ΚΑΙΡΟΣ

Μια χρήσιμη πληροφορία για του Aγίου Βαλεντίνου: Από που προήλθε η φράση «έφαγα χιλόπιτα»

Η φράση αυτή, που περιγράφει την ερωτική απογοήτευση και την απόρριψη, διάσημη και χιλιοειπωμένη στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά για να περιγράψει την κατανάλωση ενός... εδώδιμου- που γιατρεύει τον ερωτικό πόνο.

Αντίστροφα μετράμε για την περίφημη γιορτή των ερωτευμένων ωστόσο πολλοί....εξ υμών και ημών όχι μόνο δεν γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο αλλά μάλλον θα ήθελα να ξεχάσουν και την ύπαρξη της ημέρας αυτής αφού έχουν «φάει χιλόπιτα».

Η φράση αυτή, που περιγράφει την ερωτική απογοήτευση και την απόρριψη, διάσημη και χιλιοειπωμένη στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά για να περιγράψει την κατανάλωση ενός... εδώδιμου- που γιατρεύει τον ερωτικό πόνο.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Iωάννου από το «The Chilli Factor Organic Farm», που καλλιεργεί από το 2007, σε έκταση επτά στρεμμάτων στους Νέους Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού, πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια από όλο τον κόσμο- προιόν που αναμφισβήτητα θα αξοποιηθεί και θα καταναλωθεί μαζικά στην "γιορτή της αγάπης" η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα», σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έχει κυριολεκτική σημασία γιατί την περίοδο εκείνη, η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική.

Πολλοί, που εμφανίζονταν ως ..σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες ή αλλιώς κομπογιαννίτες.

Ετυμολογικά, η λέξη κομπογιαννίτης, προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων κομπώνω, που σημαίνει «δένω με μάγια» και Ιωαννίτης από τα Ιωάννινα.

Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν ρίζες και διάφορα βότανα για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού ή κόμπου.

Έτσι, από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα, ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς «γιατρούς».

Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση.

Το «φάρμακο» ήταν ένας χυλός από σιτάρι ή σταρένιο αλεύρι, με μπαχαρικά και βότανα που ψηνόταν στο φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι ερωτοχτυπημένοι να καταναλώσουν.

«Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε "φάει χυλόπιτα" για να του περάσει ο πόνος του έρωτα», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

TAGS: έρωτας