Κλείσιμο

Υποθυρεοειδισμός: Η αύξηση βάρους και ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν

Προκαλεί τελικά ο υποθυρεοειδισμός τόσο μεγάλη αύξηση βάρους όσο νομίζουμε; Επίσης, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία του αδένα μας καλύτερα από τα άλλα;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, ακριβώς μπροστά από την τραχεία.

Μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι η παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος (της διαδικασίας που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια). Οι ορμόνες αυτές ονομάζονται τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4).

Ως υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα, ορίζουμε την μειωμένη ή και μη παραγωγή αυτών των ορμονών, κάτι το οποίο μπορεί να επιβραδύνει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού είναι η κούραση, η μείωση του μέσου μεταβολικού ρυθμού (BMR), η αύξηση βάρους, η κατάθλιψη, η ευαισθησία στο κρύο, το ξηρό δέρμα, η αυξημένη τριχόπτωση και οι μυϊκοί πόνοι.

Παχαίνει ο υποθυρεοειδισμός;

Δεδομένου του ότι ο BMR ενός ατόμου με υποθυρεοειδισμό είναι μειωμένος, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής συνδέεται γενικά με κάποια αύξηση βάρους, η οποία είναι συχνά μεγαλύτερη στα άτομα με πιο σοβαρό υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, η μείωση του BMR που οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό είναι συνήθως πολύ λιγότερο δραματική από την παρατηρούμενη αύξηση βάρους. Με άλλα λόγια, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού λόγω υποθυρεοειδισμού δεν οδηγεί σε τόσο μεγάλες μεταβολές στο βάρος όσο θα πίστευε κανείς.

Η αιτία της αύξησης του βάρους σε ένα υποθυρεοειδικό άτομο είναι πιο πολύπλοκη και δεν σχετίζεται πάντα με την υπερβολική συσσώρευση λίπους. Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που αποκτάται στα υποθυρεοειδικά άτομα οφείλεται στην κατακράτηση νατρίου και νερού.

Σε γενικές γραμμές, η αύξηση βάρους που μπορεί να αναμένει ένας υποθυρεοειδικός ασθενής που δεν λαμβάνει θεραπεία, κυμαίνεται από 5 έως 10 κιλά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού. Ας σημειωθεί επίσης ότι, εάν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι το μόνο σύμπτωμα που παρατηρείται, τότε είναι λιγότερο πιθανό η πρόσληψη κιλών να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δυσλειτουργία του αδένα.

Πόσο βάρος μπορώ να περιμένω να χάσω μόλις αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός;

Η θεραπεία της μη φυσιολογικής κατάστασης του υποθυρεοειδισμού με θυρεοειδικές ορμόνες έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του σωματικού βάρους σε αυτό που ήταν πριν από την ανάπτυξη της πάθησης. Δεδομένου ότι ο υποθυρεοειδισμός αναπτύσσεται συνήθως σε μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά συχνό να μην διαπιστώνεται σημαντική απώλεια βάρους μετά την επιτυχή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του βάρους στον υποθυρεοειδισμό οφείλεται σε συσσώρευση νατρίου και νερού. Κατά συνέπεια, αυτό που μπορεί κανείς να αναμένει όταν ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπιστεί, είναι μια μικρή (συνήθως λιγότερο από 10% του σωματικού βάρους) απώλεια βάρους.

Ακόμη όμως και αν η παρατηρούμενη απώλεια βάρους δεν είναι σημαντική μετά την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών, η ικανότητα πρόσληψης ή απώλειας βάρους είναι η ίδια με εκείνη των ατόμων που δεν έχουν προβλήματα θυρεοειδούς. Έτσι, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και αυξάνοντας τη φυσική μας δραστηριότητα, μπορούμε να οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προλαμβάνεται ο υποθυρεοειδισμός;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid)

Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται είτε από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα και τον καταστρέφει (το περίφημο σύνδρομο Hashimoto από το οποίο πάσχει η Gigi Hadid), είτε από βλάβη του θυρεοειδούς που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ορισμένων θεραπειών για υπερδραστήριο θυρεοειδή ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Η μόνη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό είναι η καθημερινή λήψη φαρμακοθεραπείας που υποκαθιστά τις ορμόνες που δεν μπορεί να παράξει ο θυρεοειδής.

Υπάρχουν “καλές” και “κακές” τροφές για όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό;

Αν και οι ισχυρισμοί για δίαιτες υποθυρεοειδισμού αφθονούν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων θα βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τον υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, η επαρκής διαιτητική πρόσληψη ιωδίου καθώς και ορισμένων άλλων συστατικών, κρίνεται απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αδένα.

Παρακάτω θα βρεις μερικές καλές πηγές θρεπτικών συστατικών, τα οποία αγαπούν το θυρεοειδή σου και… that feeling flows both ways!

Γιαούρτι & Γάλα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ιωδίου, περιέχοντας κατά μέσο όρο 85 mcg ιωδίου ανά φλιτζάνι (NIH). Ωστόσο, η ποσότητα ιωδίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα ποικίλλει. Έχε επίσης υπόψιν ότι τα ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του γάλακτος, όπως τα ροφήματα σόγιας και αμυγδάλου, περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες ιωδίου.

Βραζιλιάνικα καρύδια

Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών: το σελήνιο. Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μακροχρόνιας βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, όπως υποστηρίζουν ερευνητικά δεδομένα. 

Κοτόπουλο και Μοσχάρι

Το λευκό και κόκκινο κρέας είναι καλές πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για τον θυρεοειδή, μιας και το σώμα μας τον χρειάζεται για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Κατά τον υποθυρεοειδισμό ενδέχεται να προκύψει έλλειψη ψευδαργύρου, και αυτό καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες που φυσιολογικά βοηθούν στην απορρόφηση του μετάλλου, απουσιάζουν ή παράγονται σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Ψάρι και Θαλασσινά

Δεδομένου ότι το ιώδιο εντοπίζεται στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια είναι μια άλλη καλή πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που ζουν απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από εμφάνιση υποθυρεοειδισμού.

Όσον αφορά στα θαλασσινά, οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες είναι εξαιρετικές πηγές ιωδίου αλλά και ψευδαργύρου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bagel Cove (@bagelcove)

Αυγά

Άξιο να φέρει τον τίτλο της υπερτροφής, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου το 16% του ημερήσιου ιωδίου και το 20% του ημερήσιου σεληνίου που χρειαζόμαστε. Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος αυτού του ιωδίου και του σεληνίου βρίσκεται στον κρόκο.

Τι να αποφύγεις

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως το fast food, διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα του εμπορίου καθώς και τρόφιμα που έχουν υποστεί αρκετή κατεργασία. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα προϊόντα προάγουν την κατακράτηση ύδατος που είναι από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο στον υποθυροειδισμό.

Πηγή: Savoir Ville