Η Βουλγαρία πιθανόν να επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με DNA από αποβιώσαντες συζύγους

Η Βουλγαρία πιθανότατα θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους, αναφέρεται σε σχέδιο του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε για δημόσια συζήτηση.

Η Βουλγαρία σήμερα απαγορεύει τέτοιες διαδικασίες, αλλά ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, δήλωσαν ότι θέλουν να αλλάξει ο νόμος.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο σύζυγος θα πρέπει να έχει αφήσει γραπτή δήλωση που θα δίνει οδηγίες στη σύντροφό του για την πραγματοποίηση της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και για τη διάθεση του γενετικού υλικού μετά το θάνατό του.

Για να χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του νεκρού συζύγου θα πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος, και όχι περισσότεροι από 36 μήνες από το θάνατό του, καθώς στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος η σύζυγος να λάβει συναισθηματικές αποφάσεις αμέσως μετά την απώλεια του συντρόφου της.

Οι βουλγαρικές αρχές εξέτασαν επίσης τις πρακτικές άλλων χωρών.

Η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία απαγορεύουν επί του παρόντος τέτοιες διαδικασίες, ενώ η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία τις έχουν επιτρέψει μετά από δικαστική απόφαση. Στη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι διαδικασίες αυτές επιτρέπονται εάν ο σύντροφος κάνει δήλωση εφ’ όρου ζωής, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται έγκριση από δικαστήριο και επιτροπή ηθικής.

Το σχέδιο του βουλγαρικού υπουργείου θα εισαγάγει επίσης ένα όριο στον αριθμό των ανώνυμων δωρεών σπέρματος ή ωαρίων – έως πέντε φορές και όχι λιγότερο από τέσσερις μήνες μεταξύ δύο δωρεών.

«Ο περιορισμός του αριθμού των δωρεών συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου συνάντησης γενετικά συγγενών ατόμων στον πληθυσμό και παραγωγής απογόνων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Στην πράξη, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις υπερβολικής συχνότητας χειρισμών, μεταξύ άλλων και σε κάθε κύκλο, γεγονός που ενέχει κίνδυνο για την υγεία του δότη και επιβάλλει αυτόν τον περιορισμό», πρόσθεσε το υπουργείο.
 

Πηγή: euractiv.gr