ΚΑΙΡΟΣ

8+8+8: Ο κανόνας που θα βελτιώσει και φέρει την απόλυτη ισορροπία στη ζωή σου

Τι είναι ο κανόνας 8+8+8 και πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου;

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου για να διατηρούμε ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Πώς μπορούμε, όμως, να διανείμουμε τις 24 ώρες της ημέρας με τρόπο που να καλύπτει όλες μας τις ανάγκες; Μία απλή προσέγγιση είναι να χωρίσουμε την ημέρα σε τρία ίσα μέρη: 8 ώρες για εργασία, 8 ώρες για προσωπικό χρόνο ή οικογενειακές υποχρεώσεις και 8 ώρες για ξεκούραση. Ακούγεται απλό, αλλά πόσο εύκολα μπορούμε να το ακολουθήσουμε στην πράξη;

Ο κανόνας 8/8/8 έχει προταθεί ως μια μέθοδος για να επιτύχουμε την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Ας δούμε πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε.

Τι είναι ο κανόνας 8/8/8;

Η ιδέα πίσω από τον κανόνα 8/8/8 είναι ότι η ημέρα σας χωρίζεται σε τρία κομμάτια: 8 ώρες ύπνου, 8 ώρες δουλειάς και 8 ώρες που μπορείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας. Οι ώρες αυτές μπορεί να μην είναι αυστηρά συνεχόμενες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο το πρωί πριν από τη δουλειά και κάποιες ώρες το βράδυ. Το σημαντικό είναι να βρίσκετε τρόπο να αφιερώνετε χρόνο τόσο για τη δουλειά, όσο και για την ξεκούρασή σας μέσα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Πώς μπορεί να σας ωφελήσει;

Η προσπάθεια να βρούμε ισορροπία στην καθημερινότητά μας είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε. Ο κανόνας 8/8/8 προσφέρει μια δομή που μας βοηθά να αξιοποιούμε καλύτερα τον χρόνο μας και να αποφεύγουμε την εξουθένωση. Πολύ συχνά θεωρούμε ότι η εργασία κυριαρχεί στη ζωή μας, με τον χρόνο πριν και μετά να περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Όμως, η εργασία καταλαμβάνει μόλις το ένα τρίτο της ημέρας μας. Σκεπτόμενοι με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τον χρόνο που δεν αφιερώνεται στη δουλειά.

Αν δούμε τη μέρα μας σαν τρία διακριτά μέρη, μπορούμε να αποφύγουμε το να αφήνουμε το ένα να επηρεάζει τα άλλα. Για παράδειγμα, μετά από μια απαιτητική εργάσιμη μέρα, είναι εύκολο να πέσουμε στον πειρασμό να ξαπλώσουμε στον καναπέ μέχρι αργά. Αν, όμως, σκεφτούμε τη μέρα μας ως μια σειρά από μπλοκ, μπορούμε να διαχωρίσουμε τον χρόνο εργασίας από τον χρόνο χαλάρωσης και να είμαστε πιο συνεπείς στην τήρηση του προγράμματός μας.

Δυσκολίες στην εφαρμογή

Παρόλο που αυτή η μέθοδος μπορεί να φανεί χρήσιμη, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που μπορεί να μας εμποδίζουν να την εφαρμόσουμε πλήρως. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια περιλαμβάνουν τις αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, τις ευθύνες που προκύπτουν εκτός εργασίας και τα ακανόνιστα ωράρια.

Πώς να το προσαρμόσετε στην καθημερινότητά σας

Η πραγματική ζωή είναι πολύπλοκη και σπάνια επιτρέπει τον τέλειο διαχωρισμό του χρόνου σε τρία ίσα κομμάτια. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς ξοδεύουμε χρόνο στις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, σε καθημερινές υποχρεώσεις, φροντίδα του σπιτιού και άλλες ευθύνες. Αυτό μπορεί να περιορίζει τις ώρες που απομένουν για προσωπικό χρόνο.

Η ιδέα, όμως, δεν είναι να επιτευχθεί ακριβής κατανομή κάθε μέρα, αλλά να προσπαθείτε να προσεγγίσετε αυτή τη δομή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε ακριβώς οκτώ ώρες για ξεκούραση ή για προσωπικό χρόνο, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε τις ώρες σας ώστε να έχετε επαρκή χρόνο για όλες τις βασικές σας ανάγκες.

Τα οφέλη της ισορροπίας

Αν καταφέρετε να βρείτε έναν ρυθμό που σας επιτρέπει να κατανέμετε ισότιμα τον χρόνο σας, θα παρατηρήσετε ότι νιώθετε περισσότερο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι. Η καλή διαχείριση του χρόνου συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στη δουλειά, στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, και στην ενδυνάμωση των σχέσεών σας.

Επιλέξτε έναν τρόπο που ταιριάζει στη δική σας ζωή, και προσπαθήστε να διατηρείτε αυτή την ισορροπία για ένα πιο υγιές και ευτυχισμένο μέλλον.

Πηγή: womenonly