Κλείσιμο

Χανς Κλούγκε (ΠΟΥ) στον ΣΚΑΪ: Σίγουρα θα εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή

Ως δεδομένη χαρακτήρισε την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ. Χανς Κλούγκε, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στην Εύα Αντωνοπούλου.

Ο δρ. Κλούγκε τόνισε η εμφάνιση μια νέας μετάλλαξης δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία εφόσον ο κόσμος συνεχίσει να πράττει το σωστό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων, στην προστασία των ευάλωττων ομάδων αλλά και στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ έκανε λόγο για ένα ήρεμο καλοκαίρι, αλλά όχι  όπως είπε στην περίπτωση που οι χώρες πάνε από το «όλα» στο «τίποτα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χανς Κλούγκε

-Δρ. Χανς Κλούγκε σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας από τα ελληνικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα 

ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ

Χαρά μου!

Όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, παρατηρούμε μια αύξηση των νέων εβδομαδιαίων μολύνσεων παγκοσμίως κατά 8%. Τι θα πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Ένα νέο κύμα; Και το ρωτώ αυτό διότι οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία.

ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ

-Βρισκόμαστε πράγματι στις 18 από τις 53 χώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, όπου παρατηρούμε μία αύξηση. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφοροποίηση εδώ. Στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες αν και οι θάνατοι δεν αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε χώρες με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στο ότι σε έναν αριθμό χωρών η παραλλαγή ΒΑ.2 (Όμικρον 2) εκτοπίζεται από την ΒΑ.1 (Όμικρον 1) κι επιπλέον, επειδή πολλές χώρες αίρουν απότομα τους περιοριστικούς. Επομένως, οι χώρες πρέπει να χαλαρώσουν πολύ πιο ήπια και σταδιακά τα μέτρα.

-Θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα παραλλαγή Δρ. Κλούγκε;

ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ

-Μια νέα παραλλαγή σίγουρα θα εμφανιστεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαταράξει τη ζωή μας, αν πράττουμε το σωστό. Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν τέσσερα πράγματα.

Πρώτον, να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες, κυρίως τους ηλικιωμένους και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, διότι εκείνοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του θανάτου.

Δεύτερον, οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα παρακολούθησής της, ώστε κάθε χώρα να μπορεί να εντοπίζει πολύ άμεσα κάθε παραλλαγή και να μπορεί να την ελέγχει.

Τρίτον, οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να επαναφέρουν μέτρα δημόσιας υγείας αν αυτό απαιτηθεί.

Και τέταρτον, είναι η αυξημένη πρόσβαση σε αντι-ιικά φάρμακα, διότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσεις μια μολυσματική νόσο είναι με τον συνδυασμό ενός εμβολίου για πρόληψη και μιας αγωγής για θεραπεία.  

Συμφωνείτε όμως οι κυβερνήσεις να βάλουν τέλος σε όλους τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού;

ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ

Αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση, όμως πάντα λέγαμε ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, όχι όμως αν πάνε οι χώρες από το "όλα" στο "τίποτα". Θα πρέπει να απελευθερώνουν τους περιορισμούς πολύ σταδιακά. Επομένως, το να χαλαρώσεις 100% τα μέτρα στην περίπτωση που μπορεί να υπάρξει ένα νέο κύμα, δεν είναι και η καλύτερη στρατηγική. Θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Σήμερα, ο Π.Ο.Υ., η Ευρώπη προωθεί ένα νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά σε 53 χώρες. Την ψυχική υγεία των παιδιών που υποφέρουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά αυτό δεν περιορίζεται μόνο στον κορωνοϊό, όπως βλέπουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Πώς θα στηρίξει ο Π.Ο.Υ. τα παιδιά;

ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ

Η σημερινή ημέρα ήταν μια ιστορική ημέρα για την περιοχή της Ευρώπης, από κοινού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και όλη την κυβέρνηση εγκαινιάσαμε ένα νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα παιδιά που συνδέεται με την ποιότητα της φροντίδας. Πριν από την πανδημία, η αυτοκτονία ήταν ο νούμερο τέσσερα βασικός λόγος θανάτου για τα παιδιά ηλικίας δέκα έως δεκαεννέα χρόνων. Μετά την πανδημία, έγινε η νούμερο ένα ή δύο αιτία
 

Πηγή: skai.gr