στο έδαφος, παίρνοντας βαθιές αναπνοές, εστιάζοντας στην εκπνοή.
6. Αναγνώριση της σκέψης
Είναι πολύ σημαντικό και εξίσου ανακουφιστικό να αναγνωρίζεις τις σκέψεις που σου προκαλούν άγχος. Συνήθως όλα όσα σε αγχώνουν σχετίζονται με σκέψεις ότι δεν είσαι αρκετά ικανός. Δίνοντας στις σκέψεις αυτές όνομα, και αναγνωρίζοντας όσα συναισθήματα άγχους σου προκαλούν, μπορείς να τις απομακρύνεις.
7. Ας θέσεις όρια
Τα όρια που βάζεις στην εργασία σου μπορείς να τα βάλεις και στη ζωή σου. Τελειώνοντας την ημέρα σου στη δουλειά, φεύγοντας από το γραφείο, κλείνοντας το laptop, θα ήταν καλό να βάλεις ένα όριο. Δεν είναι αμέλεια να βάλεις στο αθόρυβο τις ειδοποιήσεις των e-mails ή να αφήσεις το κινητό σου στη λειτουργία «μην ενοχλείτε». Αντιθέτως είναι υγιές και μειώνει το καθημερινό άγχος.
8. Break-time
Μπορεί να φαντάζει αυτονόητο, αλλά σκέψου πόσες φορές έχεις παραμελήσει το διάλειμμα σου. Το διάλειμμα, είναι δομημένο έτσι ώστε να σε αποφορτίζει, να σε ανανεώνει και να σου δίνει extra ενέργεια. Αν σταματήσεις να το αναβάλεις, σύντομα θα σταματήσεις και τα άσχημα συναισθήματα άγχους.
9. Κράτησε ημερολόγιο
Στο διάλειμμα (που δεν πρέπει να ξεχνάς) θα σε βοηθήσει πολύ να κρατάς ημερολόγιο. Είτε με τον κλασσικό τρόπο είτε ακόμα και στις σημειώσεις του κινητού σου, μπορείς να γράψεις ιδέες, συναισθήματα που ένιωσες κατά την διάρκεια της ημέρας, γεγονότα που σε χαροποίησαν ή σε ενόχλησαν.
Έτσι θα κατανοήσεις καλύτερα όλα όσα συμβαίνουν και θα ανακαλύψεις πιο εύκολα τι μπορεί να σου προκαλεί άγχος.
10. Η τεχνική του «tapping»
«Tapping» σημαίνει χτύπημα, και μέσα του κρύβεται μια τεχνική που θα σε ανακουφίσει σε μια έντονη στιγμή άγχους. Όταν λοιπόν βιώνεις μια στιγμή άγχους, ξεκίνα να χτυπάς με τα δάχτυλα σου απαλά το μέτωπο σου ή περιμετρικά το πρόσωπο σου. Ακόμα, σκέψου ότι είσαι ασφαλής και ότι αυτή η έντονη αίσθηση άγχους σύντομα θα περάσει.
11. Μείνε οργανωμένος με μία to-do list
Αν οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν είσαι σε θέση να προλάβεις όλα όσα θέλεις, η λύση είναι μία to-do list. Οργανώνοντας την ημέρα σου, θα νιώσεις αμέσως λιγότερο άγχος, καθώς θα ξέρεις ακριβώς όλα όσα μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας σου.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα ανανεώσεις τη wellness ρουτίνα σου για το φθινόπωρο
Πώς θα καταλάβεις ότι τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα;
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.